– Valget blir en folkeavstemning om velferdsstaten
– Denne valgkampen skiller seg fra alle jeg har vært med på tidligere fordi denne gangen handler det om velferdsstatens framtid. Stortingsvalget 14. september blir en slags folkeavstemning om vi skal ha en velferdsstat eller ikke, mener den gamle Ap-kjempen Reiulf Steen.
per.flakstad@fagforbundet.no
Han er en av initiativtakerne til et opprop med ti krav til samfunnsutviklingen i Norge. Blant de andre bak oppropet finner vi Are Saastad og Ann Karin Osode, leder og nestleder i Fagforbundet Aker Universitetssykehus, forfatteren Thorvald Steen og den tidligere venstrepolitikeren Gunnar Garbo.
Oppropet er på flere punkter kritisk til dagens rødgrønne regjering, men samtidig oppfordrer det sterkt til å gi denne regjeringen fornyet tillit 14. september.
Stem rødgrønt
– Selv om vi har ulike oppfatninger av hvordan den rødgrønne regjeringen har fungert, står vi sammen om at den står for det eneste politiske alternativet som kan ta vare på og videreutvikle velferdsstaten, var de fem initiativtakerne enige om på en pressekonferanse på Aker Universitetssykehus onsdag.
– Jeg har aldri opplevd situasjonen så dramatisk som nå, sier Reiulf Steen. – I tillegg til at Fremskrittspartiet er blitt stort, har det også dratt det tradisjonelt verdikonservative Høyre enda lenger til høyre. Ikke i noen valgkamp siden 1947, som var min første, har velferdsstaten og de tilbudene til befolkningen som den representerer, vært noe tema.
– Ikke før nå!
Ti krav
Oppropet stiller ti krav til samfunnsutviklingen i Norge, der det første dreier seg om nettopp velferdsstaten. I tillegg stiller initiativtakerne krav om arbeidsmarkedstiltak og innsats mot fattigdom, mot privatisering av offentlige tjenester, og at sykehusreformen må reverseres slik at sykehusene tas tilbake til demokratisk styring og offentlig forvaltning.
I tillegg krever oppropet av neste regjering står som garantist for at avtalen om offentlig tjenestepensjon i årets tariffoppgjør ikke endres i kommende periode. Det krever også at Norge innleder forhandlinger med opprørerne i Afghanistan, og at de må ha som hensikt å trekke de norske styrkene ut av landet, og at Norge må gå inn for en tostatsløsning i Israel/Palestina-konflikten og at bosettingspolitikken til Israel må opphøre.
Oppropet krever også at regjeringen sier nei til alle former for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, og at et flerkulturelt Norge må bygge på forståelse, åpen debatt og kamp mot all form for rasisme, og at kulturtilbudene til befolkningen må økes.
Tydelig politikk
– Vi håper å få så mye blest rundt dette initiativet at folk flest forstår hvor viktig det er å reagere, både ved å gi det rødgrønne alternativet sin stemme, men også ved å kreve at regjeringen blir enda mer tydelig i sin rødgrønne politikk, sier Are Saastad.
– Sykehussektoren er et av eksemplene på at regjeringen må bli tydeligere ved å gjøre noe med foretaksmodellen og regnskapssystemene som egentlig er verktøy for å slippe inn de markedsliberalistiske kreftene, sier Saastad.
– Ved å bli tydeligere på rødgrønn politikk kan regjeringspartiene bidra til at vi får tilbake den entusiasmen som ga oss et skifte fra den borgerlige politikken for fire år siden. Den entusiasmen krever noe av oss, og den krever nye av regjeringen, sier Saastad.
Norge, et forbilde
– Finanskrisen har gjort forskjellen mellom det rødgrønne velferdsalternativet og et Høyre/Frp-alternativ svært tydelig, sier Reiulf Steen.
– Denne polariseringen har også gjort noe med Arbeiderpartiet, som nå skjerper sin politikk og er et arbeiderparti mer i tråd med hva jeg ønsker meg enn for noen år tilbake, sier han.
Steen minner også om at Norge, med sine velferdstilbud til befolkningen, er et forbilde for mange andre land i verden. – Det er et merkelig paradoks at Norske velgere står i fare for å forkaste alt dette som andre lands innbyggere ser slik opp til, sier han.
I tillegg til de fire initiativtakere på onsdagens pressekonferanse, er oppropet også undertegnet av Anne Finborud, nestleder i Skolenes Landsforbund, Anne Hilde Laland, prost i Østre Aker, Frank Rist, ordfører i Vestvågøy kommune.
Initiativtakerne ønsker nå at flest mulig skriver under på oppropet før det blir levert til statsminister Jens Stoltenberg en gang i neste uke.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp