JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO skuffet over Trond-Viggo

LO-sekretær Kristian Tangen er skuffet over at et utvalg under ledelse av Trond-Viggo Torgersen sier nei til stemmerett for 16-åringer.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Dette er en viktig utredning særlig med tanke på at Norge svarte på 22/7 med å si mer demokrati. Derfor er det med skuffelse jeg leste utvalgsrapporten, sier LO-sekretær Kristian Tangen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Han kjemper for stemmerett også til 16-åringer.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken mottok tirsdag en utredning om unges makt og medvirkning av utvalgsleder Trond-Viggo Torgersen. Et nytt demokratifag i skolen, innskjerping av foreldrenes rett til å publisere informasjon om egne barn og en styrking av dokumentasjonen av barns synspunkter i barnevernssaker er blant forslagene. Men altså ikke noe ja til stemmerett for 16-åringer.

Seks medlemmer, deriblant Torgersen, går inn for å opprettholde dagens stemmerettsalder både i lokalvalg og i stortingsvalg.

– Les også: Uenige om stemmerett

– Det jeg tvilte meg fram til, er at man ikke behøver å gi noen grupper noen rettigheter de ikke har kjempet seg til. Stemmerettigheter er ikke noe 16-åringer generelt kjemper for. Det er uenighet og debatt også blant dem som er i denne aldersgruppa, sier Trond-Viggo Torgersen til NTB.

Fem medlemmer vil la 16-åringer stemme ved alle valg, mens mindretallet på to mener 16-åringer kan få stemme ved lokalvalg, men ikke ved stortingsvalg.

– Både LO og Framfylkingen var positiv til stemmerett for 16-åringer, og valget i høst viste økt valgdeltakelse. Derfor er det skuffende at utvalget ikke går inn for stemmerett for 16-åringer. Økt innflytelse fra flere unge ville ha gitt en mer balansert politisk agenda, som ikke bare handler om at politikerne frir til de eldste i samfunnet. Saker som oppvekstvilkår og klima taper med at de eldste skal bestemme hverdagen for de yngste, sier Kristian Tangen til ANB.

Statsråd Audun Lysbakken sier at det er for tidlig å si hva som skjer med alle forslagene fra utvalget, men han har selv flere ganger uttalt at han er for at 16-åringer skal få stemme i alle valg. I kommunevalget i høst fikk 16-åringer stemme i 20 forsøkskommuner. Dette forsøket skal nå evalueres, melder NTB.

– Les også: «Toppjobb» for 10. klassing

– Ungdom skal ha makt til å påvirke samfunnet. De skal få si sin mening og bli hørt. Jeg vil at ungdom sikres innflytelse i saker som påvirker deres liv. Vi skal jobbe videre for å sikre alle unge muligheten til å delta i politikk og samfunnsliv, sier statsråd Audun Lysbakken.

– Det er viktig at demokratiet ikke blir et ekskluderende eliteprosjekt, men at alle har så lik mulighet til å delta som mulig. I dette arbeidet må skolen stå sentralt. Skolen bør i enda større grad enn i dag tilrettelegge for at unge kan erfare i praksis hva det vil si å delta i demokratiske prosesser. Deltakelsesordningene for ungdom må bidra til å utjevne forskjeller, ikke forsterke dem, sier utvalgsleder Trond-Viggo Torgersen.

Sosiale medier kan bidra til å gi unge mer makt, heter det fra utvalget. De har mulighet til å ytre seg, mobilisere og organisere seg på en arena der de er på hjemmebane. Samtidig opplever mange unge at de mister kontrollen over opplysninger om dem selv på internett. Å forhindre personvernkrenkelser er en viktig samfunnsoppgave, slås det fast. (ANB)

Annonse
Annonse