JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil hjelpe flere voldsutøvere

Statsråd Audun Lysbakken (SV) ønsker et bedre og landsdekkende tilbud for menn med volds- og sinneproblemer.

Tidligere i uka skrev ANB om Reform – ressurssenter for menn som må avvise over halvparten av mennene som tar kontakt for å få sinnemestringshjelp. Også Alternativ til vold (ATV) meldte om lange ventelister for menn som ønsker hjelp med voldsrelaterte problemer.

Dette er en problemstilling barne- og likestillingsministeren kjenner godt til:

– Jeg har vært i kontakt med både Reform og ATV, og vi ser klart at vi fortsatt ikke har kapasitet i hele landet som matcher behovet, sier Audun Lysbakken til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Les også: Menn får ikke «sinnehjelp»

Som en del av satsningen mot vold i nære relasjoner har regjeringen i flere år bevilget penger til behandlingstilbud for voldsutøvere gjennom samarbeidspartnerne ATV, Reform, Familievernkontoret og Brøset-modellen – et sinnemestringsprogram som er utviklet ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Nå ønsker barneministeren å fortsette å styrke behandlingstilbudet for voldsutøvere.

– Jeg er opptatt av å nå ut til menn som vet de har et problem med sinne og vold. Menn som tar ansvar for volden gjennom endring, må få mulighet til det. Derfor brenner jeg veldig for å bygge ut behandlingstilbudene rundt om i landet, som vi ser det er veldig god nytte av, sier Lysbakken.

– Les også: Må lage voldsplaner

Per i dag har ATV ni kontorer rundt omkring i landet, og organisasjonen tilbyr et lavterskeltilbud til voldsutøvere som finansieres gjennom tilskudd fra staten.

– Det vi har gjort er at vi har gått inn i et spleiselag med kommunene, og det finnes fortsatt en del penger tilgjengelig fra statens side som kan utløse flere kontorer. Blant annet i Bergen har det vært statlige penger som har ligget ubrukt ganske lenge i påvente av at kommunen skal gå inn i et spleiselag med oss for å få tilbudet på plass, sier Lysbakken.

Kommunene er ikke lovpålagt å opprette behandlingskontorene, og må selv aktivt velge å være med på å etablere sentre.

– Så dette er altså avhengig av kommunene som deltar?

– Ja, og det er fordi det skal være et samarbeid mellom stat og kommune. Vi har veldig positiv erfaring nå med ni kontorer, uttaler Lysbakken.

Regjeringen har derimot ikke nådd målet sitt om å åpne fem nye ATV-kontorer i løpet av 2011. Bare ett, i Tromsø, er etablert. (ANB)

Annonse
Annonse