Mer demokrati og mindre marked i offentlig sektor
Stortingsmeldingen om forvaltningspolitikken som ble lagt fram i dag varsler en sterkere politisk styring og et farvel til markedstankegangen.
nina.hanssen@lomedia.no
– Dette er tydelige signaler i et valgår. Jeg er glad Regjeringen nå ser ut til å ha forlatt New Public Management-tankegangen i offentlig sektor, sier Turid Lilleheie, leder av Norsk Tjenestemannslag (NTL), fornøyd.
Det er 16 år siden sist det ble lagt fram en stortingsmelding om forvaltningspolitikk i Norge. I dag legger statsråd Heidi Grande Røys (SV) fram Regjeringens forslag til forvaltningspolitikk for en ny tid.
Stortingsmeldingen ”Ei forvaltning for demokrati og fellesskap” varsler en ny kurs.
Fra marked til demokrati
Grande Røys slår fast at forvaltningen er til for fellesskapet og varsler mer politiske styring. Hun registrerer at man også i utlandet er opptatt av bedre politisk styring.
– Mange av de landene som gikk lengst i å markedsorientere, splitte opp og skille ut, ser nå på hvordan de skal gjenerobre den politiske styringen og få til bedre samordning, sa Grande Røys. Hun varsler nå en forvaltningspolitikk som viderefører viktige prinsipper i den nordiske velferdsmodellen.
– Markedet trenger styring og regulering. Fellesskapsløsninger sammen med ansvarlige parter i arbeidslivet, gir både trygghet, fleksibilitet og vekst. En god offentlig sektor er en konkurransefordel for næringslivet, sier statsråden.
Har lyttet til NTL
Turid Lilleheie er veldig glad for at regjeringen nå er så tydelig på dette.
– Det virker som Regjeringen har tatt lærdom av det som har skjedd i andre land, som New Zealand og andre steder. Det er en tydelig markering i et valgår. Pressemeldingene fra Regjeringen i dag kunne vært skrevet av NTL, sier Lilleheie. Hun advarer samtidig mot at dette bare blir prat.
– Jeg forventer at denne politikken blir mer enn fagre ord, men blir satt ut i praktisk handling slik at jeg slipper å reise rundt og varsle om ”snikprivatisering” i regi av departementet, sier hun.
Lilleheie oppfordrer samtidig politikerne til å forankre denne nye politikken i organisasjonen.
– Det finnes ikke noen mer pliktoppfyllende og lojale medarbeidere enn NTL-medlemmene. Derfor er det viktig at politikerne sender tydelige signaler til de ansatte slik at denne forvaltningspolitikken blir forankret i hele organisasjonen, sier hun.
Bedre ledere i staten
I meldingen er det også et forslag om at universiteter og høgskoler, i samarbeid med myndighetene, skal utvikle et nytt lederfaglig miljø.
– Demokratisk styring i et stadig mer komplisert samfunn stiller store krav til lederne. Vi vil ha en stat som er mer åpen, brukerrettet og effektiv. Da må vi selvsagt sette både ledere og medarbeidere i stand til å gjøre jobben, sier Grande Røys.
Direktoratet for forvaltning og IKT (DIFI) skal bygge opp et lederfaglig miljø, men satsingen skal skje i samarbeid med fagmiljøer både i og utenfor staten.
På lag med de ansatte
– Ledelsen og medarbeiderne må spille på lag. De må sammen ta ansvar for å utvikle offentlig sektor, for et attraktivt arbeidsmiljø og for å nå målene for virksomheten, sier Grande Røys.
Hun ønsker seg et lederskap i staten som tar medvirkning og medbestemmelse på alvor. I meldingen står der presisert at omstilling og endring skal skje i samarbeid med de ansatte og deres organisasjoner.
NTL-leder Turid Lilleheie er fornøyd med at Regjeringen i meldingen skriver svart på hvitt at de ønsker å samarbeide tett med de ansattes organisasjoner.
– Alle vet at skal en prosess bli vellykket, må man samordne og samarbeide med de ansatte og de ansattes organisasjoner, men jeg synes likevel det er flott at det faktisk er skrevet så tydelig i meldingen, sier hun.
LO fornøyd
LO-sekretær Tor-Arne Solbakken er også fornøyd med at regjeringen vil ha en sterk og effektiv offentlig sektor basert på den nordiske modellen. Han er også glad for at ergjeringen så klart understreker behovet for politisk styring av ressurser og institusjoner i fellesskapet. Men mener meldingen er mindre konkret når det gjelder hvordan slik styring skal oppnås, og dermed hvordan markedsstyringen i offentlig sektor, ofte kalt New Public Management, skal reverseres.
-Vi har imidlertid fått et godt grunnlag for en debatt, sier LO-sekretæren. I meldingen er det lovende programformuleringer om medbestemmelse, kompetanseutvikling og annen personalpolitikk.
-Dette er områder som må videreutvikles gjennom samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene, understreker Solbakken.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie