JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Byggebransjen til mekling i Danmark

Mandag ettermiddag ble forhandlerne i byggebransjen innkalt til mekling. HK er splittet om forlik.

Klokken 7 i går morges dannet 100 bygningsarbeidere kjede foran hovedkvarteret til arbeidsgiverforeningen Dansk Byggeri.

Formålet var å skape oppmerksomhet rundt kravet om kjedeansvar - solidaransvar på norsk - mot sosial dumping.

Les om aksjonen på hjemmesiden til Byggefagenes Samvirke

Før gårsdagens aksjon var forhandlingene for byggebransjen brutt sammen søndag kveld, mens det fortsatt ble forhandlet på transportområdet hele mandagen.

Stanse sosial dumping På begge områder er det helt sentrale kravet å få innført regler i tariffavtalen som kan stanse sosial dumping av utenlandsk arbeidskraft.

Forrige helg ble det inngått forlik på industriområdet som tjener som frontfag for resten av det private arbeidsmarkedet, med minimale lønnsstigninger, men til gjengjeld enkelte sosiale forbedringer.

Sist helg ble det inngått nye forlik på flere mindre områder, deriblant for 50 000 butikkansatte HK-ere. I likhet med de industriansatte HK-erne ga forliket ikke et oppgjør med den forhatte 50 prosent-regelen. Den betyr at 50 prosent av de ansatte i HK-funksjoner på en arbeidsplass skal være organisert i forbundet, før HK kan kreve en tariffavtale.

Ultimativt krav Søndag brøt forhandlingene sammen for 25 000 HK-ere på kontor- og lagerområdet, der HK hadde stilt med et ultimativt krav om å få fjernet 50 prosent-regelen. Ifølge arbeidsgiverne skyldtes sammenbruddet at man "ikke ser grunn til å forhandle om et ultimativt krav".

- Jeg har aldri i mitt lange, faglige liv opplevd at man skulle ta et krav av bordet før man begynte å forhandle, så det var overraskende for meg at det skjedde, sier Karin Retvig, leder i HK/Privat.

I HK/Handel har man derimot bøyd seg for at det var umulig å diskutere 50 prosent-regelen med arbeidsgiverne.

Gode elementer - Selv om jeg synes regelen er diskriminerende, er det andre gode elementer i forliket, sier Jørgen Hoppe, leder i HK/Handel.

Forliket gir blant annet bedre pensjonsordninger, to ukers ekstra barselspermisjon og betalte fridager på julaften og Danmarks grunnlovsdag 5. juni. I tillegg får arbeidsgiverne ifølge forliket plikt til å innkalle medarbeiderne til en årlig samtale om lønna, der et stort antall i dag arbeider for minstelønn.

- Når man sitter ansikt til ansikt, er det vanskeligere å si nei til en regulering av lønna, enn om man slett ikke skal snakke om det. Våre undersøkelser viser at seks av ti av våre medlemmer aldri har bedt om en lønnsamtale, så derfor er det et fremskritt at arbeidsgiverne får plikt til å føre dem, sier Jørgen Hoppe.

Splittet på midten Med forliket i HK/Handel er det klart at HK er splittet midt over før den kommende uravstemningen: Der HK/Privat med Karin Retvig i spissen anbefaler medlemmene i industri, kontor og lager å stemme nei, anbefaler HK/Handel et ja. Det gjenstår å se hvordan forbundsleder Kim Simonsen vil forholde seg til situasjonen.

Ifølge arbeidsmarkedsforsker Henning Jørgensen, Aalborg Universitet, risikerer HK en splittelse på saken, om Kim Simonsen ikke får kompetanse til å skjære gjennom overfor de sterke sektorformennene, og uttrykke en klar holdning på vegne av HK.

- Det er overraskende at HK ikke viser bedre sammenhold i denne saken, siden forbundet har satt i gang kampanjer og brukt mange penger på kravet, sier Jørgensen til avisen.dk.

I vranglås Han kaller det et feilskjær at HK allerede fra starten gjorde avskaffelsen av 50 prosent-regelen til et ultimativt krav. Dermed gikk arbeidsgiverne i vranglås.

- Arbeidsgiverne vil ha en ideologisk seier og fornemmer at fagbevegelsen er svekket. Og om arbeidsgiverne plutselig går med på å avskaffe regelen, så gir de fagbevegelsen en hjelpende hånd, og det ønsker de ikke, sier Jørgensen.

Han mener at avvisningen av 50 prosent-regelen godt kan utløse en storkonflikt. En meningsmåling nylig viste at over halvdelen av medlemmene i Dansk Metal og 3F kan komme til å stemme nei i den kommende uravstemningen i solidaritet med HK.

Tempen stiger Med andre ord stiger temperaturen i det danske lønnsoppgjøret. Mens LO har utsendt både første og andre konfliktvarsel og arbeidsgiverne har varslet lockout, har forliksmannen - riksmeklingsmannen på norsk - like rituelt benyttet muligheten til å utsette konflikten i 14 dager. De tidligere tariffavtalene utløp i går, samme dag som rundt 100 tillitsvalgte fra hele landet var forsamlet i København for å kreve håndfaste garantier fra arbeidsgiverne mot sosial dumping.

- Ellers er det ingen vei utenom en konflikt, heter det i en erklæring fra møtet. Tillitsfolkene avtalte å møtes igjen om det blir lagt fram et samlet meglingsforslag.

Les om møtet på hjemmesiden til tillitsmannsnettverket Fagligt Ansvar

I går kveld ble det inngått forlik på transportområdet, etter to og et halvt døgns forhandlinger. Innholdet i forliket vil først bli offentliggjort i dag.

Annonse
Annonse