Fly for alle pengene
Sjelden er en langtidsplan for Forsvaret blitt møtt med større forventning enn den som legges fram om drøyt fem uker.
Stikkord er kampfly og valg av baseløsning.
I disse dager utformes politiske og militære grep som vil prege Forsvarets struktur i lang tid framover. Kjøpet av inntil 56 nye kampfly og den infrastruktur dette utløser i Norge, er Forsvarets største investering noensinne. Anskaffelsen av de fem fregattene blir overgått med god margin.
– Les også: Tviler på kampflyløfte
Til grunn for regjeringens forslag ligger forsvarssjef Harald Sundes såkalte fagmilitære råd fra 24. november i fjor, hans anbefaling om hvordan Forsvaret skal utvikle seg i perioden 2013-2016, innenfor de økonomiske rammer som er ventet.
Langtidsplanen omfatter alle sider av Forsvarets virksomhet, selv om det er lett å få det inntrykk at alt dreier seg om de nye kampflyene. Bare til forberedelser ber forsvarssjefen om 4,2 milliarder kroner ekstra hvert år de neste ni år. Og dette er utenfor selve anskaffelsessummen.
Sunde konstaterte ved presentasjonen av sitt råd, at den store og smertelige omstillingen fra invasjonsforsvar til innsatsforsvar er over i løpet av 2012, men at kostnadene framover ikke blir mindre av den grunn.
– Les også: Vurderer kampfly-samarbeid
Det altoverskyggende tema i den kommende fireårsperioden blir forberedelsene til innfasing av de nye kampflyene. Afghanistan-engasjementet går mot sin slutt, og de siste norske styrkene ligger an til å bli trukket ut i 2014. Noe nytt stort utenlandsoppdrag er ikke i sikte og blir neppe aktuelt på lang tid.
Mye oppmerksomhet blir dermed rettet mot hjemlige forhold. Men ikke alt dreier seg om kampfly. General Sunde foreslår også å omorganisere hæren og opprette en vervet bataljon i Troms etter mønster av Telemark bataljon på Rena. Han mener at et slikt grep vil både styrke kampevnen hjemme og gjør at regjeringen til enhver tid har mannskaper å sette inn ute, hvis situasjoner oppstår.
– Les også: LO krever to kampfly-baser
Dette er i seg selv et radikalt grep, som langt på vei gjør slutt på det som normalt oppfattes som allmenn verneplikt i Norge. Tanken er en videreføring av de svakheter ved innkalte mannskaper som ble påpekt av forgjengeren, general Sverre Diesen. Verneplikten er uansett ikke allmenn i noen forstand lenger, siden bare 8.000 mannskaper utfører tjeneste av årskull på rundt 60.000.
Men forslaget er politisk omstridt, og ble ikke tatt til følge i Diesens dager. Det blir det neppe i Sundes tid heller. Minst like kontroversielt er forslaget om å redusere Heimevernet fra 45.000 mann til 30.000 og eliteelementet i HV fra 5.000 til 3.000. I kjølvannet av 22. juli er dette trolig politisk uakseptabelt.
– Les også: Drøfter kampflyprogram
Men det er kampflyene all oppmerksomheten vil være rettet mot. Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) varsler at regjeringen vil legge fram oppdaterte og best mulige anslag over leveringstidspunkt og kostnader for F-35, både selve anskaffelsessummen og såkalte levetidskostnader.
Det har i lang tid vært mye uro rundt prisøkning og forsinket levering, og for få dager siden presenterte militæranalytikeren John Berg er bok der han hevder at hele prosessen fram mot F-35 var preget av manipulering med fakta og triksing med tall for å få vekk utfordrerne, først og fremst svenske Gripen.
Det ferskeste tallet er 61 milliarder 2011-kroner for 56 fly, opp fra 42 milliarder 2008-kroner, det året proposisjonen ble vedtatt i Stortinget. Hva tallet blir i 2018, da de fleste flyene skal leveres, vet ingen i dag. Men for hver gang amerikanerne skyver sin hovedbestilling lenger inn i framtiden, øker regningen for Norge med flere hundre millioner kroner.
– Les også: – Blir ikke dyrere
Statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) mener at det er tatt høyde for en slik utvikling og forsikrer at «vi kan regne».
Valget av baseløsning er for mange minst like spennende som antallet fly, ikke minst for politikerne fra den nordlige landsdelen. Noe forenklet står valget mellom Ørland som eneste base, slik general Sunde foreslår, en delt løsning mellom Ørland og Bodø, dagens hovedbase, eller en kombinasjon av Ørland som hovedbase og forsterkede rullbaner lenger nord som framskutt kampflyforsvar. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp