JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

OL-medaljens bakside

Dårlig betaling, elendige arbeidsforhold og barnearbeid. Det er noen av beskyldningene mot maskotprodusentene til London-OL 2012.

erlend.angelo@lomedia.no

Til sommeren arrangeres de Olympiske leker i London. Og mens den britiske hovedstaden pusses opp til å vises fram fra sin aller beste side, er det utnyttete barn som jobber på spreng i Kina for å produsere maskoter og pins til det gigantiske arrangementet. Det forteller Framtiden i våre hender på sine nettsider.

To fabrikker

Det er organisasjonen Play Fair som har avslørt de elendige arbeidsvilkårene ved to av fabrikkene som kan knyttes til OL-lekene. Her lages altså maskottene Wenlock og Mandeville.

* Les hele rapporten her ** Utdrag fra rapporten her

Det er ved to fabrikker at Play Fair har funnet en lang rekke med uverdige arbeidsforhold:

– Elendig betaling, for noen lavere enn statlig satt minstelønn. Ansatte tjener ikke nok til livets opphold.

– Ingen helseforsikring etter kinesisk lov

– Ingen pensjonsordninger etter kinesisk lov

– Overdreven overtid, noen opp til 100 timer i måneden; tre ganger så mye som kinesisk lov tillater.

– Barnearbeid ved fabrikken som lager pinsene

– Femårskontrakter som innebærer bot om man slutter

– Ingen sikkerhetsopplæring

– Fagorganisering strengt forbudt

– Pengesvindel hvor arbeidere ble instruert i svar og i noen tilfeller bestukket

Arrangørene skriver under avtale

Etter avsløringene opplyser Play Fair på sine nettsider at OL-arrangørene (The London Organising Committee of the Olympic and Paralympic Games (LOCOG)) har skrevet under en historisk kontrakt. Den innebærer bedre sikring av arbeidernes vilkår, gjennom offentliggjøring av informasjon rundt hvem som produserer hva til OL.

Det skal også trykkes/gjøre tilgjengelig informasjon rundt rettigheter på kinesisk og engelsk som arbeiderne skal ha tilgang til. Samtidig opprettes et eget telefonnummer som arbeiderne kan ringe til om de føler seg presset eller utnyttet.

Kan ikke kontrollere alt

Framtiden i våre hender har vært i kontakt med IOC (Den internasjonale olympiske komité). Derfra har de fått høre at IOC «ikke styrer og kontrollerer produksjonen av alle OL-relaterte produkter over hele verden».

– Det er mange produkter og sportsvarer om kjøpes inn til OL, til organisasjonskomiteene, de 205 nasjonale OL-komiteene og de 35 idrettssammenslutningene.

– For merkevareprodukter som håndteres direkte av IOC gjelder de bestemmelsene som finnes i vår kjøpsavtale med leverandørene, sier presseansvarlig Andrew Mitchell til Framtiden i våre hender.

At arbeidstakere utnyttes i forbindelse med store idrettsarrangementer er ikke nytt. Les for eksempel denne reportasjen fra Magasinet for fagorganiserte i forbindelse med Fotball-EM i Polen og Ukraina.

Annonse

Flere saker

Annonse