JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Riksadvokaten kritisk til politianalysen

Riksadvokat Tor-Aksel Busch er skeptisk til hvor grundig politianalysen er, og kaller den for «et usikkert og irreversibelt eksperiment».

morten.hansen@lomedia.no

Politianalysen er sluttrapporten til det Arne Røksund-ledete utvalget som hadde som mandat å gi råd om hvordan politiet burde organiseres i fremtiden.

I sommer la de fram rapporten, hvor de blant annet foreslår å redusere tallet på politidistrikt fra 27 til seks, og gå fra 354 stasjoner til 210.

Riksadvokaten mener politianalysen mangler drøfting av fordeler og ulemper av forslagene, og er kritisk til at rapporten mangler motforestillinger til de store endringene den foreslår:

«Lagt utredningen til grunn, synes det ikke være nevneverdige motforestillinger eller motargumenter til noen av de anbefalinger som utvalget har samlet seg om. Løsninger gis uten at det veies et eneste argument for og mot, og alle piler peker uten forbehold i samme retning.» og «…lang erfaring med vanskelige avveininger og vekting av kryssende hensyn gir oss derfor en viss skepsis til dybden i analysen», skriver Busch i det 21 sider lange dokumentet.

Problematiske kutt

Høringssvaret fra riksadvokaten, som er sendt inn ni dager på overtid, er kritiske til det Røksund-ledete utvalget på flere områder.

Blant annet trekker riksadvokaten fram forslaget om et kraftig kutt i antallet politidistrikt:

«Det er innlysende at de store geografiske avstander innen enkelte anbefalte nye politidistrikter i regionsmodellen vil være problematiske, og derfor i det minste fortjener å bli omtalt», skriver Busch.

Han ikke overbevist om at en kraftig reduksjon av antall politidistrikter vil ha positiv effekt for den alminnelige kriminalitetsbekjempelsen, og skriver:

«Den ufullstendige utredningen medfører også at vi er meget skeptisk til en så omfattende sammenslåing som en regionmodell med bare seks politidistrikter innebærer».

Annonse
Annonse