Går sakte for bedre lønn
Hundre Fellesforbund-medlemmer ved Reinertsen Installasjon har hatt en gå-sakte-aksjon gående i tre uker. De gir seg ikke før de får et skikkelig lønnstilbud fra arbeidsgiveren.
simen@lomedia.no
Reinertsen AS Installasjon og verkstedklubben i Fellesforbundet har ikke kommet til enighet om ny lønnsavtale. 14. januar gikk derfor 100 ansatte ut i en gå-sakte-aksjon. «Dagsingen», som det kalles, går ut på at de ansatte yter 45 prosent og får 45 prosent i lønn.
– Vi så ingen annen utvei enn å si opp lønnsavtalen og aksjonere. Vi gir oss ikke før vi får lønnsøkningen vi mener vi har krav på, sier Håvard Hjelen, fungerende tillitsvalgt i klubben.
– Men ledelsen står steilt på sitt, og det er ingen løsning i sikte, opplyser han.
Helt spesiell konflikt
Konflikten er høyst spesiell, ifølge forbundssekretær Jørn Eggum i Fellesforbundet. Han støtter aksjonen til de ansatte i Reinertsen AS.
– For det første er det svært uvanlig at gå-sakte-aksjoner blir gjennomført på sokkelen. Jeg har heller aldri før vært borti at «dagsing» har vart i tre uker, sier han.
De ansatte har i dag en grunnlønn som ligger omtrent ti kroner under gjennomsnittlig grunnlønn i Verkstedoverenskomsten. Klubbens opprinnelige krav, som ville gitt en grunnlønn som fortsatt ligger godt under snittet, ble blankt avslått av ledelsen i Reinertsen.
Forsøk på kompromiss
De ansatte har til og med lempet på kravene med én krone timen siden forhandlingsstart, uten at det var til hjelp, opplyser Hjelen.
– I utgangspunktet mener vi at kravet vårt var svært moderat. Nå har vi strukket oss så langt vi kan. Vi har forsøkt å imøtekomme arbeidsgiver. For oss er det snakk om å unngå å gå ned i lønn, sett i forhold til prisstigningen. Vi har hatt en negativ utvikling i forhold til sammenlignbare bedrifter de siste årene, forteller Hjelen.
Har nådd smertegrensa
Reinertsen AS er underleverandør i offshorebransjen, med Statoil som kunde. Aksjonen blir gjennomført på elleve av Statoils installasjoner. Klubben står samlet i sitt krav, og Hjelen opplyser at det er stor enighet om å fortsette med «dagsingen» frem til ledelsen kommer med et bedre tilbud.
– Vi har nådd smertegrensa. Vi er bekymret for at den lave lønna vil føre til at vi mister kompetanse, og at mange vil gå til bedrifter som tilbyr bedre lønn, forteller han.
Den fungerende klubblederen legger ikke skjul på at det er krevende for de ansatte å aksjonere. Han forteller at de er i gang med en prosess for å minske de økonomiske tapene for de ansatte.
– Vi har fått økonomisk støtte fra flere hold, så det ser ut til at vi kan minske skadene på medlemmenes økonomi. Dessuten har vi fått massiv støtte fra store deler av bransjen, og det hjelper oss i trua på at det vi gjør er riktig, sier Hjelen.
Støtte fikk klubben også på Trondheimskonferansen forrige helg. Konferansen som samlet 591 tillitsvalgte fra hele landet og fra flere forbund, vedtok at den oppfordrer Reinertsen AS Installasjon til å etterkomme det de ser på som arbeidernes rettferdige krav.
«Dagsing» eneste mulighet
I LO har man fullt fokus på saken. Bengt Eriksson, LO-koordinerende tillitsvalgt i Statoil oppfordrer andre klubber til å bidra økonomisk.
– Her må fagbevegelsen vise solidaritet. Klubben trenger penger for å styrke sitt arbeid, sier han.
Eriksson ser ingen grunn til at Reinertsen Installasjon skal betale sine ansatte mindre enn det konkurrerende bedrifter gjør.
– Reinertsen kan ikke skylde på dårlige framtidsutsikter, for de er helt enorme både nasjonalt og internasjonalt i den bransjen, sier han.
Han ser ingen annen utvei for de ansatte enn å fortsette gå-sakte-aksjonen, selv om det tærer på kreftene.
– Den eneste muligheten er å true driften fram til ledelsen vil sette seg ned ved forhandlingsbordet og kommer med et forbedret tilbud.
Ikke med i Norsk Industri
Jørn Eggum mener konflikter er blitt vanskeligere å håndtere fordi Reinertsen Installasjon ikke er med i en arbeidsgiverorganisasjon, som i dette tilfellet ville vært Norsk Industri. Det begrenser Fellesforbundets muligheter til å bidra.
– Jeg har via klubben formidlet at om Reinertsen ønsker et møte med forbundet, så stiller jeg på dagen. Vi vil oppfordre begge parter til å sette seg ned. I denne bransjen er renommeet viktig, og hvis vi ser langsiktig, er det ikke sikkert dette er det lureste Reinertsen har gjort. Vi er jo også opptatt av å sikre arbeidsplasser, sier Eggum.
** Les divisjonsdirektør Thomas Reinertsens svar her. **
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen