JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

AKAN-prisen til kunstnere

Årets AKAN-pris er tildelt Den Norske Opera og Ballett. Juryen begrunner tildelingen med at rusforebyggende arbeid er forankret i bedriften og at direktøren tar aktiv del.

I takketalen tok daglig leder Tom Remlov for seg ikke bare AKAN-arbeidet blant de 600 fast ansatte og 1200 på engasjement, men fortalte også om livet i det hvite huset i Bjørvika, om øyeblikksbildet der en artist tripper i kulissene og venter på klarsignal til å møte 1200 publikummere. Forventningspresset er enormt.

– Det fins enklere måter å tjene penger på, kommenterte han tørt.

Tre ansatte på kontrakt

– Alkohol ligger ikke tykt over våre prøvesaler, men vi har nærhet til alkohol gjennom restaurant og brasseri i bygningen. Publikum kommer til oss for å feste, og de ansatte har en masse mennesker å ta seg av, ikke minst gjennom gjestespill. Det er snakk om representasjon, premierefester og mottakelser. Våre virksomheter innbyr til fest, men gjennom klare grenser har bedriften bare 3 ansatte eller 5 promille på AKAN-kontrakt, fortalte Tom Remlov.

Han minnet om at det er ikke lenger enn tre-fire år siden kantinene ved danske scener stanset salget av alkohol. Inntak av alkohol og andre rusfremmende midler er strengt forbudt i Bjørvika.

Blir høy av arbeid

Han begrunnet sitt eget engasjement i AKAN med erfaringer fra tida som teatersjef i Bergen gjennom 10 år:

– Det var skremmende. Tre medarbeidere døde enten av alkoholskader eller narkotika, og dette skjedde uten at nødvendig hjelp ble gitt. Derfor bestemte jeg meg for å prioritere dette feltet da jeg ble tilbudt stillingen som leder av Den Norske Opera og Ballett.

Man kan bli ruset også av annet enn alkohol:

– Visjonen til Den Norske Opera og Ballett er at vi skal gjøre livet større, en visjon som kan drive enhver til drikk. Og man blir regelrett høy når vi klarer å samle 7 000 mennesker på hvitt marmortak i fire plussgrader for å se Carmen på storlerret, sa Remlov.

Strenge krav

I tillegg til tradisjonelt AKAN-arbeid på arbeidsplassen gjennom informasjon om bruk av alkohol, narkotika og avhengighet av pengespill og tilbud om behandling og hjelpetiltak til de ansatte, har Den Norske Opera og Ballett utarbeidet lokalt regelverk.

Det innebærer blant annet at arbeidsgiver står ansvarlig for adekvat opplæring og at alle ansatte er ansvarlige for et rusfritt og godt arbeidsmiljø. Lederne skal sørge for at alle ansatte kjenner innholdet i AKAN-avtalen. Dette er et signal som vitner om seriøsitet i arbeidet.

Rusfri på jobb

Hver ansatt selv må sørge for å være rusfri på jobb og at kolleger er forpliktet til å melde fra.

–Det er usolidarisk å later som om en ikke ser, bagatellisere og kanskje også aktivt skjerme rusmiddelutsatte på jobben, understreket Remlov som fortalte om den gangen det ble innført en bestemmelse om at det ikke var tillatt å nyte rusmiddel i arbeidstida, som for operaens og ballettens del betyr fra sju om morgenen til elleve om kvelden.

–Den vakte ikke jubel. På den andre siden vitnet dette om at meldingen var mottatt og forstått, sa Remlov med et smil og tilføydde:

–Servering av alkohol ved interne arrangement tillates etter søknad, som jeg selv eller en av mine nærmeste medarbeidere skal godkjenne. Da nytter det ikke å søke om en beskjeden markering mens det stikk motsatte er tilfelle. Tom kan jo stikke innom.

.

Annonse
Annonse