JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tid for uravstemning

Kampen om uravstemningsreglene har vært blant de tøffeste i fagbevegelsens historie. Nå gjelder kampen å få folk til å stemme.20.04.2012
14:42
16.12.2013 18:57

torgny.hasaas@lomedia.no

Det har blitt formiddag søndag 15. april. Stein Lier Hansen fra Norsk Industri og forbundsleder Arve Bakke i Fellesforbundet smiler. Tolv timer på overtid har partene blitt enige om løsningen for frontfaget. Nå er det bare ett hinder igjen. Den nye Industrioverenskomsten som avløser Verkstedsoverenskomsten skal ut på uravstemning. Medlemmene skal gis anledning til å uttale seg om resultatet.

På arbeidsplassene skal de stille seg i kø, merkes av i protokoll, og legge sin stemmeseddel med ja eller nei i urna. Hvis flere enn halvparten av de som jobber på overenskomsten sier ja er forslaget vedtatt. Avstemningen er også bindende hvis deltagelsen er over 67 prosent.

50 000 i demonstrasjon

Sommeren 1934 var dramatiske dager for fagbevegelsen i Norge. 8. juni samlet over 50?000 personer seg utenfor Stortinget. Martin Tranmæl holdt en av sine mest berømte taler: «Borgerskapet er redd arbeiderklassens frammarsj. Derfor gjelder det å stanse den ved disse unntagelseslover […]Veien frem går over de borgerlige partiers lik», tordnet han.

Det som hadde fått Tranmæl, i mange år Arbeiderpartiets mektigste mann, til å ta fram storslegga, var lovene for uravstemninger. Og det var ikke bare borgerskapet Tranmæl tordnet mot. Han sto i spissen for kampen mot sin egen LO-leder.

LO-leder Halvard Olsen var med i Foreningslovskommisjonen. Kommisjonen skulle revidere arbeidstvistloven og foreslo blant annet at det ikke var tilstrekkelig med simpelt nei-flertall ved uravstemningen for at det skulle bli streik. Bondepartiregjeringen grep forslaget med begge hender og fremmet saken for Stortinget.

Fra å være et av de mest kontroversielle temaene i fagbevegelsen har uravstemninger blitt et vanskelig tema. Valgdeltakelsen har etter hvert sunket.

Avslag fra NHO

– 9. mai blir en felles avstemningsdag for de av våre overenskomster som er ferdige, sier Fellesforbundets 1. nestleder, Anders Skattkjær.

Det er et omfattende informasjonsopplegg som settes i verk. Alle medlemmer får tilsendt sitt eget stemmemateriell. På forsida står resultatet, baksida er stemmeseddelen.

– Selv om ikke alle leser informasjonsmateriellet, så har de i alle fall fått det, sier Skattkjær.

– Dere har spurt om å få gjennomføre uravstemning på andre måter, blir det noen endringer?

– Nei, vi har tatt det opp den formelle veien og spurt NHO om det er mulig med elektronisk stemmegivning eller med sms, men fått avslag, sier han. Han vet at det er andre forbund innenfor NHO-området som gjennomfører stemmegivningen på alternative måter, så han er ganske oppbrakt over NHOs avslag. NHO mener det bryter med Hovedavtalen.

– Er det fordi dere har problemer med oppslutningen om uravstemningen dere vil forsøke andre alternativer?

– Nei, men det er et problem å få informert de som er på reiseoppdrag, spesielt hvis det er korte tidsfrister. Noen faller dessverre mellom to stoler. Dessuten går verden videre så det bør være mulig å gjennomføre uravstemningen på en mer moderne måte, sier Skattkjær. Han lover å ta opp reglene for uravstemning ved neste revisjon av Hovedavtalen.

– På de store overenskomstene er det god og til dels svært god deltakelse, sier han.

Ingen uravstemning

Den av Fellesforbundets overenskomster som hadde best oppslutning ved uravstemningen etter oppgjøret i 2010 var Verkstedsoverenskomsten i Forsvaret med nesten 75 prosent valgdeltakelse. Byggeindustrien hadde 72 prosent deltakelse og byggfagene 71 prosent.

Frontfaget hadde imidlertid bare en oppslutning på 66 prosent. Men siden 80 prosent av stemmene var ja-stemmer, holdt det innenfor LOs krav.

Industri Energi har ikke for vane å sende tarifforslagene ut på uravstemning.

– Vi gjør det litt som det passer seg. Gjør ikke alle forbund det, spør forbundsleder Leif Sande.

– Vi har så store forhandlingsdelegasjoner, at hvis det er enighet i forhandlingsdelegasjonen, så godtar vi det over bordet, sier Sande.

– Men er det lov etter LOs vedtekter?

– Ja, LOs vedtekter er bare veiledende på dette punktet. LO-kongressen i 1934 vedtok de vedtektene som vi følger i dag, men i virkeligheten hadde de blitt enige om avstemningsreglene på forhånd med arbeidsgiverne, forklarer Sande.

Og Sande har rett. Da Tranmæl og Bondepartiregjeringa hadde gjort seg ferdig, var det tid for LO-kongress. Lovene, inkludert avstemningsreglene, var vedtatt av Stortinget 18. juni. I november skulle LO avholde sin kongress. Dagen før LO-kongressen hadde en LO-delegasjon vært og diskutert med regjeringen. Regjeringen gikk med på å fjerne loven mot at LO og arbeidsgiverne ble enige om avstemningsregler. Kongressen ble gjennomført uten at de fleste av delegatene visste om denne hestehandelen. Mistilliten mot LO-leder Halvard Olsen var så stor at han ble kastet. Man forhandler ikke bort uravstemningsreglene. Tranmæl ble stående igjen som vinner og fikk sin mann, Olav Hindal, som ny LO-leder.

LOs vedtekter er ikke absolutte: «Tarifforslaget skal som regel legges fram for de medlemmer interessetvisten gjelder», heter det i vedtektenes paragraf 15.1.

«Quick-fix»

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip har fått i oppdrag av LO Stat å gjennomføre en undersøkelse om bruk av uravstemninger.

Det er den lave valgdeltakelsen som bekymrer LO Stat. Undersøkelsen skal ikke være ferdig ennå på et par måneder og det er for tidlig å trekke noen bastante konklusjoner, men noe er det mulig å si:

– Det finnes ikke noen «quick-fix» for å få opp valgdeltakelsen ved uravstemning. Og det er verdt å merke seg at dette er en generell tendens i samfunnet. Når valgdeltakelsen ved kommunevalg er på vei ned mot 60 prosent, så er det kanskje ikke så dårlig når deltakelsen ved uravstemning ligger på det samme nivået, sier han til LO-Aktuelt.

Innen LO Stat har Norsk Tjenestemannslag (NTL) forsøkt å gå nye veier med bruk av elektronisk avstemning uten at det har vært mulig å spore store utslag. Norsk Jernbaneforbund gjennomfører avstemninger på gamlemåten og har bra valgdeltagelse.

Du kan stemme på tre ulike måter, i tradisjonelt brev, elektronisk eller via sms.

– Du kan avgi din stemme via NTLs medlemsportal. Der trenger du medlemsnummeret ditt for å stemme. Hvis du i tillegg prøver å stemme via sms eller brev, blir de stemmene forkastet. Dette skal være så sikkert som det er mulig å få til, sier Geirmund Jor, vikarierende informasjonsmedarbeider i NTL.

– Men uravstemningsmetoden er ikke avgjørende. Det er mobiliseringsarbeidet, møter og informasjonsmateriellet som er avgjørende for deltakelsen, sier Jor.

Norsk Transportarbeiderforbund sliter med oppslutningen om uravstemning innen noen områder.

– Det gjelder først og fremst de områdene som ikke har en fast arbeidsplass hvor det ikke kan være uravstemning på jobben, sier nestleder Lars Johnsen. Kun én av fire langtransport- og taxisjåfører stemmer ved uravstemningen.

– Dette er for lavt, og vi skal nå forsøke om det hjelper med elektronisk uravstemning, sier Johnsen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.04.2012
14:42
16.12.2013 18:57Mest lest

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

Ole Palmstrøm

James og Kristoffer får ikke lønn– nå er de utestengt fra jobben

FRYKTER FOR FRAMTIDA: Arbeidsgiveren ISS har anket saken, og reglene er slik at Grethe Beck har rett til å stå i jobb fram til ankesaken kommer opp – antakelig først en gang på nyåret. – Men jeg er blitt skeptisk, og spør meg alltid: «Hva kommer nå?»

FRYKTER FOR FRAMTIDA: Arbeidsgiveren ISS har anket saken, og reglene er slik at Grethe Beck har rett til å stå i jobb fram til ankesaken kommer opp – antakelig først en gang på nyåret. – Men jeg er blitt skeptisk, og spør meg alltid: «Hva kommer nå?»

Tri Nguyen Dinh

Renholder Grethe har Tourettes og ble sagt opp av ISS: – De ville ha meg ut fra dag én

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Privat

For Daniela (37) har det vært umulig å kjøpe egen bolig. Så kom det en ny ordning

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

Katharina Dale Håkonsen

Elenita har blitt spyttet på og kalt «hore» på jobben i Nav

OFRET FOR KONKURRANSEN: Togrenholderne i Trafikkservice fikk valget mellom dårligere betingelser eller å risikere at selskapet tapte anbud da jernbanereformen ble innført.

OFRET FOR KONKURRANSEN: Togrenholderne i Trafikkservice fikk valget mellom dårligere betingelser eller å risikere at selskapet tapte anbud da jernbanereformen ble innført.

Morten Hansen

Renholder Ellinor og kollegene fikk kutt i nattillegget: – Det er alltid hos oss det skal spares

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Tormod Ytrehus og Grethe Nygaard

Full krangel om vekterlønningene: – Vi må bare registrere at vi har ulik virkelighetsoppfatning

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

Tormod Ytrehus

Adrian organiserte sine rumenske kollegaer og sørget for tariffavtale. Nå er han sagt opp

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Alf Ragnar Olsen

Postansatte må sjekkes for hørselsskader: – Svært betenkelig, sier tillitsvalgt

– Så lenge jeg har lov til å jobbe og gjør det, er jeg arbeidstaker. Jeg er uføretrygdet også, men jeg er ikke bare det, sier Vibeke Heiberg Knagenhjelm.

– Så lenge jeg har lov til å jobbe og gjør det, er jeg arbeidstaker. Jeg er uføretrygdet også, men jeg er ikke bare det, sier Vibeke Heiberg Knagenhjelm.

Leni Aurora Brækhus

Uføre Vibeke ville melde seg inn i Fagforbundet. Det fikk hun ikke lov til

TELLEKANTER: Veileder Thomas Hall stortrives i jobben, men er enig med dem som sier at Nav lider under for mye mål- og resultatstyring.

TELLEKANTER: Veileder Thomas Hall stortrives i jobben, men er enig med dem som sier at Nav lider under for mye mål- og resultatstyring.

Anders Hauge-Eltvik

Nav-ansatte Thomas (43): – Jeg følger opp rundt 155 brukere. Det er for mye

Sjansene for langtidsledighet er større i industrien enn i andre bransjer som er direkte rammet av koronatiltakene, tror forsker.

Sjansene for langtidsledighet er større i industrien enn i andre bransjer som er direkte rammet av koronatiltakene, tror forsker.

Håvard Sæbø

Dette er bransjene som vil slite hardt etter koronaen

Debatt

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Sissel M. Rasmussen

«Det er forferdelig å se på det som utvilsomt må kalles streikebryteri», skriver vekter Joakim

Mats Løvstad

Kontrakter avslører: Wizz Air-piloter kan sies opp på dagen

FULL STØTTE: Sjåføren satt seg ned og beveget bussen i to til tre sekunder før samtalen med support ble avsluttet. Vy mente dette ga grunnlag for avskjed. Retten avviser både avskjed og oppsigelse.

FULL STØTTE: Sjåføren satt seg ned og beveget bussen i to til tre sekunder før samtalen med support ble avsluttet. Vy mente dette ga grunnlag for avskjed. Retten avviser både avskjed og oppsigelse.

Werner Juvik

Bussjåfør fikk sparken etter mobilbruk, men vant i retten. Vy får flengende kritikk

KUTTER BEMANNING: Tom Svarva, Joar Haug og Lena Ellingsen er bekymret for sikkerhet og miljøarbeid på høysikkerhet.

KUTTER BEMANNING: Tom Svarva, Joar Haug og Lena Ellingsen er bekymret for sikkerhet og miljøarbeid på høysikkerhet.

Eirik Dahl Viggen

Kutter bemanningen i høyrisikofengsel: De ansatte frykter for liv og helse

Harald Baardseth har lang fartstid på poliklinikk og synes utviklingen er negativ.

Harald Baardseth har lang fartstid på poliklinikk og synes utviklingen er negativ.

Hanna Skotheim

Harald har kjent jaget mot klokka i helsevesenet i 19 år: - Hele systemet har blitt et stemplingsur

IKKE PÅ GREEN DEAL-LISTA: Et EU-forslag kan gjøre det mindre attraktivt å investere i vannkraft

IKKE PÅ GREEN DEAL-LISTA: Et EU-forslag kan gjøre det mindre attraktivt å investere i vannkraft

Colourbox.com

Vannkraft er ikke bærekraftig, mener EU. Det kan norske vannkraftverk få svi for

Paul Olai-Olssen og Espen Utne Landgraff kjenner de lagerpregede landskapene rundt Oslo bedre enn de fleste etter hvert.

Paul Olai-Olssen og Espen Utne Landgraff kjenner de lagerpregede landskapene rundt Oslo bedre enn de fleste etter hvert.

Håvard Sæbø

Paul og Espen skaffet Foodora tariffavtale. Nå dumper nye selskaper sykkelbud-lønna

Tormod Ytrehus

Nå selger staten unna eierskapet i kontorbygg til svensk eiendomsgigant

JUBEL: De ansatte i B-hallen ved Hydro Husnes kan juble for at produksjonen nå er i gang igjen i hallen.

JUBEL: De ansatte i B-hallen ved Hydro Husnes kan juble for at produksjonen nå er i gang igjen i hallen.

Geir Berntzen/Hydro

Over ti år etter at Hydro stoppet produksjonen, kan de ansatte starte elektrolyseovnene igjen


Flere saker