JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– En stor takk til fagbevegelsen

Rundt fire millioner kroner av de nærmere 211 millionene som kom inn til årets TV-aksjon kom fra LO og forbundene.

nina.hanssen@lomedia.no

– Det er helt fantastisk. Tusen takk for alle bidragene, men også takk for at dere har mobilisert bøssebærere og synliggjort Norsk Folkehjelps arbeid. Min intensjon er å besøke LO og alle forbundene før jul, sier Liv Tørres, generalsekretær i Norsk folkehjelp,

Tørres er veldig fornøyd med at mange flere etter TV-aksjonen vet at Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Hun er også meget glad for at alle LO-forbund nå er medlemmer i Norsk Folkehjelp.

Tette bånd

– Vi har alltid hatt en tett tilknytning til LO. De siste årene har vi samarbeidet på flere områder. Blant annet om Palestina, Kambodsja, minerydding. Ikke minst har vi samarbeidet mye i forhold til anti-rasistisk arbeid i Norge. Vi har et fellesskap og står for de samme verdiene. Så da var det ekstra flott at så mange tillitsvalgte i LO engasjerte seg i forbindelse med TV-aksjonen, sier hun.

Særlig var Liv Tørres imponert over de flotte omtalene og vedtakene som ble gjort på ulike landsmøter hun har besøkt.

– Jeg blir så glad når jeg hører hvordan tillitsvalgte fra Fellesforbundet, Fagforbundet, Postkom og andre LO-forbund roser Norsk Folkehjelps innsats både her hjemme og ute. De fleste bevilgninger til solidaritetsprosjekter blir kanalisert gjennom oss. Det er så flott, sier hun.

Hun er glad for at tillitsvalgte i LO nå er mer bevisst og stolt av Norsk Folkehjelp og håper at dette engasjementet sprer seg ut til vanlige medlemmer.

– TV-aksjonen har synliggjort det arbeidet vi gjør med mine- og klasebomberydding, men vi gjør jo også mye mer enn det. Vi driver med solidaritetsarbeid i praksis som er godt forankret i arbeiderbevegelsens verdier, sier hun.

Organisasjonen er tilstede i mer enn 30 land og har prosjekter innenfor langsiktig utvikling og minerydding.

– Vi ønsker å endre maktforhold for å ha en mer rettferdig fordeling sammen med lokale organisasjoner, sier hun.

Ingen tvil om at generalsekretæren har store ambisjoner for organisasjonen.

For å få til dette, håper hun å samarbeide enda tettere med fagbevegelsen. Tørres og styreleder Finn-Erik Thoresen har ambisjoner om å besøke alle LO-forbund og LO sentralt før jul.

– Vi skal både takke forbundene for innsatsen fra TV-aksjonen, men vil også diskutere mulige samarbeidsprosjekter. Særlig tror jeg det vil bli viktig å jobbe med antirasistisk arbeid etter 22.juli, sier hun.

Her har Folkehjelpa utviklet verktøy som Rasismefri sone, MOD-kursene og ikke minst Kvinner kan-kursene, som er et samarbeid med Arbeiderpartiet.

Mer fokus på sanitet

Liv Tørres hadde sin siste arbeidsdag som politisk rådgiver i arbeidsdepartementet 22. Juli og opplevde dramaet på nært hold.

Hun er klar over at dette også har gitt mer fokus på sanitetsarbeidet til Norsk Folkehjelp.

Tørrres er klar for å vise frem det viktige arbeidet de gjør blant annet på ulike arrangement som Norway Cup og førstehjelpsskolering.

– Det folk kanskje har glemt, er at vår organisasjon opprinnelig ble etablert fordi vi drev med sanitetsarbeid. Vi arvet Arbeidersaniteten og kunne stille med 14.000 utdannede førstehjelpere allerede på vårt stiftelsesmøte 7. desember 1939 da krigen startet, sier hun.

Liv Tørres synes det er flott at så mange forbund har støttet Norsk Folkehjelps sanitetsarbeid også etter Utøya-tragedien.

Fantastisk reise

Selv om det har vært en del tøffe møter i forbindelse med 22.juli, er Liv Tørres nå optimistisk på vegne av organisasjonen.

– TV-aksjonen har vært en fantastisk reise. Takket være massemobiliseringen som la grunnlaget for innsatsen fra frivillige bøssebærere, næringslivet, organisasjoner og andre, har vi realisert tidenes beste TV-aksjon, sier hun stolt.

Pengene som nå er kommet inn vil bli brukt til å fjerne miner og klasebomber i seks land, i tillegg til at de skal utdanne nye minehunder ved Folkehjelpas globale treningssenter i Sarajevo.

Men for den nye generalsekretæren har nok den varme omfavnelsen fra fagbevegelsen varmet mest.

Hun ønsker nå at flere av LOs 870 000 medlemmer får et internasjonalt engasjement . Særlig tror hun ungdommene i fagbevegelsen vil ha nytte av å samarbeide med Norsk Folkehjelps ungdom.

Bidragene fra LO og forbundene (foreløpige tall):

LO Landsorganisasjonen i Norge:kr 1 195 778,00 Fellesforbundet: kr 1 068 200,00 Fagforbundet: kr 516 757,00 Industri Energi: kr 202 000,00 El & It sentralt: kr 145 061,00 NTL: kr 128 000,00 FLT sentralt:kr 102 000,00 Handel og Kontor: kr 99 000,00 Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelforbund: kr 86 600,00 Norsk Arbeidsmandsforbund: kr 65 000,00 Norsk Transportarbeiderforbund: kr 59 000,00 Fellesorganisasjonen (FO): kr 55 900,00 Norsk Jernbaneforbund: kr 55 000,00 Norsk Sjømannsforbund: kr 50 000,00 Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund: kr 20 000,00 Norsk post- og kommunikasjonsforbund: kr 6 000,00 Norges Offisersforbund sentralt: kr 5 092,00 Musikernes fellesorganisasjon: kr 5 000,00 Skolenes Landsforbund Karmøy: kr 2 490,00 Arbeiderbevegelsens presseforbund: kr 5000

Annonse
Annonse