Huitfeldt vil beholde grensen
Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) ønsker ikke å lempe på reglene som begrenser hvor mye et medieselskap kan eie.
Salget av Edda Media til A-pressen og TV 2 til danske Egmont aktualiserer debatten om den norske medieeierskapsloven. Et utvalg er satt til å gjennomgå hele lovverket, men eierskapsbegrensningene forsvinner neppe.
– Jeg vil ikke forskuttere behandlingen av utvalgets rapport, men det er veldig sterke grunner for å beholde de nasjonale eierskapsbegrensningene, sier Huitfeldt til NTB.
– Konkurranseloven er ikke god nok til å regulere eierskapet i norske medier. Dette dreier seg ikke om dagligvarekjeder. Å oppheve dagens regler vil true mediemangfoldet, fortsetter hun.
Ekspertutvalget som ledes av advokat Mona Søyland, skal avgi sin rapport innen 31. mars. Eventuelle lovendringer vil ikke bli gjort på bakgrunn av dagsaktuelle saker eller av hensyn til LOs eierpost i A-pressen, bedyrer Huitfeldt.
– Det ville ha vært svært uheldig og lite prinsipielt, sier hun.
– Les også: TV 2 i danske hender
Noe av det første den rødgrønne regjeringen gjorde da den tok over i 2005, var å gjøre om på reglene for medieeierskap. Lovverket sier nå at ett og samme medieselskap ikke kan kontrollere mer enn 33 prosent av det nasjonale markedet.
Året før var denne grensen blitt hevet fra 33 til 40 prosent av Bondevik-regjeringen. De borgerlige partiene protesterte kraftig mot at dette ble omgjort.
Torsdag slo BI-professor Torger Reve fast overfor NRK at eierskapsreglene gjør norske mediebedrifter sårbare for utenlandske oppkjøp. Han finner det problematisk at danske Egmont nå er eneeier i TV 2.
– Det er bare ett eller to norske selskaper som kunne ha tatt en sånn posisjon i dag, men jeg tror ikke de en gang vil prøve å utfordre myndighetene på dette. Konsekvensen er at norske medier får utenlandske eiere, sier Reve, som tidligere var styreleder i NRK.
Kulturminister Anniken Huitfeldt mener Reve tar grundig feil.
– Å legge forholdene til rette for at ett enkelt medieselskap kan eie for eksempel 70 prosent av et marked, gjør oss mer sårbare dersom dette selskapet skulle bli kjøpt opp av utlendinger, sier Huitfeldt.
– Les også: Telenor vil ut av A-pressen
Kulturministeren hadde i likhet med næringsminister Trond Giske (Ap) helst sett at TV 2 forble på norske hender. Samtidig har hun tillit til Egmont som medieeier og viser til at selskapet fra før eier Cappelen Damm.
– Vi har en avtale med TV 2 som varer i fire år til. Den legger føringer for andelen norske produksjoner og slår fast at kanalen skal være allmennkringkaster med hovedsete i Bergen. Egmont har sagt at selskapet har intensjoner om å inngå en ny avtale med staten når den gamle går ut, sier hun.
Da britiske Mecom med David Montgomery i spisse kjøpte opp en rekke norske aviser, ble det oppstandelse i det politiske miljøet. Bare Fremskrittspartiet syntes det var greit at Orkla Medias aviser ble solgt ut av landet.
– Det er trist at vi kommer i en situasjon der det bare er utlendinger som har økonomisk ryggrad og lov til å kjøpe, sa Høyre-leder Erna Solberg i 2006.
Nå er det ingen i Høyre-ledelsen som vil kritisere Telenors og LOs beslutning om å selge TV 2 til danske Egmont. Det er slett ikke rart, mener partiets kulturpolitiske talsperson Olemic Thommessen.
– Det er store forskjeller mellom Egmont og Mecom. De representerer svært ulike publisistiske tradisjoner, og har forskjellige syn på sentrale spørsmål som redaktørplakat, samfunnsansvar og redaksjonell frihet, sier Thommessen til NTB. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp