Sikrer norske arbeidsplasser
Regjeringen blar opp 30 milliarder kroner for å sikre at norske eksportbedrifter får lån.
Den statlige overtakelsen av Eksportfinans blir godt mottatt.
I skyggene av finanskrisen dro statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og næringsminister Trond Giske (Ap) regjeringens oljesmurte gullkort fredag. For tre år siden var det norske banker som ble sikret finansiering gjennom statlige garantier. Denne gangen overtar staten hele eksportfinansieringsordningen.
– Det hastet med å få på plass en robust eksportfinansiering for norske bedrifter. Vi stiller opp for dem som først rammes av den internasjonale finansuroen, sier Stoltenberg til NTB.
– Les også: – Bra for Europa - bra for Norge
Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri beskriver ordningen som robust og solid.
– De ti-femten prosjektene som nå er rimelig desperate i sin jakt etter finansiering, kan nå gå til denne ordningen. Løsningen er robust, den tåler større kontrakter og den tåler de innstramninger som det er ventet at EU vil komme med i regelverket for banker og finansinstitusjoner, sier Sunde til NTB.
Han har vært i jevnlige samtaler med regjeringen de siste dagene, og sier seg fornøyd med utfallet.
– Det venter fortsatt avklaringer for den permanente løsningen, men med overgangsordninger som gjelder fra og med fredag, sikres de prosjektene der situasjonen er akutt, sier han.
– Les også: Industrien vil ha innvandrere
Stoltenberg sier at det i realiteten er snakk om en statlig virksomhetsovertakelse av Eksportfinans. Overgangsordningen som gikk gjennom i statsråd fredag har en ramme på 30 milliarder kroner og gjelder fram til 1. juli. Deretter skal ordningen bli permanent, med enda større ramme etter behov.
– Dette er et av mange tiltak for å trygge norske arbeidsplasser. Vi har hele tiden sagt at vi skal møte det økonomiske tilbakeslaget med handling. Vi er beredt til å handle igjen, men dette var nødvendig å sette i gang nå, sier statsministeren.
Norske eksportbedrifters behov for å låne penger vil nå bli uavhengig av uroen på finansmarkedene og EU-regelverk. Statskassen står for innlånene.
Stoltenberg understreker at det betyr gunstige renter og sikker finansiering.
– Les også: – Ligner mer og mer på Kuwai t
Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten sier det var på tide med en løsning.
– Det var i siste time at regjeringen la fram en løsning for eksportindustrien, og Høyre ønsker avklaringen velkommen, sier Flåtten til NTB.
Også Fremskrittspartiet ønsker velkommen en løsning som sikrer eksporten, men partiet er skeptisk til at løsningen er statlig.
– Jeg er bekymret for at en ren statlig ordning mister kontakten med næringen, sier partiets næringspolitiske talsmann Harald Tom Nesvik.
Giske sier at regjeringen har valgt pragmatisk og ikke ideologisk når det ble statlig overtakelse av Eksportfinans. Et alternativ med kapitalutvidelse ble vurdert til ikke å være robust nok i lengden, forklarte næringsministeren under en pressekonferanse i regjeringens representasjonssenter fredag morgen.
Glede i fagbevegelsen
Fagbevegelsen har på sin side ingen innsigelser mot statlig løsning, som de tvert om mener vil økte tryggheten for flere tusen arbeidsplasser.
– Vi har en stor eksport av utstyr og skip, som er helt avhengig av at det finnes tilgjengelig kapital til prosjektene. Leverandørindustrien står for vår største eksport etter olje og gass, sier LOs hovedkasserer Ellen Stensrud.
Forbundsleder Arve Bakke i Fellesforbundet sier at en statlig ordning betyr forutsigbarhet, og dermed vil styrke norske eksportbedrifter. (ANB-NTB)
Regjeringen opprettet fredag en ny statlig ordning for å sikre eksportfinansiering til norsk industri også gjennom finanskrisen
Den statlige ordningen erstatter Eksportfinans, som har vært et samarbeid mellom private banker (85 prosent eierskap) og staten (15 prosent)
Bakgrunnen for at finansieringsordningen blir helstatlig, er EUs nye regler for kapitaldekning i finansinstitusjoner. Disse innebærer at Eksportfinans ikke lenger kan gi like store lån som tidligere (ANB-NTB)
Mest lest
Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.
Tormod Ytrehus
Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil
Kommentar
Norwegian er blant flyselskapene som har måttet innstille avganger som følge av streiken blant flyteknikerne.
Atle Straume
«Flyteknikerne har mistet bakkekontakten»
Pensjonssystemet belønner de friske som kan jobbe til de er langt oppe i 60-åra. Men ikke alle kan det, sier Anne Skevik Grødem, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning.
Colourbox/privat
Folk som holder seg friske belønnes: – En svakhet, mener pensjonsforsker
Alle ansatte ved sykehusene får et lønnstillegg på 12.000 kroner.
Frøydis Falch Urbye
Ny lønn til sykehusansatte. Se hvor mye de fikk
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Jan-Erik Østlie
SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.
Håvard Sæbø
Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie
Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.
Tormod Ytrehus
I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen
NHO-sjef Ole Erik Almlid
Jan-Erik Østlie
Flyteknikerne blir stengt ute fra jobb. NHO varsler lockout i streiken
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.
Erlend Angelo
Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.
Sissel M. Rasmussen
Her er en kort forklaring på hva lockout er
Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.
Tormod Ytrehus
Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.
Illustrasjon: Lina Raknes
Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid
Debatt
Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.
Hanna Skotheim