JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alle frister utløpt for transportarbeiderne

Transportarbeider-klubbene i Bring Cargo får ingen overgangsforhandlinger med Posten på vegne av de ansatte. Ifølge Posten er alle frister utløpt og alle beslutninger om de ansattes lønn tatt for lengst.16.12.2011
14:31
16.12.2013 17:56

may.berg@lomedia.no

To uker før deler av virksomheten i Bring Cargo overføres til morselskapet Posten Norge, er Transportarbeider-klubben den eneste klubben som ikke har forhandlet om overgangsordninger på vegne av sine 250 medlemmer.

Disse forhandlingene er hjemlet i arbeidsmiljølovens bestemmelser om virksomhetsoverdragelse, og skal forhindre at ansatte får svekket sine lønns- og arbeidsforhold som følge av overdragelsen.

I et innlegg på Origo for to dager siden, etterlyser tillitsvalgt på Bring Cargos terminal på Karihaugen, Petter Torp, overgangsforhandlinger.

Nå ser det ut til at NTF-klubbene må akseptere at det ikke blir noen overgangsforhandlinger, fordi NTF-klubbene har undertegnet en protokoll som i realiteten betyr at de har frasagt seg retten til slike forhandlinger.

Undertegnet protokoll

19. oktober ble det gjennomført et avsluttende drøftingsmøte om virksomhetsoverdragelsen.

Protokollen fra møtet er undertegnet av Bring Cargo, Posten Norge og NTF-klubbene, representert ved Svein Thomassen, lederen for landsutvalget for NTF-organiserte i Bring Cargo.

Han har med seg Geir Holst og Thom Bakken, som begge er medlemmer av landsutvalget.

I protokollen hevder de tillitsvalgte at virksomhetsoverdragelsen ikke er reell, og de krever at tariffavtalen til NTF videreføres.

"Vi stiller oss undrende til at bedriften kaller dette avsluttende drøftinger all den tid det foreligger så vidt mange uavklarte spørsmål", skriver de tillitsvalgte i sine merknader.

"Drøftelsene sluttført"

I protokollen anfører Posten at det ikke lenger er grunnlag for videre dialog om virksomhetsoverdragelsen, og at Posten på eget initiativ vil etablere retningslinjer for å motvirke inntektsnedgang.

"Drøftelsene med Transportarbeiderklubbene i Bring Cargo AS anses som sluttført", heter det avslutningsvis i protokollen.

Denne konklusjonen har transportarbeiderklubbene ingen skriftlige merknader til. Protokollen er undertegnet av Svalaug Handagard på vegne av Bring Cargo, Egil Linge Anderssen på vegne av Posten Norge og Svein Thomassen på vegne av Transportarbeiderklubbene.

– Ingen god tvistesak

Nestleder i LO Stat Eivind Gran har sett protokollen.

– Jeg tror ikke dette er noen god tvistesak for de NTF-tillitsvalgte, sier Gran i en kommentar til Posthornet.

Forhandlet med seks klubber

Egil Linge Anderssen, fagsjef for personal og omstilling i Posten Norge, bekrefter at Posten Norge anser forhandlingene for avsluttet.

– NTF-klubben har siden midten av september vært invitert til drøftinger, også om kompensasjonsordninger, sammen med de andre klubbene i Bring Cargo. Disse drøftingene måtte være gjennomført før saken ble lagt fram for styret i Bring Cargo for endelig beslutning. Vi har gjennomført drøftinger med de seks andre fagforeningene og kommet fram til en omforent løsning. Den vil også bli gjort gjeldende for de NTF-organiserte. Beslutningen er tatt og informasjon er sendt til alle ansatte, sier Anderssen.

– Mener Posten at klubbene har frasagt seg retten til forhandlinger når de har skrevet under protokollen?

– Vi kjørte en prosess med fagforeningene fra 5. september til 19. oktober. I den perioden informerte vi og drøftet med fagforeningene, slik vi skal etter loven. NTF motsatte seg virksomhetsoverdragelsen og vi avsluttet drøftingene med det. Vi var enige om at vi var uenige, for å si det slik. Når drøftingene dermed avsluttes, går saken til styret for Bring Cargo, som beslutter, sier Anderssen.

Lover kompensasjon

Ifølge Anderssen har Posten Norge sørget for at ingen går ned i lønn på grunn av virksomhetsoverdragelsen.

– En del av dem som jobber ubekvemt risikerte å gå ned i lønn ved overgangen fra Speditøravtalen til Postens tariffavtale. Disse får en kompensasjon gjennom et personlig tillegg, som er regnet ut for hver enkelt, sier Anderssen.

Alle frister utløpt

Alle tidsfrister er for lengst utløpt. Alle ansatte på Bring Cargo som skal overføres til Posten, fikk skriftlig melding om Postens tilbud om overgangsordning, med 14 dagers frist på å svare.

17. november utløp svarfristen. De som ikke har gitt tilbakemelding om noe annet, er ifølge Anderssen å betrakte som overført til Posten.

En person har valgt å reservere seg mot virksomhetsoverdragelsen. Det er å betrakte som en oppsigelse, som er gjeldende fra 1. januar 2012.

– Ser ut som vi ikke kommer noen vei

– Vi trodde at vi var på NHO-avtalen fram til 1. januar 2012, men så viser det seg at det er overtagende område som skal ha overgangsforhandlingene. Det er rettet en forespørsel til Posten om overgangsforhandlinger, men det har de avvist med henvisning til de drøftingene som har foregått. Det ser ikke ut som vi kommer noen vei med det, sier Thomassen.

– Er dere fornøyd med den overgangsordningen Posten har laget?

– Vi regner med at Posten står ved det de sier, at vi beholder den lønna vi har i dag, med personlige tillegg som kompensasjon for lønnsforskjellen mellom de to tariffavtalene, og at vi skal følge lønnsutviklinga i Posten framover.

– Beklagelig

– Er det uheldig at dere ikke har fått forhandle overgangsordningen for medlemmene?

– Det er klart det er noen usikkerhetsmomenter som vi kunne tenkt oss å få avklart gjennom overgangsforhandlingene. Usikkerhetsmomentet er hva som skjer med arbeidstidsordningen etter 1. april. Fram til 1. april har vi spedisjonsavtalen som individuelle vilkår, etter 1. april er det arbeidstidsordningen i Posten som gjelder. Derfor er det beklagelig at Posten sier nei til det, sier Thomassen.

Thomassen beklager også at klubbene ikke kan ivareta den landsomfattende tillitsvalgtordningen etter 1. januar 2012.

Ettersom det er Postkom som har organisasjonsretten i Posten Norge, kan ikke NTF-tillitsvalgte representere de ansatte overfor Posten. Dermed står de uten tillitsvalgte.

– Det betyr at vi står uten kollektive rettigheter fram til mai/juni neste år. Vi kommer fortsatt til å være tillitsvalgte innad i NTF-systemet, men vi kan ikke representere våre medlemmer overfor Posten, sier Thomassen.

Enstemmig klubbmøte

På et klubbmøte på Karihaugen-terminalen i går, vedtok NTF-klubben enstemmig å bli i NTF til etter lønnsoppgjøret neste år.

Klubbmøtet støtter dermed vedtaket som et samlet tillitsvalgt-korps i Bring Cargo gjorde for noen dager siden. Ifølge Thomassen, slutter stadig flere Bring Cargo-klubber seg til det samme vedtaket.

– Oppslutningen er ganske unison, sier Thomassen.

Thomassen mener at det nå er ledelsen i Norsk Transportarbeiderforbund og Postkom som har utspillet. De to forbundene er sammen med Arbeidsmandsforbundet i en prosess mot å danne felles forbund.

– Det er opp til Postkom og NTF å greie å bli enige om hvordan man skal ivareta lønns- og arbeidsvilkårene i spedisjonsbransjen. Vi er åpne for dialog. En løsning som ivaretar forholdene i bransjen er det Postkoms medlemmer som vil ha størst gevinst av, gledelig nok, sier Thomassen.

Posten har besluttet å overføre deler av virksomheten i Bring Cargo til morselskapet Posten Norge gjennom en virksomhetsoverdragelse fra 1. januar 2012.

LO har avgjort at NTF ikke har tariffavtale med Bring Cargo etter 1. januar, ettersom Postkom har organisasjonsretten i Posten Norge.

Virksomhetsoverdragelsen innebærer at de ansatte som overføres flytter fra NTFs tariffavtale til Postkoms tariffavtale fra neste tariffoppgjør våren 2012.

Spedisjonsavtalen til NTF er bedre enn Postkoms tariffavtale. NTF har også vetorett på endringer av arbeidstid, noe Postkom ikke har.

Posten har lovet at ingen ansatte som overføres fra Bring Cargo til Posten skal gå ned i lønn.

Ledelsen i NTF anbefaler sine medlemmer på Bring Cargo om å melde seg inn i Postkom. NTF-tillitsvalgte i Bring Cargo derimot, anbefaler sine medlemmer å bli i NTF, selv om det er Postkom som har organisasjonsretten etter 1. januar.

Det betyr at NTFs medlemmer på Bring Cargo ikke har tillitsvalgte til å representere seg overfor Posten.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
16.12.2011
14:31
16.12.2013 17:56Mest lest

Sp og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum fosser fram på ny måling etter to målinger på rad med tilbakegang.

Sp og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum fosser fram på ny måling etter to målinger på rad med tilbakegang.

Jan-Erik Østlie

Sp slår tilbake på ny måling. Nå merker partiet Vedum-effekten igjen

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

Brian Cliff Olguin

Butikkansatt Linda (53) mistet jobben under pandemien. Nå er hun lei og vurderer å bytte bransje

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Stein Inge Stølen

IKEA renvasker dumping-anklaget transportbedrift

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

Morten Hansen

Vil kaste konduktørene ut av toget. Frykter lovløse tilstander

Ble permitterte da koronaen traff:

Ole Palmstrøm/Teknisk museum/Katharina Dale Haakonsen

For én er «ha-det-gøy-kontoen» helt tom. En annen har funnet drømmejobben

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

David Engmo

De to arbeidskameratene vil bli vernepleiere, men kan ikke med dagens utdanningsløp

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

Jan-Erik Østlie

Rødt og SV fikk ikke flertall for tannhelsereform: – De andre har det i kjeften, sier Bjørnar Moxnes

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

Tri Nguyen Dinh

«Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

– Det er alvorlig av en arbeidsminister som selv unnlater å fortelle hele sannheten, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

– Det er alvorlig av en arbeidsminister som selv unnlater å fortelle hele sannheten, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

Jan-Erik Østlie

Du kan tape opptil 70.000 kroner årlig i pensjon når regjeringen endrer særaldersgrensa, ifølge Fagforbundet

ØVELSE: Her fra en samøvelse mellom politi og fengselsbetjenter i Trondheim fengsel i 2017: Politifolkene kledd i rosa vester spiller oppviglere og gyver løs på fengsels- og politibetjenter med kraftige spark. De skriker og kaster tennisballer mot veggen av skjold som kommer mot dem. Betjentene bak skjoldene er bevæpnet med øvelseskøller. Kommer oppviglerne nærme nok, slår de til. Ingen kom til skade.

ØVELSE: Her fra en samøvelse mellom politi og fengselsbetjenter i Trondheim fengsel i 2017: Politifolkene kledd i rosa vester spiller oppviglere og gyver løs på fengsels- og politibetjenter med kraftige spark. De skriker og kaster tennisballer mot veggen av skjold som kommer mot dem. Betjentene bak skjoldene er bevæpnet med øvelseskøller. Kommer oppviglerne nærme nok, slår de til. Ingen kom til skade.

Ole Palmstrøm

Lovfester forskjellsbehandling ved yrkesskade: – Skammelig, sier NFF-leder Asle Aase

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

Jysk

Jysk oppfordrer kundene til å evaluere enkeltansatte: – Alt står og faller på kundens dagsform, sier HKs nestleder

Bakgrunn: Ole Palmstrøm

Unge har fått dårligere oppfølging etter at Nav-reformen ble innført, konkluderer forskere

KRITISK TIL LOVENDRING: Gustav Landsverk har jobbet som kokk på sjøen siden han var 16 år. Som ansatt i Kystverket har han rett og plikt til å gå av med pensjon når han er 60 år, etter dagens regelverk.

KRITISK TIL LOVENDRING: Gustav Landsverk har jobbet som kokk på sjøen siden han var 16 år. Som ansatt i Kystverket har han rett og plikt til å gå av med pensjon når han er 60 år, etter dagens regelverk.

Tri Nguyen Dinh

Skipskokken er opprørt etter at Stortinget stemte for endring av særalder-reglene: – Kan bli starten på slutten

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

Sissel M. Rasmussen

At Norge er et samfunn med små forskjeller, er langt på vei en myte, hevder professorer

Debatt

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Ihne Pedersen

«Med dagens regjering og deres statsfobi hadde vi nok vært oljerikdommen foruten», skriver Mímir Kristjánsson

FORHANDLERE: Ragne Opsahl og Bente Opheim Sving tror alt skal gå bra på Ullersmo, men savner bedre styring med flyttinga.

FORHANDLERE: Ragne Opsahl og Bente Opheim Sving tror alt skal gå bra på Ullersmo, men savner bedre styring med flyttinga.

Eirik Dahl Viggen

Forhandlinger om ny turnus og lengre reisevei tærer på kreftene for tillitsvalgte ved Ila fengsel

PLAN FRA 2015: – Min beslutning om å sitte fram til 2023 har vært planen fra jeg ble valgt i 2015, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

PLAN FRA 2015: – Min beslutning om å sitte fram til 2023 har vært planen fra jeg ble valgt i 2015, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Jan Olav Andersen går av som forbundsleder i 2023

MISTER INNFLYTELSE: – Når en så stor del av lønnsmidlene fordeles på et nivå uten streikerett, gir det mer makt til arbeidsgiver, sier Elisabeth Steen.

MISTER INNFLYTELSE: – Når en så stor del av lønnsmidlene fordeles på et nivå uten streikerett, gir det mer makt til arbeidsgiver, sier Elisabeth Steen.

Merete Jansen

NTL Nav: – Lokale forhandlinger i staten er i mange tilfeller rene trynetillegg

Nav beklager at de rådet en sosialhjelpssøker til å låne grill da han ikke klarte å betale strømregningen. (Illustrasjonsfoto)

Nav beklager at de rådet en sosialhjelpssøker til å låne grill da han ikke klarte å betale strømregningen. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

Nav beklager etter å ha bedt sosialhjelpssøker om å låne grill

PRINSIPPER: Tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik i Riksrevisjonen mener det er viktig at det finnes noen prinsipper for når hjemmekontor er ønskelig, slik at det ikke kun blir opp til virksomheten og den enkelte leder.

PRINSIPPER: Tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik i Riksrevisjonen mener det er viktig at det finnes noen prinsipper for når hjemmekontor er ønskelig, slik at det ikke kun blir opp til virksomheten og den enkelte leder.

Ole Palmstrøm

Regjeringens hjemmekontor-forskrift er for svak, mener NTL: – Ansatte må ikke bli presset til å jobbe hjemmefra


Flere saker