JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Holder hånden over Bergstø

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) holder sin hånd over statssekretær Kirsti Bergstø.

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) holder sin hånd over statssekretær Kirsti Bergstø.

Men flere synsere tror hun snart kan komme til å trekke seg.

De interne dokumentene som Lysbakken valgte å offentliggjøre onsdag, etterlater et inntrykk av at det var Bergstø og ikke statsråden selv som trumfet igjennom den omstridte pengebevilgningen til Jenteforsvaret.

Også departementets andre statssekretær, Henriette Westhrin, ser ut til å ha spilt en aktiv rolle i prosessen som endte med full overprøving av eget embetsverk.

– Jeg ville ikke bli overrasket hvis en eller begge statssekretærer går av for å lette presset på Lysbakken, sa SV-kjenner Frank Rossavik til NTB onsdag.

– Det eneste usikre med Kirsti Bergstøs avgang som statssekretær er om det skjer i dag eller i helgen, lyder oppfølgingen fra Minerva-kommentator Jan Arild Snoen på Twitter.

– Les også: Åpner sak mot Lysbakken

Påtroppende SV-leder Audun Lysbakken har selv påtatt seg alt ansvar for departementets saksgang og nekter å kommentere hvem som besluttet hva. Til spørsmålet om Bergstøs framtid, har han følgende knappe kommentar.

– Jeg har tillit til alle i min politiske ledelse.

Fra Bergstø og Westhrin er kommentarene så langt fraværende. Etter det NTB forstår er Kirsti Bergstø influensasyk, og har vært det i et par dager allerede.

Det er ikke kjent hvor lenge hun ventes å være borte.

– Les også: Trosset advarsler

Det var den 30 år gamle tidligere SU-lederen som i stor grad holdt kontakten med sine gamle partifeller i SVs ungdomsorganisasjon i selvforsvarssakens tidlige fase. Og det var Bergstø som innstilte på at embetsverkets innvendinger burde overprøves.

Byråkratene i departementet frarådet tildeling av midler til Jenteforsvaret, dels fordi organisasjonen kun rettet seg mot jenter, men først og fremst fordi den sprang ut av SVs ungdomsorganisasjon SU.

I en håndskrevet kommentar til embetsverkets anbefaling, skriver Bergstø at hun er uenig i at søknaden fra Jenteforsvaret skal avslås. Og dermed fikk den ferske organisasjonen 154.000 kroner i tilskudd til kurs i grensesetting og selvforsvar for jenter.

– Les også: Harde anklager

Journalist og forfatter Frank Rossavik, som kjenner SV fra innsiden og har skrevet bok om partiets historie, mener statssekretærenes nære befatning med saken kan bidra til å lette presset mot Lysbakken.

– Som statsråd har Lysbakken ansvaret uansett, og det ansvaret må han ta om Stoltenberg synes saken er alvorlig nok. Men hvis det viser seg at det er Bergstø, Westhrin eller begge to som har håndtert dette uten at Lysbakken har visst så mye, så kan det hjelpe ham. For SV er det et viktig spørsmål om det er han som egentlig og faktisk har skylden, sier Rossavik.

Uavhengig av hvem som egentlig er å klandre for den saksgang som Lysbakken selv har beklaget og kalt planløs og forhastet, er det kun statsråden som står ansvarlig overfor Stortinget.

Tirsdag kommer kontroll- og konstitusjonskomiteen høyst sannsynlig til å åpne sak mot Lysbakken, som dermed risikerer å bli møtt med et mistillitsforslag. Et slikt forslag vil neppe få støtte fra andre enn opposisjonens representanter, så den som i praksis avgjør hans framtid som statsråd, er statsminister Jens Stoltenberg.

– Det er bra at Lysbakken beklager håndteringen, og at han nå iverksetter tiltak for å sikre at dette ikke vil skje igjen, sier Stoltenberg til Dagbladet. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse