7,7 milliarder kroner mer til kommunene
Regjeringen foreslår å øke kommunenes inntekter med 7,7 milliarder kroner i neste års statsbudsjett.
Den avtroppende regjeringen legger opp til at kommunene skal få en reell inntektsvekst på 7,7 milliarder kroner i 2014. Dette skal sikre fortsatt vekst i de kommunale tjenestene, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp).
– Vi etterlater kommunene i god stand, når vi nå går av. Det har vært en reell vekst på 70 milliarder kroner over åtte år. Tallet på kommuner som er under administrasjon av fylkesmannen, er gått drastisk ned. Antallet årsverk er siden 2005 økt med 59.000. Tegnene peker i riktig retning, sier Navarsete.
Hun erkjenner at tallet på ansettelser ikke er det eneste målet på velstand i kommunene, men understreker at et stadig økende behov for kommunale tjenester og en økende befolkning, krever stadig flere ansatte.
– Det er folk det dreier seg om, til sjuende og sist. Det er de som skal levere de tjenestene som folk etterspør stadig mer av, land og strand rundt, sier Navarsete til NTB.
Veksten i samlede inntekter er 1,2 milliarder kroner høyere enn det som i mai ble varslet i kommuneproposisjonen for 2014.
– Les også: – Trøbbel for Erna og Siv
Av tallet på 7,7 milliarder er 5,2 milliarder såkalte frie inntekter. Dette skal dekke merutgiftene som kommunene får som følge flere barn og eldre og et generelt økende folketall. Økte pensjonskostnader og tilbakebetaling av gjeld må også tas fra de frie inntektene.
Navarsete mener at økende kostnader blir dekket inn gjennom større overføringer fra staten. Av veksten i de frie inntektene er 500 millioner øremerket til fornyelse og opprusting av fylkesveiene, mens 180 millioner skal brukes til å bygge ut helsestasjoner og skolehelsetjeneste.
– Det kunne alltids ha vært mer. Vi kommer aldri dit hvor alle behov er mettet og alt er i skjønneste orden. Men år for år går det bedre. Nå får vi bare håpe at det ikke blir en gjentakelse av det lave ansettelsestallet vi så i perioden 2001-2005, da Bondevik-II-regjeringen hadde makten, sier kommunalministeren.
Hun vil ikke ha noen formening om hvem som bør overta hennes fagområde, men peker på et par store utfordringer: et stort etterslep på vedlikehold og et økende krav om levering av nye tjenester.
– Vi har en stadig mer kravstor befolkning, sier Navarsete.
Innstramming
Kommunaldepartementet varsler samtidig at det blir en «forsiktig» innstramming i ordningen med toppfinansiering av helse- og sosialtjenester som er ressurskrevende. Dette betyr at kommunene må ta en større del av regningen selv.
Departementet venter at kommunene vil reagere på dette forslaget, som innebærer at de samlet sett blir påført en utgiftsøkning på 215 millioner kroner, penger som staten tidligere dekket.
Kuttet i dekningsgrad fra 80 prosent til 77,5 prosent av visse typer lønnsutgifter vil dessuten få tilbakevirkende kraft for 2013 og påvirke kommunenes økonomi også i inneværende år.
Departementet viser i denne forbindelse til at kommuneøkonomien for 2013 er styrket gjennom en forventet økning av skatteinntektene på 1,8 milliarder kroner.
Innstrammingen vil først og fremst ramme kommuneøkonomien generelt, tror departementet, ettersom de sterkt hjelpetrengende personer som berøres, har individuelle vedtak som sikrer dem samme hjelp som tidligere. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen