Kjemper mot deltid
Hele arbeidsdagen til fots med tralla i Oslos gater blir for slitsomt, mener postbud Trond Kivijervi. Han har prøvd. Nå jobber han inne på Østlandsterminalen annen hver uke.
may.berg@lomedia.no
Trond Kivijervi jobber ei uke inne og ei uke ute. Når han går med post på Tøyen den ene uka, er arbeidsdagen på 5,5 timer. Den andre uka jobber han inne på Østlandsterminalen. Da begynner han klokka seks og slutter klokka tre. Han er en utgave av den nye postarbeideren.
Skal det bli mange nok heltidsarbeidsplasser, vil dette være en nødvendig løsning for noen, mener Postkom.
Vi møter Trond på Østlandsterminalen på formiddagen. Han er nettopp ferdig med å hekke dagens post i to bølger.
Resten av dagen skal han være på avdelingen for returpost.
For lange «turer»
– De ni timene inne kan bli litt lange. Det er likevel bedre enn bare å gå ute hele arbeidsdagen. Jeg har prøvd, men turene blir rett og slett for lange.
For landpostbud kan det nok gå, men ikke i bystrøk, sier Trond.
– Og når ikke Trond klarer det, skjønner jeg ikke hvem som skulle klare det, innskyter tillitsvalgt Tove Rundtom.
Ikke nok med at Kivijervi går med posten hele året; når ferien kommer, går han turmarsjer omkring i Europa.
«Stjeler» arbeid
Det blir verre og verre å fylle arbeidsdagen for postbudene. Dels skyldes det volumfall, dels at maskinene «stjeler» arbeidsoppgavene deres.
Jo mer maskinene finsorterer posten, jo mindre innearbeid for budene.
I Nederland vil det ikke være igjen heltids postbud om to år. Utviklingen går i samme retning i flere europeiske land.
I Norge kjemper Postkom med nebb og klør for å beholde heltidsjobbene.
Da Østlandsterminalen åpnet i 2010, hadde Posten og Postkom etter flere års forhandlinger undertegnet en avtale som sikret heltidsjobb for de 700 budene som skulle samles innenfor terminalens fire vegger.
Postarbeideren var unnfanget, et ektefødt barn av Postkom.
To år senere er Østlandsterminalen fortsatt et forsøkslaboratorium. Så langt er det ca 40 postbud som jobber på tvers og har litt arbeid i produksjon.
Denne måten å jobbe på prøves ut også utenfor terminalen.
To bølger på reol, samling av inneoppgaver og veksling mellom lange og korte vakter brukes også i Asker og Bærum, Romerike, Follo og i Østfold.
De fleste av regionens 1300 bud har fått endret sin hverdag betydelig de siste årene.
Motstand blant budene
Tove Rundtom forteller at integrasjon møter ganske mye motstand blant budene.
– Budene vil helst at jobben deres skal være slik den alltid har vært. De ser ikke at det blir mindre og mindre post i reolen, fordi endringen skjer gradvis. Vi har problemer med å få folk til å forstå framtidsbildene vi viser dem. De vil gjerne tilbake til det som var. Men den veien er nok stengt, sier Rundtom.
Det er først og fremst arbeidstiden som skaper motstand, men ifølge Rundtom er det vanskelig å selge inn et budskap om at endringer, som oppfattes til det verre, er nødvendig.
Hun forteller at en del bud i Oslo foretrekker å gå med post sju timer hver dag framfor å flytte til Østlandsterminalen og jobbe på tvers.
– Gudene må vite hvordan det går med dem til vinteren, og det er ikke oppnådd noen enighet om dette i drøftinger, sier Rundtom.
Jobbing på tvers er under utprøving også andre steder enn på Østlandsterminalen. Noen bud jobber med pakkesortering på Postens Godssenter før de går ruta si.
Et par postkontor har etter initiativ fra de ansatte begynt å gå med post i nærområdet i dødperioden midt på dagen for å slippe deltid.
Nei til kveldsarbeid
Tove Rundtom ser for seg ulike mulige jobbsammensetninger – pakkeproduksjon på morgenen og postbud på dagtid, eller postbud på dagtid og hjemkjøring av pakker på kvelden.
Det siste har man prøvd å lansere i Oslo, men ingen har meldt seg. Kveldsarbeid er upopulært blant budene. Det samme gjelder grytidlig oppmøte i produksjon.
– Egentlig tror jeg nesten alle arbeidsprosesser vi har egner seg for å jobbe på tvers. Men det er vanskelig å få folk til å jobbe på denne måten. Kanskje omstillingen må skje gjennom rekrutteringen av nye ansatte, sier Rundtom.
– Vi har støtte hos ledere høyere opp i systemet for denne måten å jobbe på. De ser at stor deltidsandel kan medføre høy turnover, lav yrkesstolthet og dårligere kvalitet. I det lavere ledersjiktet, de som «måles på krona», er det flere som vil ha en større andel av arbeidsstokken på deltid, sier Rundtom.
Det skyldes nok mest at det er komplisert å velge på tvers-løsninger. De krever mye både av ledere og systemer.
Prøving og feiling
Divisjonstillitsvalgt Paul Gamlemshaug medgir at det har tatt tid å komme i gang med jobbing på tvers, og ikke alt man har forsøkt hittil har vært like vellykket.
– Det blir litt prøving og feiling. Men det er nå vi må gjøre endringene for å beholde heltidsjobbene, ellers taper vi, som resten av Europa. Hvis deltidsandelen først får øke, så tror jeg ikke det blir mulig å få ledelsen med på en mer kompleks måte å jobbe på senere. Vi må ha på plass løsninger i hele landet senest om to-tre år, sier Gamlemshaug.
Postkom vil ha varierte og helsefremmende arbeidsplasser. Det har vært motivasjonen for å gå imot at budene skal jobbe ute hele arbeidsdagen.
Nå er ikke Gamlemshaug lenger like kategorisk.
– Jeg tror vi har overvurdert faren for å gjøre jobben så ensidig at folk blir syke av det. Vi vet at det er mulig for et landpostbud å ha full arbeidsdag ute. Hvis opplegget er skikkelig tror jeg også dette kan tilpasses i mer tettbygde strøk, men neppe i bykjernene og «bomaskinene», sier Gamlemshaug.
Maskinene kommer
Foreløpig er det postbud i byene som har blitt mest rammet av mekaniseringen.
Gamlemshaug sier det bare er et tidsspørsmål før man har maskiner som sorterer også på områdeadresser og navn på person, og som også håndterer omadressering.
– Da kommer posten ferdig lagt også til landpostbud. Og denne teknologien kommer kanskje allerede neste år, sier Gamlemshaug.
Trond Kivijervi har vent seg til en ny måte å jobbe på. Og hva med kollegene?
– Noen trives veldig godt, sier Trond.
– Og andre leser stillingsannonser, legger Tove til.
– Har du tro på at det lar seg gjøre å opprettholde heltidsstillingene i Posten?
– De nærmeste fire årene, kanskje, så spørs det. Når man ser på hva som skjer rundt i Europa, er det ikke grunn til å være optimistisk. Men jeg håper ikke andelen deltidsansatte blir for stor. Det går ut over kvaliteten, sier Kivijervi.
Mest lest
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.
Martin Guttormsen Slørdal
Aldri mer strømkrise, lover energiminister Aasland
DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.
Colourbox
Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot
ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.
André Kjernsli
Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk
PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.
Knut Viggen
Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake
Kommentar
Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.
Ole Berg-Rusten/NTB
«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»
Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er svært skeptisk til Norges Banks rentepolitikk.
Jan-Erik Østlie
LOs sjeføkonom: Norges Bank hever renta altfor mye
HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.
Colourbox.com
Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn
HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.
Petter Pettersen
For første gang på 52 år er det streik ved smelteverket i industribygda
22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Rapport: Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv
En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.
NFF
Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje
Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.
Egil Brandsøy
Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene
Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
1000 personer har blitt spurt om strømstøtta. Se hva folk har svart her
Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim
Beate Oma Dahle / NTB
Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging
Debatt
Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.
Kai Hovden
«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre
NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.
Ole Palmstrøm
Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig
DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80) i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).
Industri Energi
Derfor blir det ekstra hett når lønna i smelteverkene skal forhandles. Veteran Støylen (80) forklarer
Jørn Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk strømmarked. (Illustrasjonsfoto)
Leif Martin Kirknes