Med lov og rett i Sør-Sudan
Årets 1. mai-aksjon støtter lokalbefolkningen i Sør-Sudan i kampen for råderett over egne ressurser. Det er Folkehjelp-ansatte Jamus Joseph glad for.
nina.hanssen@lomedia.no
Dr Jamus Joseph leder Norsk Folkehjelps rettighetsarbeid i Sør-Sudan i forhold til naturressurser.
Han er selv født i landsbyen Pageri i Sør-Sudan, men har bodd mange år i USA før han ble programkoordinator for LOs humanitære solidaritetsorganisasjon.
Hans tre barn har aldri besøkt Afrika, men for Joseph har det vært viktig å bidra til oppbyggingen av sitt opprinnelige hjemland.
Han vet at det er demokratiet, og ikke oljen som bygger landet.
Rundt 80 prosent av befolkningen lever i fattigdom på landsbygda.
– Mange mennesker står i fare for å miste hele sitt livsgrunnlag når store multinasjonale selskaper kappes om å karre til seg de store naturressursene i Sør-Sudan, forteller han.
Denne uka er han i Norge for å hente inspirasjon og dele sine erfaringer. Vi møter han mellom et foredrag og besøk i UD.
Sør-Sudan er et ungt land. Det fikk sin uavhengighet fra Sudan 9.juli 2011.
Landet er delt inn i ti delstater. Det var store utfordringer i forbindelse med delingen, men den største konflikten var nok kampen om de store oljereservoarene.
– Selv om det nå offisielt er fred, er det fortsatt gnisninger og strid om oljen. Denne uka har det vært angrep fra Khartoum på tre steder i oljefeltet, forteller Joseph.
Han forteller at Sør-Sudan fikk beholde 70 prosent av oljereservene etter delingen og at landet nå regnes som tredje største olje- og gassprodusert i Sør-Sahara, etter Angola og Nigeria.
– At Sør-Sudan fikk beholde så store oljereserver, er fortsatt gjenstand for misnøye i Khartoum. Khartoum angriper stadig mål rundt Heiglig og områdene rundt, sier han.
Utenlandske firmaer kappes
Ifølge Joseph er allerede ni prosent av ressursene nå over på utenlandske hender.
– Firmaer fra USA, Uganda, Egypt, Kenya, Nord-Sudan og også et norsk firma - Green Resource - har allerede kjøpt land i Sør-Sudan og flere banker på døra, forteller han.
Samtidig lever store deler av befolkningen i rurale strøk på under 1 dollar om dagen og er avhengig av en mer rettferdig fordeling av jord.
– Når utenlandske selskap overtar, vil mange mennesker i rurale områder miste sitt livsgrunnlag og det bekymrer meg, sier han.
Joseph mener det er viktig å ta tilbake styringen, slik at lokale myndighetene og statene får kontroll over denne utviklingen og at arbeidstakere i oljebransjen får mulighet til å organisere seg.
Joseph er også opptatt av å få på plass et godt arbeidsliv og håper at både norsk LO og forbundet Industri & Energi kan bistå landet med å bygge opp en sterk fagbevegelse.
– En god styring av Sør-Sudans petroleumsressurser og inntekter er helt nødvendig for å få til en bærekraftig utvikling i landet og for å få fred og styrke den unges sårbare nasjonen, sier han.
I samme åndedrag nevner han at det også er viktig å få på plass en fri og uavhengig presse i landet.
Fri, uavhengig presse
– Norsk Folkehjelp har satt fokus på en fri og uavhengig presse og kjørt mediekurs for å sette lokale journalister i stand til å ha et kritisk søkelys på den voksende olljeindustrien og være befolkningens vaktbikkje i forhold til hvordan selskaper og myndigheter fordeler ressursene. Her har folkehjelperne også drevet lobbyvirksomhet for å få dette inn i grunnlovene.
Norsk folkehjelp skiller seg ut
Det var ikke tilfeldig at Jamus Joseph søkte seg til Norsk Folkehjelp.
– Jeg hadde lenge hørt om Norsk Folkehjelp og også samarbeidet med dem tidligere via andre organisasjoner jeg har jobbet for. Norsk Folkehjelp har en spesiell plass i Sør-Sudans historie. Vi har et godt nettverk og har lenge bidratt med demokratiutvikling. Jeg er stolt over å være en del av dette, sier Joseph.
Han er glad for at resten av fagbevegelsen og arbeiderbevegelsen nå har fått øynene opp for Sør-Sudan.
– Innsamlingen på 1.mai er veldig viktig for å lykkes med dette arbeidet for å sørge for at ikke fattige i Sør-Sudan skal miste sitt livsgrunnlag på grunn av multinasjonale selskaper, sier han.
Neste stopp for den engasjerte folkehjelperen er LO-forbundet Industri & Energi.
Ikke bare Sudan
Innsamlingen på 1.mai skal ikke bare gå til arbeidet i Sør-Sudan. Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp sier at multinasjonale selskaper også kappes om å karre til seg naturressurser andre steder i Afrika, Asia og Latin-Amerika.
– Årets 1. mai-aksjon støtter folks organisering og kamp for demokratisk styring og bærekraftig utnyttelse av ressursene – til beste for hele samfunnet, sier Tørres.
Hun minner om at kontroll over naturressursene har vært helt sentralt, også for utviklingen av den norske velferdsstaten. Helt fra hjemfallsretten ble knesatt som prinsipp for norsk vannkraft for hundre år siden, og fram til konsesjonslovgivningen for norsk petroleumssektor.
– For arbeiderbevegelsen er det en bærende ide at det er fellesskapene som eier verdiene og at fellesskapet derfor får godene som skapes av dem.
1. mai-aksjonen er en årlig innsamlings- og solidaritetsaksjon.
Tema bestemmes av Samarbeidskomiteen.
Les om årets aksjon «Med lov og rett skal lande bygges» på www.folkehjelp.no/1mai
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Tormod Ytrehus