Vil avklare Jens-rolle
Statsministeren kan bli bedt om å redegjøre for sin befatning med TV 2-salget.
– Jeg vil be kontrollkomiteen om å gå videre med saken, blant annet for å få belyst statsminister Jens Stoltenbergs rolle og handlinger i saken, sier Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann Harald T. Nesvik til NTB.
Torsdag ga næringsminister Trond Giske sin versjon, men opposisjonspartiene fant den lite tilfredsstillende. Utøvelsen av den statlige eiermakten i Telenor ble beskrevet som uryddig, uprofesjonell, uforutsigbar og tilfeldig.
– Les også: Giske tar selvkritikk
Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten mener statsråden brøt regjeringens egne retningslinjer da han gjentatte ganger gjorde klart overfor Telenor at et salg til Egmont ikke var å foretrekke.
– Det er tydelig at eierskapsprinsippene ikke er fulgt i denne saken, sier Flåtten.
Han får støtte av Venstre, som mener regjeringens eierskapspolitikk bygger på tilfeldigheter og private preferanser.
– Statsråden har opptrådt som en privatpraktiserende eier i Telenor og ikke på vegne av regjeringen, sier partiets næringspolitiske talskvinne Borghild Tenden.
Også KrF kritiserte Giskes handlemåte i kraftige ordelag. Statsråden ble beskyldt for å operere i strid med statsministeren, som overfor Telenor uttrykte at regjeringen ikke hadde noen holdning i saken.
– Problemet er at regjeringen ikke er enig med seg selv. Denne uryddigheten er alvorlig, og ansvaret må deles mellom statsministeren og næringsministeren, sa hun.
– Les også: Fylkesledere støtter Giske
– Vi har holdt oss til de rammer for utøvelse av statlig eierskapspolitikk som Stortinget har sluttet seg til og respektert rollefordelingen mellom eier og styre, sa næringsminister Trond Giske (Ap) i sin redegjørelse.
Han tok imidlertid selvkritikk på bestemte punkter, og erkjente at styreleder Harald Norvik i Telenor oppfattet kontakten med departementet som et utilbørlig press.
– Ting kunne ha vært gjort annerledes. En setning i en SMS til Telenors styreleder var upresis. Dialogen ble ikke ført i en god nok form. Det er jeg lei meg for, sa næringsministeren, som nå har tatt ny kontakt med Telenor for å diskutere hvordan dialogen kan bli bedre i framtiden.
Selv oppfatter ikke Giske at han har vært på kollisjonskurs med statsministeren i saken.
– Å instruere et selskap vil være i strid med eierpolitikken. Selskapet skal drives på forretningsmessig grunnlag. Men det er regjeringens rett og ansvar å føre en aktiv eierdialog med selskapene på vegne av staten, sa Giske.
– Les også: Ap-topp ut mot Norvik
På en pressekonferanse etter redegjørelsen slo næringsministeren fast at han ikke angrer på å ha gjort sin og regjeringens mening kjent overfor Telenor. Han viste til at det er et overordnet mål for norsk eierskapspolitikk å stimulere til norsk eierskap.
– Jeg er bekymret for at vi er i ferd med å bli et fillial–land, med et sterkt statlig og utenlandsk eierskap og et svakt privat eierskap, sa Giske.
På spørsmål om hvorfor han ikke utviser et tilsvarende engasjement overfor Statoil og det omstridte oljesandprosjektet i Canada, svarer han slik:
– Stortinget har ikke fattet noe vedtak om oljesand, og det blir for detaljert å gå inn i slike spørsmål. Men dette handler jo også om skjønn, og KrF og Venstre mener at vi skal gå mye lenger, sier han.
Kjernen i saken, slik Giske ser det, er om Telenor og LO som eiere av A-pressen gjorde nok for å utrede om det fantes alternativer til Egmont som kjøper av TV 2. Næringsministeren antydet at det fantes alternativer, men ville ikke si noe mer om dem.
Kontrollkomiteen
En samlet opposisjon ba torsdag om at næringsministerens redegjørelse ble oversendt Stortingets konstitusjons- og kontrollkomité.
De rødgrønne partiene mener en slik behandling er unødvendig, og forslaget falt under votering. De såkalte mindretallsrettighetene i komiteen gjør at den likevel og på eget initiativ kan åpne en sak og avholde høringer. Om så vil skje, er ennå ikke avklart, får NTB opplyst av kontrollkomiteens leder Anders Anundsen (Frp). (ANB-NTB)
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Tormod Ytrehus