Opphetet helsedebatt på Capitol Hill
På Capitol Hill i Washington DC pågår det disse dager spennende debatter rundt forslaget om ny helsereform som kan bli vedtatt denne uka. Demokratene Earl Pomeroy og Rick Larsen er varme tilhengere av reformen og er nå både spente og optimistiske.
nina.hanssen@lomedia.no
Det amerikanske politiske systemet er ikke lett å manøvrere seg i for en fremmed, men det viktigste å merke seg er at grunnloven fra 1789 fortsatt gjelder med noen viktige tilføyelser som Bill of Rights (1791) som blant annet garanterer ytringsfrihet, pressefrihet og religionsfrihet. To partier
De små politiske partier har aldri fått noen politisk innflytelse så det er to store politiske partier representert i kongressen. Det er det demokratiske partiet og det republikanske partiet, der det republikanske partiet anses som mer konservativt enn det demokratiske. Makten er tredelt mellom den utøvende (Presidenten og hans regjering), den lovgivende (Kongressen med de to kamrene, Representantenes Hus og Senatet) og den dømmende (Høyesterett). Det sitter ni i Høesterett (Supreme Court).
Tunge prosesser
Når en lov skal vedtas i USA, må den godkjennes av begge kamrene, før president Barack Obama kan underskrive. Obama representerer demokratene, i og både Representantenes Hus og Senatet har Demokratene flertall. Man skulle kanskje tro at en lov som Obama da ønsker er lett å få vedtatt, men fullt så enkelt er det ikke. Særlig er det kostnadene knyttet til en såkalt ”public option” i reformforslaget som har ført til heftige diskusjoner innad i det demokratiske partiet. Senatet består av 100 medlemmer (to fra hver av de 50 statene) som velges for seks år av gangen. Da disse har relativt stor makt i forhold til presidenten, er det onde tunger som spøker med at det i USA er 101 presidenter.
Valgkamp hele året
De 435 medlemmene i Representantenes Hus velges for en 2-års periode, så de driver valgkamp nærmest hele tiden. Partipisk brukes sjelden i Kongressen. Det virker som representantene er nærmest mer lojal til sine valgkretser enn sitt parti. Dette får vi bekreftet når vi besøker Kongressen på Capitol Hill. Her møter vi to demokrater fra den såkalte Norwegian caucus, som er representanter med norske aner.
Helsereformen
Representantene, Earl Pomeroy og Rick Larsen forteller om livet på Capitol Hill og hvordan de konkret jobber med politiske saker. Demokraten Earl Pomeroy fra North Dakota, som har vært representant i 17 år, forteller at da han ble valgt inn, var han mest opptatt av rikspolitiske saker. Nå er han mer opptatt av egen valgkrets. I dag anser han seg som en lokalpolitiker med kontor i Washington. Også Rick Larsen fra Washington er opptatt av sin velgerkrets. Han har deltatt på uttalige folkemøter i hjemdistriktet sitt om hva forslaget til ny helsereform vil bety for folk flest.
- Folk tropper opp i hundretall og er veldig opptatte av dette. Det er flott at det er en debatt. Jeg mener det å reformere vårt helsevesen for å utvide dekningen og redusere kostnadene for familier og bedrifter, er viktig å prioritere, sier han. I USA er det fortsatt over 45 millioner mennesker som ikke har en helseforsikring. 9 millioner av dem er barn. Men til tross for de harde fakta, har helsereformen møtt stor motstand i USA.
Kill the bill
Hver dag er det folk som protesterer og demonstrerer utenfor Capitol Hill, og det Hvite Hus. Denne uka har det stått demonstranter utenfor Capitol Hill med banneren ”Kill the bill”. Særlig er motstanden stor blant den konservative middelklassen som frykter at de vil sitte igjen med regningen hvis lovforslaget går gjennom. Etter flere måneders forhandlinger ser det nå ut til at det ligger et kompromissforslag fra Demokratene på bordet i Capitol Hill. Slik dette nå foreligger, er det forslaget om å opprette et offentlig tilbud om helseforsikring. Demokratene foreslår samtidig en ny toppskatt for å finansiere den offentlige helseomsorgen.
Alt kan skje
Sannsynligvis kan de få flertall i Kongressen allerede i slutten av denne uka hvis det ikke skulle skje noe uventet. Deretter skal dette tilbake til Senatet, og da er det en ny avstemning, før det eventuelt ligger i det Hvite Hus. Sannsynligvis vil også forslaget her få et flertall, men i Senatet kan alt skje. Senator Olympia Show fra republikanerne har allerede nå signalisert at også hun vil stemme for denne reformen. Den amerikanske presidenten har også uttalt at han er fornøyd med det nye forslaget. Og det vil være en viktig seier for Obama om han lykkes med dette nesten ett år etter at han overtok. Han trenger resultater da dette er en reform demokrater har jobbet med siden 40-tallet. Men det gjenstår å se. Representantene Earl Pomeroy og Rick Larsen på Capitol Hill er i alle fall optimistiske og tror at en ny lov er på plass før julen ringes inn. Les mer om de to demokratene på: http://www.pomeroyforcongress.com/ og http://www.house.gov/larsen/
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat