Byggebransjen til mekling i Danmark
Mandag ettermiddag ble forhandlerne i byggebransjen innkalt til mekling. HK er splittet om forlik.
Klokken 7 i går morges dannet 100 bygningsarbeidere kjede foran hovedkvarteret til arbeidsgiverforeningen Dansk Byggeri.
Formålet var å skape oppmerksomhet rundt kravet om kjedeansvar - solidaransvar på norsk - mot sosial dumping.
Les om aksjonen på hjemmesiden til Byggefagenes Samvirke
Før gårsdagens aksjon var forhandlingene for byggebransjen brutt sammen søndag kveld, mens det fortsatt ble forhandlet på transportområdet hele mandagen.
Stanse sosial dumping På begge områder er det helt sentrale kravet å få innført regler i tariffavtalen som kan stanse sosial dumping av utenlandsk arbeidskraft.
Forrige helg ble det inngått forlik på industriområdet som tjener som frontfag for resten av det private arbeidsmarkedet, med minimale lønnsstigninger, men til gjengjeld enkelte sosiale forbedringer.
Sist helg ble det inngått nye forlik på flere mindre områder, deriblant for 50 000 butikkansatte HK-ere. I likhet med de industriansatte HK-erne ga forliket ikke et oppgjør med den forhatte 50 prosent-regelen. Den betyr at 50 prosent av de ansatte i HK-funksjoner på en arbeidsplass skal være organisert i forbundet, før HK kan kreve en tariffavtale.
Ultimativt krav Søndag brøt forhandlingene sammen for 25 000 HK-ere på kontor- og lagerområdet, der HK hadde stilt med et ultimativt krav om å få fjernet 50 prosent-regelen. Ifølge arbeidsgiverne skyldtes sammenbruddet at man "ikke ser grunn til å forhandle om et ultimativt krav".
- Jeg har aldri i mitt lange, faglige liv opplevd at man skulle ta et krav av bordet før man begynte å forhandle, så det var overraskende for meg at det skjedde, sier Karin Retvig, leder i HK/Privat.
I HK/Handel har man derimot bøyd seg for at det var umulig å diskutere 50 prosent-regelen med arbeidsgiverne.
Gode elementer - Selv om jeg synes regelen er diskriminerende, er det andre gode elementer i forliket, sier Jørgen Hoppe, leder i HK/Handel.
Forliket gir blant annet bedre pensjonsordninger, to ukers ekstra barselspermisjon og betalte fridager på julaften og Danmarks grunnlovsdag 5. juni. I tillegg får arbeidsgiverne ifølge forliket plikt til å innkalle medarbeiderne til en årlig samtale om lønna, der et stort antall i dag arbeider for minstelønn.
- Når man sitter ansikt til ansikt, er det vanskeligere å si nei til en regulering av lønna, enn om man slett ikke skal snakke om det. Våre undersøkelser viser at seks av ti av våre medlemmer aldri har bedt om en lønnsamtale, så derfor er det et fremskritt at arbeidsgiverne får plikt til å føre dem, sier Jørgen Hoppe.
Splittet på midten Med forliket i HK/Handel er det klart at HK er splittet midt over før den kommende uravstemningen: Der HK/Privat med Karin Retvig i spissen anbefaler medlemmene i industri, kontor og lager å stemme nei, anbefaler HK/Handel et ja. Det gjenstår å se hvordan forbundsleder Kim Simonsen vil forholde seg til situasjonen.
Ifølge arbeidsmarkedsforsker Henning Jørgensen, Aalborg Universitet, risikerer HK en splittelse på saken, om Kim Simonsen ikke får kompetanse til å skjære gjennom overfor de sterke sektorformennene, og uttrykke en klar holdning på vegne av HK.
- Det er overraskende at HK ikke viser bedre sammenhold i denne saken, siden forbundet har satt i gang kampanjer og brukt mange penger på kravet, sier Jørgensen til avisen.dk.
I vranglås Han kaller det et feilskjær at HK allerede fra starten gjorde avskaffelsen av 50 prosent-regelen til et ultimativt krav. Dermed gikk arbeidsgiverne i vranglås.
- Arbeidsgiverne vil ha en ideologisk seier og fornemmer at fagbevegelsen er svekket. Og om arbeidsgiverne plutselig går med på å avskaffe regelen, så gir de fagbevegelsen en hjelpende hånd, og det ønsker de ikke, sier Jørgensen.
Han mener at avvisningen av 50 prosent-regelen godt kan utløse en storkonflikt. En meningsmåling nylig viste at over halvdelen av medlemmene i Dansk Metal og 3F kan komme til å stemme nei i den kommende uravstemningen i solidaritet med HK.
Tempen stiger Med andre ord stiger temperaturen i det danske lønnsoppgjøret. Mens LO har utsendt både første og andre konfliktvarsel og arbeidsgiverne har varslet lockout, har forliksmannen - riksmeklingsmannen på norsk - like rituelt benyttet muligheten til å utsette konflikten i 14 dager. De tidligere tariffavtalene utløp i går, samme dag som rundt 100 tillitsvalgte fra hele landet var forsamlet i København for å kreve håndfaste garantier fra arbeidsgiverne mot sosial dumping.
- Ellers er det ingen vei utenom en konflikt, heter det i en erklæring fra møtet. Tillitsfolkene avtalte å møtes igjen om det blir lagt fram et samlet meglingsforslag.
Les om møtet på hjemmesiden til tillitsmannsnettverket Fagligt Ansvar
I går kveld ble det inngått forlik på transportområdet, etter to og et halvt døgns forhandlinger. Innholdet i forliket vil først bli offentliggjort i dag.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp