JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Velkommen etter, Frp!

Frp-leder Siv Jensen krever at radikal islamisme må bekjempes. Som om det store politiske flertall noensinne har vært uenig i det.

Etter at Mohyeldeen Mohammad advarte mot et nytt 11. september i Norge og ga uttrykk for at steining er en rettferdig straff for homofile, har Jensen kastet seg fram for å slå mynt på Mohammads ytterliggående utsagn.

Budskapet er at dersom Frp hadde fått gjennomslag for sin innvandrings- og integreringspolitikk, så ville den islamske trusselen vi står overfor, vært langt mindre.

Mye tyder på at hun tar feil. Hadde Frp fått bestemme, ville vi tvert imot risikert å ha et langt dårligere utgangspunkt for å få til en smidig integrering.

Det er bare å ta en titt på Danmark der det høyrepopulistiske partiet Dansk Folkeparti i mange år har fått sette dagsorden i innvandringsdebatten. Det har ført til stor toleranse for hva som er lov å uttale av kritikk mot ikke-vestlige innvandrere, men også til økt fremmedfiendtlighet og en tilspissing av forholdet mellom etniske dansker og annen generasjons innvandrere. Opptøyene og demonstrasjonen vi har hatt her, er småtterier sammenlignet med hva de har opplevd i Danmark.

For å forstå de danske tilstandene er det også verdt å huske den danske regjeringens nærmest uforbeholdne støtte til Bush-administrasjonen under krigen i Irak. Det provoserte mang en dansk muslim.

Hadde Frp fått bestemme, ville også Norge vært en av USAs nærmeste allierte i Irak.

Radikal islamisme er synonymt med al-Qaida og andre ytterliggående muslimske bevegelser som ikke bare Norge, Europa og USA, men de fleste land i verden har satt seg fore å bekjempe.

Det er denne type islamisme som Siv Jensen sier hun vil til livs. En islamisme som hun sammenligner med nazismen og som hun mener forfektes av personer som «misbruker religion til å drive terror og som tar mer moderate muslimer som gisler». (Aftenposten, 21. februar).

Med dette gjør hun noe hun bør ha ros for, men som andre partier har forsøkt å understreke i lang tid: Hun skiller mellom radikal islamisme og muslimer generelt. Det er på sin plass å ønske Frp velkommen etter, og ikke la partiet slippe unna med argumentet om at det går i front i integreringsdebatten fordi det ypper til konfrontasjon og ikke dialog.

For det store flertallet av norske muslimer er slett ikke radikale islamister. Enten de er kledd i vestlige klær og fremstår som «de beste nordmenn», eller de bærer hijab, har langt skjegg og er dypt religiøse, slutter det store flertall av norske muslimer seg til både demokratiet og grunnleggende menneskerettigheter.

Spørsmålet er likevel hva Jensen legger i betegnelsen «moderat muslim». Her trenger Frp-lederen å klargjøre ytterligere hvor hun trekker skillelinjen mellom de som slutter seg til det hun kaller grunnleggende verdier, og de hun anser som for annerledes og for fremmede til at de hører hjemme i det norske samfunnet.

Det skurrer også når Jensen forsøker å ta Mohammads uttalelser som bevis for at radikal islamisme er i fremmarsj i Norge. For Mohammads tale på Universitetsplassen og intervju med Klassekampen har vist at det muslimske miljøet i økende grad selv har evne til å ta opp kampen mot ekstreme holdninger, noe som burde tyde på det motsatte: de mest ytterliggående er i ferd med å bli isolert.

Samtidig som en rekke muslimske stemmer nå tar markant avstand fra Mohammads utsagn, kan de også i ytringsfrihetens navn stolt fortsette å kritisere Dagbladet for å ha trykket tegningen som viser profeten som en gris. De har fått mulighet til å ha to tanker i hodet samtidig uten å føle at de går på akkord med sin muslimske identitet. Det kan de gjøre fordi risikoen for å bli misforstått av den norske offentlighet og satt i båser de ikke føler seg hjemme i, forhåpentligvis er i ferd med å bli mindre.

Det er et stort skritt framover, og skal noen ha æren for at det de siste dagene er blitt enda litt lettere å puste i norsk integreringsdebatt, så må det være Mohyeldeen Mohammad, ikke Frp.

Dette bør også kunne føre til en bedre dialog mellom det vestlig orienterte majoritetssamfunnet og muslimske grupper i ulike varianter. For skal vi leve sammen, er det dialogen som gjelder, ikke konfrontasjonen. Det er både Ap og Høyre enige om, ja, alle partiene på Stortinget unntatt Frp.

Håpet er at Siv Jensen & co med tid og stunder også får med seg dette poenget.

Annonse
Annonse