JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norge viser Norden vei i kampen mot krisen

– Det er tid for at den nordiske modellen blir verdens framtidige politiske ideologi, mener Poul Nyrup Rasmussen.

sym@lomedia.no

Den tidligere danske statsministeren er i dag president for PES – de europeiske sosialdemokratenesparti – og medlem av Europaparlamentet.

På årsmøtet til forumet for de nordiske sosialdemokratiske partiene og fagbevegelsen – SAMAK – innledet han om finanskrisen og hva den krevde av løsninger.

Han var tydelig på at krisen vi opplever i dag kan bli mye verre og at det er helt nødvendig med en sterk og aktiv respons.

PES sin oppskrift er en massiv investering i Europa og USA over flere år i offentlig sektor.

Nyrup Rasmussen viste blant annet til den danske samfunnsøkonomiske beregningsmodellen ADAM som dokumenterer at den borgerlige løsningen med skattelettelser bare gir 1/3 av den effekten man får ved aktive offentlige investeringer.

PES-presidenten mente at det var behov for kriseinvesteringer på over én prosent av BNP over tre år.

På SAMAK-årsmøtet i Helsingfors 10. februar var det naturlig nok stor og massiv oppslutning om den nordiske modellen. Og rapporten «Ingen klarer det alene – samling om den nordiske modellen i krisetid» (se egen sak) – trekker fram den norske rødgrønne regjeringen som et forbilde.

LO-leder Roar Flåthen benyttet da også anledningen til å gi statsminister Jens Stoltenberg solid honnør.

Men til tross for at norsk fagbevegelse opplever at de har en regjering som lytter og driver en aktiv motkonjunkturpolitikk, så la ikke Roar Flåthen skjul på at krisen også rammet norske arbeidstakere hardt. Og at krisepakkene i liten grad kan hjelpe en eksportindustri som ikke får solgt produktene globalt.

– Også i Norge er det de arbeidsløse som er taperne. Derfor er det viktig å satse på gode arbeidsmarkedstiltak og øke kompetansen til de ledige, sa Flåthen.

Samtidig oppfordret han til å ta et oppgjør mot den grådighetskulturen som er en av hovedårsakene til dagens økonomiske krise.

– Derfor har vi i Norge fore- slått å sette ned en kommisjon som kan se på krisens årsak, finansnæringen og også de produktene de selger. Kan vi gjøre dette sammen i Norden er det veldig bra.

Den svenske LO-lederen Wanja Lundby-Wedin var også sterkt kritisk til markedet.

– Vi er demokratiske sosialister. Demokratiet går alltid foran markedet, sa hun og etterlyste blant annet større åpenhet.

Wanja Lundy-Wedin advarte mot at kutt i lønn og redusert arbeidstid blir brukt som tiltak for å berge arbeidsplassene.

– Ti prosent redusert arbeidstid og fem prosent kutt i lønna, høres jo ut som en «god deal». Men den dagen jobben forsvinner har du et langt dårligere grunnlag for ledighetstrygden. Det har aldri vært vår politikk å senke lønningene. Vi har alltid stimulert oss ut av krisene, sa den svenske LO-lederen som fryktet at lønnskutt ute i Europa kan smitte Norden og utfordre fagbevegelsen.

Hvor dramatisk den økonomiske virkeligheten har endret seg og hvor raskt det har skjedd, ble tydelig illustrert da statssekretær Jan-Erik Støstad skulle informere om hvordan det gikk med arbeidsgruppen han ledet.

De startet sommeren 2008 og skulle se på hvordan mangel på arbeidskraft vil påvirke den nordiske velferdsmodellen. Arbeidet skal presenteres på den nordiske Arbeiderkongressen i København i juni 2010.

Arbeidsgruppen jobber fremdeles, men Støstad erkjenner at virkeligheten nå er helt annen enn da oppgaven ble gitt. Men han forsikrer at resultatet likevel vil bli aktuelt og et godt grunnlag for debatt.

Nå er ikke knapphet på arbeidskraft lenger den akutte utfordringen. Som det heter i uttalelsen vedtatt på årsmøtet, er den største utfordringen å forhindre at arbeidsløsheten eksploderer. Og i SAMAK er det bred enighet om at den nordiske modellen og målrettede tiltak for å styrke offentlig sektor, er det beste virkemiddelet for å klare det.

– Norges rødgrønne regjering har vist et godt eksempel gjennom en rask kraftfull innsats. Den er et tydelig forbilde som de andre nordiske landene bør ta etter, fastslår SAMAK-årsmøtet. Og en offensiv norsk statsminister holdt en optimistisk tone i sitt innlegg:

– Dette er ingen naturkatastrofe. Vi vil komme ut av krisen. Fabrikkene er ikke bombet, de er der fremdeles – og kompetansen har ikke forsvunnet. Det er tilliten som er borte. Når den kommer tilbake, kan dette snu fort, sa Jens Stoltenberg.

SAMAK er et samarbeidsforum for fagbevegelsen og de sosialdemokratiske partiene i Norden. Leder er finske Jutta Urpilainen.

Annonse
Annonse

SAMAK er et samarbeidsforum for fagbevegelsen og de sosialdemokratiske partiene i Norden. Leder er finske Jutta Urpilainen.