– Politisk feighet
– Politisk feighet har vært det største hinderet for fornuftige kommunesammenslåinger.
Det mener NHO-direktør John G. Bernander.
Nå varsler han en offensiv for å få færre kommuner, og startskuddet går under NHOs store årskonferanse i Operaen 5. januar, der hovedtemaet er satt til hvordan å få en bedre offentlig sektor.
– Med omtrent hele regjeringen på plass i salen i operaen vil vi gi dem følgende utfordring: Sett ned en ny type Schei–kommisjon som kan gå opp grunnlaget for en ny kommuneinndeling. De kan gi premissene for hvordan det nye Kommune–Norge kan se ut. Så får det neste Stortinget bestemme hvordan det skal være, sier John G. Bernander til NTB.
– Les også: Lokalpolitikere vil slå sammen kommuner
Schei-komiteen ble nedsatt av Gerhardsen-regjeringen i oktober 1946 og ga fram til 1962 tre store innstillinger som la grunnlaget for en storstilt kommunesammenslåing. Som følge av dette arbeidet ble tallet på kommuner redusert fra 747 til 454.
– Datidens politikere var modige nok til å gi landet en hensiktsmessig forvaltningsstruktur. På årskonferansen vil vi slå fast at det har vært, og at det vil alltid være en fordømt plikt for sentralmakten å gi landet en forvaltning som er mest mulig hensiktsmessig for de behov den skal dekke, sier Bernander.
For mange kommuner
Han viser til en omfattende undersøkelse Synovate har gjennomført på oppdrag fra NHO der halvparten (50 prosent) mener vi har for mange kommuner i Norge. 26 prosent mener antallet er passelig. 1 prosent mener det er for få kommuner i Norge.
Nesten halvparten (47) prosent mener at store kommuner er bedre enn små i tilrettelegging for næringslivet. Tre av sju (43 prosent) mener at de store kommunene er mer effektive i tjenesteproduksjonen. I undersøkelsen svarer 49 prosent at de store kommunene gir det beste skoletilbudet, mens 24 prosent mener skoletilbudet er best i små kommuner.
Små og store kommuner får helt lik score (36 prosent) når de 1.018 i undersøkelsen svarer på hvem som gir best tilbud på helse- og omsorgstjenester.
Blindspor
De små kommunene scorer langt bedre enn de store i hvem som best tar vare på lokaldemokratiet. Mer enn to tredeler (68 prosent) mener at små kommuner har større forståelse for innbyggernes behov.
– Det er ikke unaturlig at små kommuner skårer bedre på nærhet til politikerne. Men det er et blindspor å tro at den enkelte kommune skal fastsette sine egne grenser, sier Bernander.
– Les også: Påvirker mest i små kommuner
Undersøkelsen fra Synovate viser at 46 prosent er helt eller delvis enige i at storting og regjering bør bestemme kommunestrukturen i landet. 44 prosent sier seg helt eller delvis uenige i dette. Samtidig er det bare 15 prosent som svarer «Vedtak i Stortinget» når de blir spurt om hvordan kommunesammenslåinger bør skje. 66 prosent mener det bør skje frivillig etter folkeavstemning eller kommunestyrevedtak.
– Vi er snille og milde stemt mot hverandre i dette landet. Da svarer vi med minste motstands vei. Men omfattende kommunesammenslåinger har vi gjort med hell tidligere. Jeg ser at det kreves et betydelig politisk mot når folk flest mener det skal bestemmes i den enkelte kommune. Men dersom Stortinget også velger minste motstands vei, skjer det heller ingenting, sier Bernander til NTB.
– Død hest
Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) mener NHO bærer havre til en død hest når de gjør kommunesammenslåing til en stor sak på årskonferansen.
– Dette er feil medisin til feil tid. Det er ikke her de store utfordringene for landet vårt ligger nå. Hvis dette er hovedsaken for NHO i en tid der både Europa og USA opplever stor krise, synes jeg vi har det litt for godt i dette landet, sier Navarsete til NTB.
Kommunalministeren og senterpartilederen mener NHO bommer grovt når John G. Bernander varsler krav om en ny kommisjon som skal legge til rette for kommunesammenslåinger.
– Med unntak av fra John G. Bernander som er ute og fører Høyre-politikk, har jeg ikke hatt en eneste henvendelse fra næringslivet om at kommunesammenslåinger er det viktige temaet i ei tid der hele Europa opplever krise og massearbeidsledighet, sier Navarsete. (ANB-NTB)
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie