JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Muslimene vil aldri "overta" Norge

Integreringen er ikke mislykket, hevder Lars Østby, seniorforsker i Statistisk sentralbyrå (SSB). På Kartellkonferansen avlivet han myter om innvandring.

simen@lomedia.no

Lars Østby åpnet seansen om inkludering på Kartellkonferansen. Han tok for seg fem myter om innvandring. Fire av fem ble avvist.

En myte som har versert på diverse nettforum og i den såkalte «Eurabia»-litteraturen, er at muslimene om noen tiår vil være i flertall.

– Myten om at muslimer vil være i flertall i Norge om 20, 50 eller 100 år er så virkelighetsfjern at vi ikke har tatt det på alvor. Men det er noen som tror på det, sa Østli.

– Vi vet såpass mye om utviklingen videre, at vi kan avskrive den myten her og nå. Nettoinnvandringen fra muslimske land har sunket kraftig, og heller ikke fødselstallene blant muslimene i Norge er veldig høye. Kvinner fra noen muslimske land får mange barn de første åra etter ankomst, men all erfaring viser at barnetallet etter hvert nærmer seg vertslandets, påpekte han.

Må en vekkelse til

Østby kunne opplyse at det i dag er 99 000 registrerte medlemmer av muslimske trossamfunn i Norge.

Totalt er det 185.000 innvandrere fra muslimske land, men ikke alle ser på seg selv som muslimer.

– Ifølge våre beregninger vil det i 2060 være rundt 1,75 millioner innvandrere og etterkommere av innvandrere i Norge. Til sammen vil Norge ha en befolkning på rundt sju millioner. Av innvandrerne vil anslagsvis 500 000 være muslimer, fortalte Østby.

– Et muslimsk flertall i Norge vil kreve minst 5-6 millioner muslimer i Norge. Da må det i så fall en muslimsk vekkelse til her i landet, sa SSB-forskeren.

– Integreringen ikke mislykket

Også myten om at henteekteskap driver dagens innvandring, avviser Østby. Han viser til at familiegjenforening står for en liten del av dagens innvandring, og at det i fjor kun var 200 personer som har hentet ektefelle fra utlandet.

Integreringsdebatten har gått hett for seg i Norge de siste årene. Men Østby mener det er en myte at integreringen er mislykket.

– Integrasjonen går langsomt og er vanskelig, men er på rett vei. Det ser vi ved å måle viktige områder som utdanning, arbeid, inntekt og demografi over tid og mellom generasjoner. Vi ser at sysselsettingen øker mellom generasjonene, opplyste Østby.

Han mener derfor de som roper på en helt ny integreringspolitikk må tenke seg om en gang til.

– Jeg tror ikke vi skal sette bort verktøykassa, men finjustere noen av verktøyene, mener Østby.

At integreringen går dårligere i Norge enn i andre land, mener seniorforskeren blir feil å si. Han tar utgangspunkt i at man sammenligner integrering av de samme gruppene.

– Og da kommer Norge bedre ut enn mange andre land, hevder han.

Økt arbeidsinnvandring

For 40 år siden var det ifølge tall fra SSB rundt 50.000 innvandrere i Norge, først og fremst fra andre nordiske land og EU/EØS-land. At «Norge har så mange innvandrere», er en myte Østby mener både er riktig og feil.

– I dag er det 600.000 innvandrere her i landet. Hvis man sammenligner over tid, har Norge mange innvandrere. Men hvis vi sammenligner med andre land i EU, ligger Norge nær gjennomsnittet. Vi har dessuten den nest høyeste befolkningsveksten i EU/EØS-området, som følge av høyere fødselsrate og lenger levealder, forteller SSB-forskeren.

– Og det som har økt mest, er arbeidsinnvandring fra EU og østeuropeiske land, som ikke er snakk om muslimsk innvandring. Erfaringen viser også at mange arbeidsinnvandrere drar hjem igjen, fastslår han.

Groruddalen ingen ghetto

En siste myte som avvist av Østby, er at Groruddalen er en ghetto. Han har ikke empirisk grunnlag for å si at de sosiale problemene er så store at det kan kalles en ghetto.

– Groruddalen har ikke så store sosiale problemer som man har sett i deler av Malmø og Paris. Det vil nok bli et flertall av innvandrere i Groruddalen, og det er en del sosiale problemer. Men en del sosiale problemer der gjelder etniske nordmenn. Mange innvandrere klarer seg bedre i Groruddalen enn andre steder, fortalte Østby.

Annonse
Annonse