JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helseduellen

NHO vil slippe private aktører inn i det offentlige helse-Norge. Ikke snakk om, sier Fagforbundet.04.02.2009
23:34
16.12.2013 08:42

linesch@lo-media.no

Forbundets 1. nestleder Gerd Kristiansen snakker gjerne med administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service om utfordringer i helsesektoren, også det de er enige om.

Utfordring nummer én i helse-Norge?

Gerd Kristiansen (GK): – Å ha nok helsepersonell til å ta vare på de oppgavene som ligger foran oss. Antall eldre øker og utskrivningstakten fra sykehusene er mye større nå enn den noen gang har vært. Vi må utdanne nok helsefagarbeidere. Vi må gjørearbeidsplassene attraktive. Lønn er ett virkemiddel, men det aller viktigste er å gjøre jobben spennende.

Petter Furulund (PF): – Jeg er 110 prosent enig. Det som bekymrer meg er at det syntes som om vi før finanskrisen var ganske bevisst dette, men nå senkes skuldrene fordi det er blitt noen arbeidsledige. Mangelen på arbeidskraft er den største trusselen mot velferdsstaten.

Hvordan møter vi utfordringene i helsesektoren?

PF: – Jeg tror konkurranse, hvis det skjer i anstendige og ordnede former, er positivt for å vitalisere sektoren, og for å få mer og bedretjenester. Men jeg er enig i at hvis det skjer på en gal måte såer det veldig negativt.

GK: – Vi mener vi kan oppnå kvalitet på andre måter enn å konkurranseutsettedisse tjenestene. Det er mulig å oppnå samme kvalitet isolert sett, men det er noen som står bak og betaler for det. Ved konkurranseutsetting er det arbeidstakerne som kommer ut som taperne fordi det man har å skli på i en anbudskonkurranse er ansattes lønns- og arbeidsvilkår.

PF: – Hvis det gjøres galt, så er det helt riktig. Men jeg syns det er en veldig konservativ tilnærming og tro at det ikke finnes andre virkemidlerenn å presse folk på lønn og arbeidstid. Det kommer uansett til å være en viss andel private i dette markedet, så spørsmålet er hvordan vi kan bli enige om spilleregler slik at dette blir konstruktivt og ikke destruktivt. Men problemer er at vi er private, og Fagforbundet er helt allergiske mot oss uansett.

GK: – Jeg jobber gjerne sammen med deg i forhold til de private som allerede er inne i systemet, men vi vil ikke fortsette på den galeien å la kommuner tro at de kan spare skattekroner på å konkurranseutsettehelse.

PF: – Dere må ikke være så redde for at det finnes noen private firmaer i Norge. Alle kan ikke være ansatt i det offentlige. Norge er på bånn når det gjelder å bruke private aktører i slike tjenester. Jeg syns sektoren skal være dominert av det offentlige, men det må være rom for at rundt 10 prosent kan være private aktører, slik atman har noe å måle seg mot.

GK: – Hva skulle være hensikten med at det var 10 prosent private inne?

PF: – Hvis de prosentene var folk som drev ordentlig og lønnet folk skikkelig, ville de drive på litt andre premisser enn det offentlige gjør og kanskje litt smartere. Det igjen kunne gitt offentlig ansatte mye større selvtillit. Jeg har aldri sett sånn glede når offentlig ansatte vinner anbudskonkurranser.

GK: – En helt annen måte å få god kvalitet på i helsetjenesten er å la de ansatte slippe til og være med på å utvikle tjenestene. At det ikke er slik i dag, er fordi vi har et ledelsesproblem i offentlig sektor.

PF: – Der er de private flinkere. Det er mindre administrasjon og mer delegering av ansvar til utøverne.

GK: – Og det bør vi lære av i det offentlige. Men derifra til å løsrivehelse, som er en av de viktige oppgavene kommunesektoren har, det vil jeg ikke være med på.

Er det mulig å måle helse- og omsorgstjenester?

GK: – Vi kan sette kvalitetskrav til hvordan vi skal ha det i sektoren. Det gjøres det en del av. Men å måle på samme måten som i produksjon for øvrig, har vist seg veldig, veldig vanskelig.

PF: – Noen mener at det er umulig å måle denne sektoren, mens andre er redd for at det skal la seg gjøre. For politikerne kan det bli veldig ubehagelig, for det blir veldig synlig hvilke prioriteringer man gjør: hva du får og ikke får igjen for ressursene. Det ser vi når det konkurranseutsettes, og derfor tror jeg konkurranse bidrar til å bevisstgjøre politikerne. Man må ha redelige konkurransevilkår og ikke dumpe på sosiale vilkår og arbeidsrettigheter.

Skal eldre kunne shoppe tjenester?

PF: – Eldre må få bestemme over sitt eget liv selv om de er blitt eldre. Hvis vi ikke legger til rette for et mer differensiert tilbud, vil de som har penger kjøpe seg ekstratjenester og resten må ta til takke med den grå kommunale pakken.

GK: – Det vil alltids være mennesker som kjøper seg tjenester. Men vi mener at i hovedsak er helsetjenester et offentlig ansvar og skalutføres av offentlig ansatte. Slik får vi ikke de store forskjellene.

PF: – Ja, så blir alt like dårlig? Det er det samme hvor jævlig du har det, bare du blir betjent av det offentlige?

GK: – Du må ikke beskylde de ansatte i det offentlige for å gjør en dårlig jobb! Jeg er enig i at de jobber i et system det kunne vært gjort mye med, men de ansatte som jobber i sektoren gjør en kjempegodjobb hver eneste dag, og går hjem med dårlig samvittighet fordi de mener de ikke har gjort nok.

Fagforbundet mener ansatte uavhengig av om de er privat eller offentlig ansatt må være sikret samme lønns- og arbeidsvilkår. Hvorfor er det så vanskelig?

PF: – Det lar seg ikke gjøre å gi samme lønns- og arbeidsvilkår som de offentlige, fordi private ikke har tilgang til de samme ordningene på for eksempel pensjon som det offentlige har.

GK: – Men det er jo ingen som nekter en privat aktør å gjøre pensjonsordningene så gode at det matcher de off entlige.

PF: – Hvis ansatte hadde fått akkurat de samme vilkårene, ville du da syntes det var bra med private virksomheter?

GK: – Vi måtte sett på om firmaet er stort og solid nok til å ivaretaarbeidstakernes interesser på lik linje med for eksempel en kommune eller et sykehus.

PF: – Men er ikke det en illusjon at disse kommunene er så tryggearbeidsplasser? Som er vernet arbeidsplass?

GK: – Det er ingen vernet arbeidsplass, det skal jeg virkelig si deg! Men ofte er ansatte nødt til å slutte i direkte pleieoppgaver når de blir eldre fordi de ikke er i stand til å stå i disse jobbene. På sykehusene og kommunene er de forpliktet til å omplassere folk og det er større muligheter for det i et stort system.

Har dere noen forslag til hvordan sykehusene kan komme ut av det økonomiske uføret de er kommet i?

PF: – Vi mener det er mye å hente på å effektivisere sekundærtjenestene, slik at man ikke trenger å kutte unødvendig i det medisinske tilbudet. 30 prosent av virksomheten i sykehusene er ikke medisinske tjenester. Vi mener at hvis vi kunne konkurranseutsettedeler av disse, ville vi spare inn veldig store summer som kunne brukes på pasientbehandling.

GK: – Det er jeg helt uenig i. Servicefunksjonene på sykehusene har vært effektivisert og effektivisert, mens de medisinskfaglige tjenestene har fått leve sitt eget liv. Min påstand er at det på sykehusene er mange profesjoner som alle holder fast ved sine områder, og slik klarer de ikke å utnytte ressursene totalt sett. Når det

gjelder sykehusene, så driver man og pynter på fasadene, i stedet for å gjøre det man virkelig burde ha gjort: Å gripe tak i funksjonsfordelingen og ledelsessystemene innad i et sykehus.

Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen arbeider med en ny helsereform for helsetjenesten.– Manglende kontakt mellom sykehus og kommuner er det viktigste hinderet for å gjøre helsetjenesten enda bedre, sier Hanssen. Er statsråden på rett vei?

PF: – Ja, på et vis. Private driver en del pasienthoteller, som er en kjempesuksess. Pasienter kommer ut fra sykehusene, det er billigere å drive og de blir mer fornøyde. Vi mener det er eksempler på hvordan det kan lages mellomstasjoner for å frigjøre dyre plasser på sykehusene.

GK: – Det blir spennende å se hva Hanssen legger fram. Tankene om samhandling mellom kommunene og sykehusene er veldig, veldigriktige. Spørsmålet er om man klarer det på et vettugt vis. Det er veldig klokt tenkt å vri ressurser over fra spesialisthelsetjenesten tilkommunehelsetjenesten. Og det er ikke tvil om at økt ressurser tilhelseforebyggende arbeid, som foregår i liten grad, kan forebyggemange sykehusinnleggelser.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.02.2009
23:34
16.12.2013 08:42Mest lest

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Tori Aarseth

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

Brian Cliff Olguin

Butikkansatt Linda (53) mistet jobben under pandemien. Nå er hun lei og vurderer å bytte bransje

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

Morten Hansen

Vil kaste konduktørene ut av toget. Frykter lovløse tilstander

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

Tri Nguyen Dinh

«Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Rødt og SV blir opprørt av Linns historie: – Folk blir ikke noe friskere av at ytelsene kuttes

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

Sissel M. Rasmussen

At Norge er et samfunn med små forskjeller, er langt på vei en myte, hevder professorer

Debatt

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Ole Palmstrøm

«Vi er like mye verdt som andre arbeidere i andre bransjer», skriver Naemy Trandum Aasen

Debatt

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Ihne Pedersen

«Med dagens regjering og deres statsfobi hadde vi nok vært oljerikdommen foruten», skriver Mímir Kristjánsson

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

Eivind Senneset

Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum

Ole Palmstrøm/Colorbox.com

Noen elsker det, andre hater det. Seks ansatte viser fram sin nye arbeidsplass

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

Privat

– Jeg tror vi må legge ned en ordentlig innsats for å bli flere medlemmer i forbundet

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Senterpartiet vil ikke melde Norge ut av EØS før et alternativ er på plass


Flere saker