– Vi skal stå løpet ut
Erna Solberg er trygg på at Høyre ikke er kommet for tidlig i form, selv om partiet denne høsten bryter 30-prosentgrensen i oppslutning på flere målinger.
– Det var det mange som sa i 2010 også, men vi gjorde jo et bedre kommunevalg enn det vi selv ventet. Jeg tror dette gjenspeiler et skifte i norsk opinion. Velgerne vil ha en annen type politikk og en annen regjering, sier Solberg til NTB.
Hun påpeker at Høyre har ligger på over 25 prosent i gjennomsnitt i snart to år.
– Det er mer enn et blaff. Men vi må slåss for å holde dette nivået, ingen tvil om det. Og det betyr at vi skal holde fast ved de langsiktige og gjenkjennelig Høyre-sakene, som helse, kunnskap og konkurransekraft, ikke bare løpe etter de sakene som spretter opp daglig i mediene, sier Solberg.
Det Høyre-lederen leser ut av de høye målingene, er at velgerne har tillit til Høyres løsninger og at partiets svar oppleves som troverdige.
Opp og ned
Det innbyrdes maktforholdet mellom Høyre og Frp svinger sterkt. Et snaut år før kommunevalget var det bare noen få prosentpoeng som skilte de to, nå er Høyre dobbelt så stort som Frp.
– Den som gjør det bra, får et ekstra push. Suksess avler suksess. Hvis du er en ubestemt borgerlig velger som kan gå i flere retninger, er det noe med at tyngdekraften virker. Vi har klart å framstå som mye mer attraktive de siste årene. Dessuten søker folk trygghet, sier Solberg.
Hun erkjenner at Høyre kanskje ikke er det mest spennende partiet når det gjelder nye ting.
– Du våkner ikke om morgenen til sensasjoner fra Høyre, men det er kanskje ikke det folk flest søker heller. De går snarere etter styringsdyktighet, stabilitet og langsiktighet. Dessuten har Frp noe turbulens med enkeltsaker og enkeltsituasjoner som jeg ikke unner noe parti å få, sier Høyres leder.
Balanse
Solberg mener at jo større Høyre blir, desto lettere blir det borgerlige samarbeidet.
– Å skape et tyngdepunkt rundt Høyre, som er det partiet alle de andre kan samarbeide med, gjør alt enklere, i hvert fall fra vårt ståsted. Andre partier kan sikkert mene noe annet om akkurat det. Men at vi er så store nå, vil gjøre det enklere å få til samarbeidsløsninger, sier hun.
Solberg sier det skjer positive ting mellom de fire opposisjonspartiene i hverdagen på Stortinget. Det er her grunnlaget for noe mer etter valget skal legges. En del felles merknader til budsjettet, samordnet initiativ i kreftpolitikken, protester mot tempoet i sykehussammenslåingen i Oslo-regionen, dette er eksempler på koordinert borgerlig politikk som peker framover.
Men de store sakene, de som går til kjernen i partienes programmer, og som ikke har åpenbare kompromissløsninger, blir ifølge Høyre-lederen liggende til etter valget. Tallenes tyngde vil avgjøre mye. Det er her partienes smertegrenser virkelig blir satt på prøve. Bruken av oljepenger og innvandringspolitikk er to slike områder.
– I noen saker må ekstremstandpunktene bort. Slike saker blir ikke avgjort før valgresultatet er klart, sier hun.
22. juli
Høsten har vært dominert av debatten om hvorvidt PST kunne ha gjort mer for å avverge terrorhandlingene, og hvordan selve politiutrykningen og pågripelsen av gjerningsmannen forløp. Særlig har PST opplevd stort trykk og mye kritikk.
– Politiets sikkerhetstjeneste må nå bygge tillit i befolkningen. En del ubetenksomme uttalelser ga inntrykk av de var vel kjepphøye i PST, selv om de er blitt beklaget i etterkant. Det er forskjell på å forklare hvilke prioriteringer man gjorde ut fra hva man visste i de dramatiske minuttene, og det å fremstå som perfekt hele tiden. Det må politiet passe seg for, sier Solberg.
Selv om flere rapporter fra blant annet Stortinget, ulike etater som deltok på terrordagen, og den regjeringsoppnevnte 22. juli-kommisjonen stadig mangler, fastslår Solberg at beredskapen åpenbart ikke var bra nok.
– Sluttsummen viser det klart. Og det faller tilbake på politiet, politiske myndigheter og dem som før har vært i posisjon. Om det ble gjort feil der og da, er umulig å si. Men at vi ikke har vært godt nok forberedt, og kanskje for naive, det kommer vi ikke unna, sier Høyres leder.
Høyre har lenge bedt om en ekstern gjennomgang av PSTs ressurser og prosedyrer, ikke for å henge ut noen, men for å se om det trengs en styrking. Det var det siste Knut Storberget lovet før han gikk av som justisminister. Solberg forventer at dette skjer. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
For å forstå lønnsoppgjøret må en skjønne hvordan en kommer fram til 2,7 prosent
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes