JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avtalen med Colombia står fast

EFTAs handelsavtale med Colombia vil ikke bli endret til tross for stor motstand, også i fagbevegelsen. Avtalen ivaretar ikke elementære menneskelige og faglige rettigheter.

Møtet som LOs Roar Flåthen hadde med handelsminister Sylvia Brustad om innholdet i avtalen ga ingen varme følelsene, det samme kan sies om gårsdagens møte mellom statssekretær Rikke Lind og representanter for frivillige organisasjoner, mange tilsluttet Handelskampanjen 2009. I denne paraplyorganisasjonen gjelder engasjementet også ressursforvaltning, miljø og flyktninger, mangelen på demokrati og stimulans til en handel som ikke vil hjelpe folk ut av fattigdommen. Landet vil fortsatt være en råvareleverandør.

Fire millioner flyktninger

Ifølge Flyktninghjelpen fins det fire millioner interne flyktninger eller litt under 10 prosent av landets befolkning. Colombia topper også statistikken over antall drepte faglige tillitsvalgte. I fjor ble 41 tillitsvalgte regelrett myrdet. Hver tredje kongressrepresentant er fengslet. Jord blir tatt fra fattige bønder. Det er dette landet EFTA og dermed Norge nå har inngått frihandelsavtale med etter anmodning fra Colombia. Det er bare den formelle godkjenningen som gjenstår.

Nye drap i Colombia

LO i Sverige har nettopp sendt en protest til regjeringen i Colombia mot drapene på fire faglige aktivister i løpet av årets første to måneder. En av dem var ordføreren iFiske- og jordbruksansattes fagforening. LO krever atde skyldige blir grepet og arrestert. LO krever også at regjeringen respekterer de grunnleggende faglige rettigheter, som landet vitterlig har godtatt.Den faglige internasjonale har mer om Colombia

Si nei til handelsavtalen

– Ut fra dette kan en spørre hvem Norge egentlig ønsker å samarbeide med, spurte Alfredo Holguin, flyktning og bosatt i Norge, uten å få svar. Alfredo Holguin er en av forfatterne til heftet ”Frihet for hvem” om frihandelsavtalen. Han mente at Norge ikke burde ratifisere den og viste til at avtaleforhandlingene med Canada har stanset opp og at motstanden i EU mot tilsvarende avtale er økende, også i et demokratisk organ som Europa-parlamentet. Men noen utsettelse eller endring kommer ikke på tale, fastslo statssekretær Rikke Lind.

Avtalen blir undertegnet

– Avtalen vil ikke bli reforhandlet nå. Hvis Norge trekker seg ut av avtalen, som er forhandlet fram av Norges frihandelsorganisasjon EFTA, mister vi muligheten til dialog med landets myndighet. Dialog er viktig, og det blir ingen dialog uten avtale, sa Rikke Lind og begrunnet standpunktet: – Regjeringen er for samhandling og dialog med andre land, det er ytterst sjelden Norge har valgt isolasjon gjennom boikott, som overfor Burma og Sør-Afrika. Noen ganger er det riktig å bruke dette virkemidlet, men dette har ikke vært tema i forhandlingene med Colombia, heller ikke i internasjonale fora.

Ingen sosial utvikling

– Frihandel skaper ikke sosial utvikling, det var det folk på grasrotnivå fortalte meg, sa Heidi Lundeberg, daglig leder i Latin-Amerikagruppene og styremedlem i Attac Norge. Hun er medforfatter av heftet om frihandelsavtalen. – Norsk samhandel med regjeringen betyr motstand mot befolkningen i landet. Derfor bør Norge ikke ratifisere avtalen. Den vil ikke hjelpe landet ut av fattigdomsfella fordi det vil hindre landet å bryte ut av rollen som råvareleverandør, sa Heidi Lundeberg.

Dialog fremfor isolasjon

Også regjeringen er klar over forholdene i landet, med drap på fagorganiserte, geriljabevegelser, produksjon og salg av kokain og utstrakt korrupsjon. Det hersker ingen uenighet om forholdene, men vi har valgt å gå i dialog fremfor å isolere. Om faglige rettigheter sa statssekretæren at disse er nevnt i den såkalte fortalen, altså innledende teksten og at den dermed åpner for videre diskusjon. Hun presiserte at regjeringen var tilhenger av handelsavtaler såfremt disse godtar menneskelige og faglige rettigheter. Gode intensjoner tilfredsstiller verken fagorganisasjonen eller de frivillige organisasjonenes krav til konkret innhold.

Anstendige lønns- og arbeidsvilkår

Samtidig skal det understrekes at selv om handelsavtalen med Colombia også innholdt henvisninger til FNs arbeidsorganisasjons (ILO) sentrale konvensjoner om menneskelige og faglige rettigheter, er det lite sannsynlig at myndighetene hadde etterlevd betingelsene. Mange mener at nettopp handelsavtalen med Colombia ikke oppfyller regjeringens strategi for Decent Work (anstendig arbeid, som innebærer anstendige lønns- og arbeidsvilkår og arbeidstakerrettigheter) at Norge skal være en pådriver for å fremme betydningen av anstendige arbeidsvilkår også i handelspolitikken, herunder i bilaterale handelsavtaler og i avtaler mellom flere land og regioner.

Forventingene ikke innfridd

Da forhandlingene mellom EFTA og Colombia ble innledet, påpekte Ellen Stensrud i LO: – Norge skal være en pådriver for å fremme betydningen av anstendige arbeidsvilkår også i handelspolitikken, herunder i bilaterale handelsavtaler og i avtaler mellom flere land og regioner. LO har ved flere anledninger pekt på at faglige rettigheter må inkluderes i frihandelsavtaler. Nå forventer vi at regjeringen følger opp sin egen strategi i avtalen med Colombia.

Annonse

Flere saker

Annonse