Politisk uke på høygir
De nærmeste dagene blir en tettpakket politisk fest med alle ingredienser: statsbudsjett, regjeringsavgang og ny statsminister.
En lang periode med valgkamp, valgnatt, nederlag og seier, sonderinger, forhandlinger og - endelig - regjeringsplattform kulminerer trolig onsdag, da Høyres leder Erna Solberg kommer ut på Slottsplassen som statsminister i spissen for sitt nye mannskap.
De siste spekulasjonene vil ha det til at de blir 18 medlemmer av den nye regjeringen, 11 til Høyre og sju til Frp. Dette er en reduksjon på to. Frp-leder Siv Jensen blir landets neste finansminister, nestleder Ketil Solvik-Olsen trolig olje- og energiminister, mens Anders Anundsen kan bli justisminister. Per Sandbergs skjebne er litt mer uklar. Han blir trolig på Stortinget som parlamentarisk leder.
Høyres to nestledere Jan Tore Sanner og Bent Høie går øyensynlig med som henholdsvis kommunalminister og helseminister.
– Les også: – Sanner blir minister
Og det også ventet at Ine Eriksen Søreide blir utenriksminister. Ingen av mediene har klart å bringe noen seriøs utfordrer, kanskje med unntak av Børge Brende som jobber i Sveits. Trond Helleland blir parlamentarisk leder, mannen som skal lose regjeringens politikk fram til vedtak, i første omgang ved å spille ball med Venstre og KrF.
Kjernen i Solbergs nye regjeringen består av erfarne politikere som har hatt tunge verv, og som er operative fra første dag, tross manglende regjeringserfaring for Frp. Ikke alt synes klart, noen poster blir holdt hemmelige og avklares helt på tampen for at Solberg i det minste skal ha et par nyheter å meddele kongen onsdag. Alt skal ikke ha stått i VG først.
Parallelt med dette jobber det nye Stortinget litt i det skjulte med å fordele maktposisjoner i komiteene. Dette er også i ferd med å falle på plass. Regjeringspartiene lar KrF og Hans Olav Syversen lede den innflytelsesrike finanskomiteen, en nøkkeljobb når en mindretallsregjering skal ha sitt budsjett vedtatt.
– Les også: Enige om statsrådpostene
Men før Solberg-regjeringen tiltrår, skal statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fullføre løpet som ble staket ut for ham gjennom nederlaget på valgkvelden. Første skritt er framleggingen av statsbudsjettet mandag. Deretter skal han til kongen på Slottet. For øvrig må han flytte ut fra embetsboligen midt oppe i all politikken.
Spenningen er knyttet til de overordnede tallene, som innfasing av oljepenger, mens også løfter og utgiftsposter som kan legge føringer på den påtroppende regjeringen.
Solberg sier at handlingsregelen ligger fast, men har en annen tilnærming til drift og investeringer. Hvis Stoltenberg setter samme ramme som i 2013 (3,3 prosent), øker oljepengebruken fra 125 milliarder kroner til 155 milliarder, et betydelig sprang. Flere økonomer advarer Solberg mot å gå høyere, selv om hun kan gå helt til 4 prosent og formelt hevde at hun holder seg innenfor handlingsregelen.
– Les også: Arveavgiften kan ryke først
DN har meldt at finansminister Sigbjørn Johnsen vil doble fribeløpet for arveavgift til en million fra hver forelder: Dette er i tråd med Høyres løfter og innebærer at arveavgiften er halvert som inntekt for statskassen. Dette er glade toner for folk flest, men det snyter Solberg for å kunne servere en gladnyhet som raskt kan trå i kraft.
ANB skriver at regjeringen går inn for et ekstra løft til jernbanen på ti milliarder kroner, et tung forpliktelse å videreføre for Solberg-regjeringen. Men like tungt vil det være å kutte i denne summen, siden vei og bane er en av flaggsakene til Høyre og Frp.
Det nye mannskapet har drøyt to uker på seg til å justere det budsjettforslaget Johnsen legger fram mandag. Noen merkesaker for å vise ny kurs vil komme til, men større endringer er i praksis umulig. Regjeringen styrer på sin forgjengers budsjett fram til 2015. (ANB-NTB)
Statsbudsjettet på over tusen milliarder kroner blir lagt fram mandag kl. 10.
Det har vært forberedt lenge og er satt sammen for å sette rødgrønn politikk ut i livet.
Solberg-regjeringen har vel to uker på seg til å gjøre noen endringer og fremme et tilleggbudsjett. Det er ikke ventet større inngrep, men enkelte merkesaker som skal vise at landet får en ny politisk kurs.
Da Kristin Halvorsen ble finansminister i 2005, og tok over budsjettet etter Bondevik-II-regjeringen og finanminister Per-Kristian Foss, forslo hun endringer på 8,1 milliarder kroner, rundt én prosent av totalen.
I dagene før valget kom det flere lekkasjer fra statsbudsjettet for å lokke velgerne. Dette er utgiftsposter som reduserer handlingsrommet for den påtroppende regjeringen.
Blant løftene er ti milliarder mer til jernbane, gradvis nedbygging av formuesskatten, dobling av fribeløpet for arveavgift, mer til skogvern og oppdretteskommuner, mer til bredbånd og økt fagforeningsfradrag på selvangivelsen. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Bent Høie
Leif Martin Kirknes