LO hedret av sørafrikansk fagbevegelse
Den største sørafrikanske fagorganisasjonen – Cosatu – har hedret LO i Norge som takk for støtte gjennom mange år. Tidligere leder av LOs internasjonal avdeling, Kaare Sandegren, tok imot prisen på vegne av LO.
Over 2500 mennesker i rødt og svart fyller en hel sal, med sang og begeistring. Cosatu (Congress of South African Trade Unions) viser at de har kraft og styrke. Organisasjonens 10ende kongress gikk av stabelen i Johannesburg i slutten av september.
– Hele 11 land ble hedret for den støtten de hadde gitt i frigjøringskampen og oppbyggingen av fagorganisasjonen. De nordiske landene, samt Cuba, ble spesielt trukket fram under generalsekretær Zwelinzima Vavis tale til kongressen, ifølge Sandegren.
– De sier selv at Cosatu ikke hadde vært der de er i dag, uten den støtten de fikk, legger han til.
80-åringen Sandegren er fremdeles svært oppegående. Kaare Sandegren gikk av som leder for LOs internasjonale avdeling i 1994, omtrent samtidig som apartheidstyret falt i Sør-Afrika og Nelson Mandela ble innsatt som president. Selv ble han næringsbyråd i Oslo i stedet for pensjonist.
LO tidlig på banen
Allerede tidlig på 70-tallet bevilget LO store beløp til støtte for frigjøringskampen i Sør-Afrika, ikke minst gjennom ANC. LO samarbeidet med Utenriksdepartementet og generalkonsulen i Cape Town for å frakte penger inn i landet.
– Norge var blant de første og viktigste støttespillerne til Cosatu, sier Ellen Stensrud, 1.sekretær i LO.
– Det var store diskusjoner på 70-tallet om hvordan støtten skulle være, men LO var en pådriver for å få i gang handelsboikotten mot Sør-Afrika. Og forbundene pressa LO til å gjøre noe, minnes Stensrud.
– Det viktigste internasjonale arbeidet LO gjør, er å støtte faglig utvikling, understreker Kaare Sandegren, som ser dette som en svært viktig og avgjørende faktor i demokratibygging. Han minner om at organisasjonen Cosatu ble bygget etter skandinavisk og britisk modell, samtidig som de sloss fysisk og forhandlet på arbeidsplassene. Og dette skjedde i en rasiststat. Det er imponerende, fremholder Sandegren.
Folk er utålmodige
– Fagbevegelsen i Sør-Afrika er i svært misfornøyde med utviklingen i samfunnet etter apartheids fall, og derfor spisser de nå tonen mot myndighetene. Forskjellene mellom fattig og rik har økt siden 1994 da apartheid falt og ANC kom til makten. Folk er utålmodige og det haster for ANC og regjeringen å få til en endring, sier Camilla Houeland, LOs rådgiver for det sørlige Afrika, som også var tilstede på kongressen.
I 2010 skal Sør-Afrika arrangere VM i fotball, for første gang på det afrikanske kontinent.
– Først er det fotball-VM, så blir det alvor, truer de.
Industrien må utvikles
Resolusjonene som ble vedtatt, var tøffe og stilte krav til myndighetene. Landet ledes nå av president Jacob Zuma, som også er leder av ANC. Cosatu er svært opptatt av å dempe arbeidsledigheten og bekjempe fattigdommen.
– For å få til dette, er de avhengig av å utvikle industrien i landet. Dette er forhold vi kjenner oss igjen i, understreker den tidligere lederen av LOs internasjonale avdeling.
I juni kom det til voldelige opptøyer mot migrantarbeidere fra Zimbabwe, men Sandegren mener at Cosatu taklet situasjonen bra.
– De var redelige i debatten, og representerer den sterkeste solidariske kraften i det sørlige Afrika, sier han.
– Cosatu var den viktigste årsaken til at Thabo Mbeki måtte trekke seg utenom tur, mener Sandegren. Cosatu har hele tiden støttet Zuma, og selv om tonen under kongressen er sterkt retorisk i sosialistisk retning, er praksisen sosialdemokratisk. Det er de to fra LO som var til stede, enige om.
Godt organisert kongress
– Kongressen var svært profesjonelt lagt opp, og ligner mye på vår egen LO-kongress, med mengder av dokumenter trykket opp til alle delegatene. Mye nyttig informasjon, forteller Camilla og viser fram tjukke «bøker» fra kongressen.
– Det var fantastisk å se hvilken inspirasjon Cosatus kongress var for mange av de afrikanske gjestene. Mange land på kontinentet sendte representanter dit. Det er ikke tvil om at det er viktig for dem å lære av Cosatu, sier hun.
Kaare Sandegren mener det er svært viktig at LO inviterer sine afrikanske samarbeidspartnere til LO-kongressen, slik at de med selvsyn kan oppleve hvordan vi avvikler kongress, har politiske diskusjoner og ikke minst vårt treparts-samarbeid.
LO må gå i dialog med Cosatu
LOs tidligere «utenriksminister» er opptatt av at LO må gå i dialog med Cosatu.
– Det som skjer i Sør-Afrika nå er svært avgjørende for Afrikas framtid. Cosatu er en grunnplansorganisasjon med to millioner medlemmer, og med en målsetting om å doble sitt medlemstall innen 2015. Dette skjer samtidig som finanskrisen har ført til enda større arbeidsledighet og store medlemstap i sentrale forbund – 60 000 medlemmer i Metallarbeiderforbundet og 48 000 i Gruvearbeiderforbundet, mens tekstilbransjen har mistet 25 000 medlemmer, forteller Houeland.
– De er innstilt på å drive politisk virksomhet á la de nordiske organisasjonene, og de understreker at de vil bruke den makten og innflytelsen de som arbeidstakere har, i byggingen av demokratiet og landet. Cosatu er på mange måter det motsatte av ANC, som har blitt kritisert for at de har blitt elitistisk, og mistet kontakten med grunnplanet. Den kontakten har Cosatu.
– Jeg vil si det så stekt at fagbevegelsen og Cosatu avgjør Sør-Afrika framtid, avslutter Kaare Sandegren.
Oppkalt etter stor leder
Prisen som ble delt ut heter Elijah Barayi Award, og er oppkalt etter én av Sør-Afrikas største faglige ledere, som døde i 1994. Han var med og dannet Cosatu og var organisasjonens første generalsekretær.
Cosatu ble dannet i 1985, etter initiativ fra Gruvearbeiderforbundet NUM, har over 2 millioner medlemmer. Generalsekretær er Zwelinzima Vavi.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen
Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole
FHI-direktør Camilla Stoltenberg
NordForsk
FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.
Roy Ervin Solstad
Litauiske lastebilsjåfører krever lønn, overtid og feriepenger for til sammen 16 millioner kroner fra tidligere arbeidsgiver
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix