Siv i siget
Med et giganthopp for Frp og et Høyre på 30-tallet, er det blåblå flertallet tilbake. Både SV og KrF er under sperregrensen.
kjell.werner@anb.no
bjorn.erik.dahl@anb.no
Frp går fram hele 6,3 prosentpoeng til 17 prosent oppslutning, mens Høyre går fram 1,3 prosentpoeng til 30,4 prosent oppslutning. Det gir de to partiene 87 mandater og flertall i Stortinget, ifølge Opinion Perducos marsmåling for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
– Les også: Fortsatt bunn for SV
Ap faller noe, men de dramatiske fallene er det SV og KrF som står for. SV går tilbake 2,4 prosentpoeng og faller under sperregrensen med 3,8 prosent oppslutning. KrF halveres, og sitter igjen med 3,1 prosent av velgerne. Det er nesten ett prosentpoeng under sperregrensen.
Motivasjonen stiger
Frp-leder Siv Jensen slår fast at framgangen er en vitamininnsprøyting som øker motivasjonen i partiapparatet.
– Jeg tror vi er tilbake i en god trend, og det skyldes at vi fokuserer på vår politikk og alternative løsninger, sier Jensen til ANB.
– Les også: Utelukker Frp
Målingen er tatt opp mens debatten om asylbarna har rast, men Frp-lederen vil nødig spekulere på om fokus på asylpolitikk er det som skaper engasjement i Frps grunnfjell.
– Men det er vanskelig å spore noe folkekrav om en mer liberal asylpolitikk. Jens Stoltenberg kan si nei, men vi vil utfordre ham på at man også må være streng. Løsningen er kortere saksbehandlingstid, mindre ankeadgang og lukkede mottak, lyder utfordringen fra Jensen.
Peker på Anundsen
Valgforsker Frank Aarebrot mener på sin side at Frps velgere nå kommer tilbake fra gjerdet med fornyet stolthet. Den forrige bunnmålingen fant sted etter rettssaken mot Trond Birkedal. Men nå er det Frps leder i kontrollkomiteen på Stortinget, Anders Anundsen, som skinner, ifølge Aarebrot.
– Frp har nemlig vært uklare i saken om asylbarna. Men den siste tidens turbulens om vennskap og kjennskap i forvaltningen vekker partiets protestvelgere. Frps Anundsen har vært svært troverdig, og er helten, konstaterer valgforskeren.
– Les også: Ap bykser fram
Pengestøttesakene sender regjeringen samlet sett tilbake på målingen, mener Aarebrot, som samtidig er overrasket over at Ap ikke taper mer på asylbarna.
– Ap-toppene durer jo fram mot sine egne partifeller rundt omkring. Når politiet henter de første asylbarna, ja da kommer det også en nedgang for Ap, spår Aarebrot.
– Velgere i bevegelse
Aps partisekretær Raymond Johansen mener det er altfor tidlig å konkludere med at asylbarnsaken straffer seg blant velgerne.
– Vi har i lang tid ligget stabilt høyt på meningsmålingene, mens variasjonene for Høyre og Frp, og nå også KrF, er større og viser at velgerne er i bevegelse, sier Johansen.
– Les også: Byks for Ap
SV-leder Audun Lysbakken må se i øynene at partiet ligger under sperregrensen, og at partiet har slitt sammenhengende siden kommunevalget.
– Vi ligger altfor lavt, så nå bretter vi opp ermene. Men det kommer til å ta tid å snu en slik trend, erkjenner SV-leder Audun Lysbakken.
– Regjeringen trenger SV
Han mener det finnes bred folkelig støtte for SVs standpunkter om både asylbarna, vikarbyrådirektivet og den kommende klimameldingen.
– Men hvis folk ønsker gjennomslag for disse sakene, så må vi også få økt styrke. Hvis vi fortsatt skal ha en rødgrønn regjering etter valget, så avhenger det faktisk av SVs oppslutning, mener Lysbakken.
KrFs generalsekretær Knut H. Jahr sier at det ikke er hyggelig med dårlige målinger, men han peker på at snittet for partiet ligger høyere på andre målinger den siste måneden.
Lojale og tvilende
Bakgrunnstallene viser altså at Frp har hentet tilbake en god del av sine tidligere velgere, som den siste tiden har sittet på gjerdet. I tillegg har partiet tatt noe fra Ap. Høyre har en lojalitet på sterke 87 prosent blant sine tropper. På den annen side har SV svært lav lojalitet. Under halvparten av dem som stemte SV ved stortingsvalget i 2009 holder fast ved partiet. Mange SV-sympatisører er nå også i tvil. I tillegg har partiet mistet velgere både til Ap og Høyre. Det er også interessant å merke seg at nesten hver tredje tidligere KrF-velger nå er i tvil om partivalg.
Meningsmålingen til Opinion Perduco er tatt opp i perioden 13. til 19. mars. Tusen personer er spurt om hva de vil stemme dersom det var stortingsvalg i morgen. 70 prosent av de spurte har avgitt partipreferanse som fordeler seg slik (endring fra forrige måling i parentes):
– Ap: 33,9 prosent (tilbake 1,9)
– SV : 3,8 prosent (tilbake 2,4)
– S: 5,0 prosent (fram 0,7)
– Høyre: 0,4 prosent (fram 1,3)
– Frp: 17,0 prosent (fram 6,3)
– KrF: 3,1 prosent (tilbake 3,1)
– Venstre: 5,0 prosent (tilbake 0,3)
– Rødt: 1,0 prosent (fram 0,2)
– Andre: 0,6 prosent (tilbake 1,1) (ANB)
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes