JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal fortsatt ha DNA-monopol

DNA er et så kraftig bevismateriale at det må være underlagt offentlig monopol.

Det sier statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap).

Det ble kalt inn til pressekonferanse hos Justisdepartementet onsdag kveld for å svare på kritikken rundt analyser av DNA-prøver.

– Les også: Tre ukers DNA-kø

– Vi vil ikke skape mer usikkerhet på grunn av feil informasjon, sier Moland til NTB.

Leder for volds- og sedelighetsseksjonen Hanne Kristin Rohde i Oslo politidistrikt sa til Aftenposten onsdag at Oslo-politiet venter på analyser av DNA-prøver i 16 voldtektssaker. Hun kunne ikke si hvor lenge de har ventet på svar, men at det var snakk om uker.

– Dette stemmer ikke. Sju av de 16 er avsluttet, seks er under behandling og to av dem avsluttes i dag. I tillegg venter man på svar fra politiet på en av prøvene. Dette viser at Folkehelseinstituttet, tidligere Rettsmedisinsk instituttet, har bygget opp et robust miljø for å håndtere DNA-bevis, og at systemet fungerer, forteller statssekretæren, som opplyser at det er lite eller ingen DNA-kø.

DNA-bevis er viktig

Dagens DNA-reform trådte i kraft 1. september 2008 og varer ut året. Målet var å legge til rette for mer effektiv saksbehandling.

Politiinspektør Erik Liaklev i Politidirektoratet sier til NTB at flere saksbehandlere og nye analysemaskiner har gjort alt mer effektivt.

– Da vi startet hadde vi 10.000 søkbare profiler i DNA-registeret. I dag har vi nærmere 30.000, sier han.

– Les også: 30.000 navn i DNA-registeret

Han peker på at de har fått ned antallet behandlingsdager på hverdagskriminalitet fra 160 dager til 20 dager. I alvorligere saker som drap har behandlingsdagene gått ned fra 160 dager til 65 dager. Prioriterte saker med kortere tidsfrister får full analyse innen 24 timer.

– Dette er ekstremt ressurskrevende, sier Liaklev.

Han peker på at det er veldig viktig for etterforskningen å finne biologiske spor.

– DNA-bevis kan være hovedbevis i saken, men kan ikke stå alene. De må støttes opp av andre spor som knytter de opp mot den straffbare handlingen, sier Liaklev.

Samarbeider godt

Hittil i år har politiet fått inn 216 voldtektsanmeldelser, hvor 51 av dem er overfallsvoldtekter og 63 er voldtektsforsøk. Av disse har spor fra 206 saker blitt sendt til analyse.

– I tillegg kommer det inn spor fra ran- og voldssaker. Så vi har et veldig godt samarbeid med FHI, sier leder for volds- og sedelighetsseksjonen Hanne Kristin Rohde i Oslo politidistrikt.

Hun sier at til analyse av spor er alltid drapssaker førsteprioritet. Så kommer drapsforsøk. Voldtekt blir også høyt prioritert.

– Enten vi liker det eller ikke, må politiet velge prioritet, sier Rohde.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse