"Preventive fridager" forebygger sykdom
Dansk kommune tillater ansatte å ta fri når de har en dårlig dag, uten at de behøver å sykmelde seg.
"Tillit er bra, men kontroll er bedre". Dette sitatet tillegges skiftevis Lenin og Stalin. Det vinner den dag i dag tilslutning blant mange arbeidsgivere som er redde for latskap og skulk blant de ansatte.
Tillit mot sykefravær To danske kommuner har imidlertid gått motsatt vei. De har med hver sitt prosjekt bevist at tillit kan få sykefraværet drastisk ned.
I vest-jyske Lemvig kommune er det helt legitimt å ta seg en preventiv fridag, når man føler seg slapp og kjenner at man ikke orker å gå på jobb, selv om man ikke er egentlig syk.
Tar ansvar - Naturligvis har medarbeiderne et stort ansvar. Men man unngår først og fremst et høyt sykefravær ved å vise forståelse for medarbeiderne og være åpen for fleksibilitet, når en medarbeider føler seg presset. Vi kan ta sykdom i oppløpet, når både medarbeidere og ledere tar ansvar for fraværet.
Det sier Birgit Fogh Rasmussen, rådmann i Lemvig, til Kristeligt Dagblad. Hun etterlyser et oppgjør med den tradisjonelle oppfattelsen av skulking.
Helseklinikk Øst-jyske Randers kommune kjempet på sin side med et tårnhøyt sykefravær som både hadde økonomiske og menneskelige omkostninger. Kommunen sjøsatte derfor i 2008 et toårig prosjekt som satte fokus på fraværet. Metodene var blant annet større åpenhet og opprettelsen av en helseklinikk der de ansatte kunne få hjelp av leger, psykologer, ergoterapeuter og fysioterapeuter.
To år senere er resultatene oppsiktsvekkende. Fraværet er halvert, og ifølge personalsjef Kresten Ulrik Nielsen er det i dag tydelig at fravær sjelden skyldes latskap hos medarbeiderne.
Luft og støtte - Vi har gjort det legitimt å si at man har det dårlig eller føler seg stresset. Som sjef bør man i utgangspunktet ha tillit til medarbeidernes ansvarlighet. Det er på tide å begrave uttrykket skulk. Om noen melder seg syk uten å være det, skyldes det som regel et press, enten på jobben eller privat. Arbeidsgiveren kan være behjelpelig på begge områder, enten ved å skape bedre arbeidsvilkår eller ved å gi medarbeideren luft og støtte, sier Nielsen.
Les hele Kristeligt Dagblads tema om "pjæk" (skulking)
Dansk Arbejdsgiverforening har nylig undersøkt forskjellen i sykefravær mellom danske kommuner når det gjelder de ansatte i helse- og sosialsektoren. Det er utpregede kvinnefag, ofte preget av høyt fravær. Lemvig ligger helt i bunn, med gjennomsnittlig 16 sykedager om året, mens sjællandske Gribskov topper med 43 sykedager.
Arbeidsmiljø og trivsel - Jeg tror ikke den store forskjellen skyldes at man skulker mer i den ene kommunen enn den andre. I stedet kan det skyldes forskjeller i arbeidsmiljø og trivsel. Om det stemmer, er det jo noe man kan gjøre noe med, sier Anette Borchorst, professor ved Center for Kønsforskning ved Aalborg Universitet.
Dansk LOs ukebrev A4 foretok i 2008 en undersøkelse av befolkningens skulkevaner, og konkluderte at hver tredje danske av og til lyver seg syk for å få en fridag. Og blant dem som skulker, viste det seg at 4 av 10 skulker flere ganger om året, enkelte flere ganger om måneden.
Mange årsaker Erfaringene fra Lemvig og Randers viser at det kan være mye å hente for arbeidsgivere som velger å vise tillit.
- Det er fornuftig at arbeidsgiverne setter seg inn i at man godt kan være stridsudyktig uten å være syk eller ha et sykt barn, sier Dennis Kristensen, forbundsleder i FOA, det danske motstykket til Fagforbundet, til avisen B.T.:
- Vi kan alle ha en dårlig dag. Da er det fornuftig å ta en fridag og så være helt oppe på duppene og yte 100 prosent den neste dagen. Det kan kanskje også forebygge langtidssykdom. Arbeidsgiverne har gagn av å forstå at medarbeiderne også er mennesker og ikke bare produksjonsdyr, sier Dennis Kristensen.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp