Giske tar selvkritikk
– Dialogen med Telenor ble ikke ført i en god nok form, sier næringsminister Trond Giske (Ap).
Torsdag redegjorde han for TV 2-salget i Stortinget.
Giske er ikke enig i at han utviste et utilbørlig press mot Telenor-styret i forbindelse med A-pressens salg av TV 2 til danske Egmont. Samtidig erkjenner han at styreleder Harald Norvik oppfattet kontakten slik.
– Vi har holdt oss til de rammer for utøvelse av statlig eierskapspolitikk som Stortinget har sluttet seg til og respektert rollefordelingen mellom eier og styre, sa Giske og fortsatte:
– Ting kunne ha vært gjort annerledes. En setning i en SMS til Telenors styreleder var upresis og dialogen ble ikke ført i en god nok form. Det er jeg lei meg for, sa næringsministeren.
Giske la til at han har tatt kontakt med Telenor for å diskutere hvordan dialogen mellom selskapet og Næringsdepartementet kan bli bedre i framtiden.
– Les også: Stoltenberg har full tillit til Giske
Giske innledet redegjørelsen med å slå fast at prinsippene for det statlige eierskapet ligger fast
– Det statlige eierskapet skal utøves med en klar rollefordeling. De samme prinsippene ligger til grunn for regjeringens eierskapspolitikk, sa Giske.
Næringsministeren ble i helgen bedt om å komme til Stortinget for å orientere om sin håndtering av A-pressens salg av TV 2 til danske Egmont. A-pressen eies av Telenor og LO. Staten har aksjemajoriteten i Telenor, og Giske ønsket å bruke dette eierskapet til å si klart ifra om at regjeringen helst så at TV 2 forble på norske hender.
Ifølge Telenors styreleder Harald Norvik lot ikke dette seg gjøre fordi Egmont hadde en forkjøpsrett selskapet ønsket å benytte seg av.
Giske mener på sin side at salget gikk for fort, og viste i sitt innlegg for Stortinget til eierskapsmeldingen der det står at det er et overordnet mål å bidra til nasjonalt eierskap over virksomheter i Norge.
– Et av de overordnede målene for mediepolitikken er å stimulere til norsk eierskap, sa Giske.
– Les også: – Utilbørlig press fra Giske
Næringsministeren viste også til kritikken fra Riksrevisjonen, som flere ganger og senest denne uken, påpekte at staten i mange tilfeller er for lite aktiv i utøvelsen av sitt eierskap.
Giske trakk også fram en rekke tidligere spørsmål og innlegg i Stortinget fra representanter for opposisjonspartiene, som i andre saker har krevd at regjeringen gjør sitt for å påvirke styrer i ulike statlige eierskap. Blant annet viste han til Høyres engasjement for å beholde Widerøe på norske hender etter et salg av SAS.
– Å instruere et selskap vil være i strid med eierpolitikken. Selskapet skal drives på forretningsmessig grunnlag. Men det er regjeringens rett og ansvar å føre en aktiv eierdialog med selskapene på vegne av staten, sa Giske.
– Les også: – Utsatt for svertekampanje
Næringsministerens redegjørelse for Stortinget endrer ikke Høyres oppfatning av at Trond Giske brøt prinsippene for statlig eierskap ved sin håndtering av TV 2-salget.
– Det er viktig å være pinlig nøyaktig i utøvelsen av statlig eierskap. For Høyre synes det å være tydelig at eierskapsprinsippene ikke ble fulgt i denne saken, sa Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten i sin kommentar til Giskes redegjørelse for Stortinget torsdag.
– Omverdenen må vite når han er representant for regjeringen og når han er privatpraktiserende og kun gir uttrykk for egne meninger, sa Flåtten, som mener Giske har skapt usikkerhet om hva som er regjeringens og dermed også statens mening om A-pressens salg av TV 2.
– Problemet i denne saken er hvem som er staten. Er det statsråden eller er det statsministeren? sa Flåtten.
– Les også: Ap-topp ut mot Norvik
Fremskrittspartiet er ikke fornøyd med næringsminister Trond Giskes orientering til Stortinget.
– Jeg føler at ikke alt er kommet fram i denne saken, og ber om at den sendes til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, sa Frps næringspolitiske talsmann Harald T. Nesvik etter at Giskes var ferdig med sin redegjørelse i Stortinget torsdag.
Nesvik ønsker at Telenors og andre aktørers syn også kommer fram for stortingsrepresentantene, og hvis det blir åpnet sak i kontrollkomiteen kan blant andre styreleder Harald Norvik i Telenor bli kalt inn til en høring.
– Les også: Diskuterer medieeierskap
Regjeringen utøver en uforutsigbar og til tider uryddig eierskapspolitikk, mener KrF og støtter Fremskrittspartiet i kravet om å få næringsminister Trond Giskes håndtering av TV 2-salget inn for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
– Problemet er at regjeringen som regel er passiv i sin eierskapspolitikk. I denne saken har den vært aktiv, men uprofesjonell, sa Kristelig Folkepartis næringspolitiske talskvinne Rigmor Andersen Eide da Stortinget behandlet næringsminister Trond Giskes redegjørelse om TV 2-salget.
Eide viste til at regjeringen ikke ville gripe inn overfor Statoils deltakelse i oljesandprosjektet i Canada, og heller ikke hindre etablering av selskap i skatteparadiset Bermuda.
– Problemet er at regjeringen ikke er enig med seg selv. Denne uryddigheten er alvorlig, og ansvaret må deles mellom statsministeren og næringsministeren, sa Eide.
KrF støtter Fremskrittspartiets krav om å få saken inn for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.
Jan-Erik Østlie
Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap
Jan-Erik Østlie
Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.
Mads Tindvik
Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
Leif Martin Kirknes
450 Widerøe-piloter bytter fagforbund
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen
Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole
Debatt
Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)
Emmie Olivia Kristiansen
«Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav
FHI-direktør Camilla Stoltenberg
NordForsk
FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017
USIKKER FRAMTID: Mehmet Karademir er på jobb for ISS på Gardermoen mens han venter på at søksmålet hans mot arbeidsgiver skal opp. ISS har sagt opp 58 av 64 i tralletjenesten på Oslo lufthavn på grunn av koronapandemien.
Jan-Erik Østlie