De ansatte må ivaretas
I går kom nyheten om at Mesta Entreprenør avvikles. – Nå er det viktig at det blir kjørt gode og ryddige prosesser for de ansatte, i nært samarbeid med de tillitsvalgte, sier konserntillitsvalgt Jens-Petter Hermansen.
ane.borrud@lomedia.no
I går kom nyheten om at Mesta Entreprenør skal avvikles. Selskapet har rundt 350 ansatte. Jens-Petter Hermansen er konserntillitsvalgt og ansattrepresentant i styret, som enstemmig gikk inn for avviklingen.
Underskudd
– Det var først og fremst økonomien i selskapet som til slutt gjorde utslaget. Selskapet gikk med 192 millioner i underskudd i fjor. Vi trodde det skulle snu, men det har ikke selskapet klart.
Hermansen forteller at bedriften var i en tilsvarende situasjon i fjor sommer, og at ledelsen da lovte bedre prognoser. Dermed stanset styret en salgsprosess som var i gang.
– Vi ville prøve å satse en gang til. Vi ble forespeilet forbedringer – som ikke kom.
Dermed ville Mesta Entreprenør, dersom de store underskuddene hadde fortsatt, blitt en belastning for de andre selskapene i konsernet.
Kompromiss
Hermansen innrømmer at det er spesielt å sitte i et styre når slike beslutninger tas. Han og de to andre ansattrepresentantene i styret, Ingar Eira og Terje Dalen, jobbet for at ansatte i Mesta Entreprenør skulle ivaretas.
– Vi fikk med formuleringer i vedtaket om ansatte som ikke var der i utgangspunktet. Vi brukte flere timer på å forhandle oss fram til dette, før vi kom til et kompromiss.
Dermed fikk ansattrepresentantene inn sterkere forpliktelser fra ledelsen til å ivareta de ansatte, ifølge Hermansen.
– Vi må klare å redde mest mulig over i de andre delene av konsernet, til de mer lønnsomme delene, sier konserntillitsvalgt.
Han forteller at Mesta Drift, med 1.100 ansatte, er tre ganger så stor som Entreprenør.
– Mesta Drift har bygget seg langsomt opp. De sleit også, men klarte å snu. Det er veldig positivt. For Mesta som konsern er det mer å hente i å satse på dem.
Markedsdirektiv
I går uttalte forbundsleder Erna Hagensen at hun var skuffet over næringsminister Trond Giske. Dette er en skuffelse som Jens-Petter Hermansen deler. Nærings- og handelsdepartementet eier 100 prosent av aksjene i Mesta.
– Det ser ikke ut som om eieren er særlig opptatt av å ha et markedskorrektiv. Departementet er kun opptatt av kroner og øre. Vi har fått sterke føringer fra departementet om ikke å ha selskap som går med underskudd, forteller han.
Hermansen er svært skuffet over at eierne ikke ser behovet for å ha kompetanse i egen regi.
– Jeg er skuffa over at de ikke har gjort noe i tide. Det var en beslutning som Bondevik II-regjeringen gjorde, å fjerne Mesta som markedskorrektiv. Historien har bevist at det er et skrikende behov for markedskorrektiv. Statens vegvesen ble brukt til å korrigere markedet der markedet ikke fungerte, der andre selskaper tok for høye priser.
– Hva mener du Næringsdepartementet kunne ha gjort?
– De kunne ha flytta oss til en annen kategori i eiendomsmeldingen. Nå er vi i kategori 1, kun med økonomisk interesse. Vi burde ha blitt flyttet til kategori 3.
Kategoriene Hermansen refererer til er kategorier i Statens eiendomsmelding, som definerer regjeringens mål med statens eierskap i det enkelte selskap. De fire kategoriene er
1. Selskaper med forretningsmessige mål
2. Selskaper med forretningsmessige mål og nasjonal forankring av hovedkontor
3. Selskaper med forretningsmessige mål og andre spesifikt definerte mål
4. Selskaper med sektorpolitiske mål
Da den nye eierskapsmeldingen kom for et par år siden, jobbet Hermansen for å få flyttet Mesta i kategori, noe som ville ha innebåret at staten hadde samfunnsmessige hensikter med selskapet, og ikke bare økonomiske interesser.
– Jeg har ikke blitt hørt, slår han fast.
– Hva blir konsekvensene av at Mesta Entreprenør forsvinner?
– Jeg frykter at vi vil se en dreining mot stadig flere innleide ansatte, og bruk av utenlandske underentreprenører. Og så frykter jeg at anleggsbransjen blir mindre og mindre attraktiv for norsk ungdom.
Framover
Hermansen beklager at ledelsen i Mesta Entreprenør ikke klarte å snu den negative utviklingen i firmaet.
– Men når det nå først gikk den veien er det viktig at det blir kjørt gode og ryddige prosesser for de ansatte, i nært samarbeid med de tillitsvalgte, avslutter han.
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.
Jan-Erik Østlie
Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning
Nytt om navn:
KAMPKLAR: Bussjåfør Joakim Hagen er klar til kamp for ungdommen i det nye vervet som Ungdomssekretær i Fellesforbundet.
Håvard Sæbø