JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ikke jobbe gratis

Avisbud Torbjørg Ness jobber minst en time gratis for Adresseavisen hver eneste dag. Sjefene har fått medhold i Sør-Trøndelag tingrett at de har rett å gjøre det slik. Tapet i tingretten ankes.20.04.2012
13:16
16.12.2013 18:57

vegard.holm@lomedia.no

For kort tid siden avsa Sør-Trøndelag tingrett en dom som ga Adressa Distribusjon AS medhold i at det er bedriftens rett å bestemme hvor lang tid et avisbud skal bruke på en budrute.

Torbjørg Ness, som er avisbud på sekstende året, tapte. Retten aksepterte at hun fortsatt skal jobbe mer enn en time gratis for Adressa Distribusjon hver eneste dag. Det har hun gjort siden november 2009.

Jobber gratis

Transportarbeideren treffer Torbjørg Ness en kald og sur natt midt i mars måned. Veiene er islagte og snøen laver ned, arbeidsforholdene er ufyselige.

Hun forteller at tidligere ruteomlegginger har gått greit, og at bedriften har betalt det det koster å få ut abonnementsavisene. Men det har endret seg.

– Jeg føler at Adressa har snudd vrangsida til, så dette er veldig alvorlig for meg. Jeg jobber jo gratis minst en time hver eneste dag. Det tar på å ikke få betalt for jobben jeg faktisk gjør, sier Torbjørg Ness.

Hun går i sitt sekstende år som avisbud.

Kontrollmåling

Denne saken startet i september 2009 da Torbjørg Ness fikk en endringsoppsigelse, samtidig som hun fikk tilbud om en ny budrute. Ness aksepterte rutetilbudet under forutsetning av at det ble foretatt en kontrollmåling. Bedriften hadde satt den daglige arbeidstida til 3,4 timer på denne budruta. Det mente Torbjørg Ness var for lite.

Kontrollmålingen som ble foretatt i desember samme året av en representant for avisa og klubblederen i fellesskap viste at budruta tar 4,44 timer. Dette tidsbruket ble underkjent av Adressa Distribusjon som altså mente, og fortsatt mener, at 3,4 timer er passende arbeidstid for nevnte budrute.

Riktig oppmåling, men gal

Adressa Distribusjon underkjente kontrollmålingen «på grunn av for lavt effektivitetsnivå.» Konklusjonen deres er tatt inn i dommen i sin helhet og lyder:

«Gangtempoet til budet er ikke tilstrekkelig høyt. Tempoet som budet bruker tilsvarer ikke det som forventes av Adresseavisens avisbud. Operasjonen med å ta skuldervesken av og på mange ganger, er heller ikke effektivt og er med på å bidra til at det tar lengre tid. Bedriften står ved at den beregnede rutetiden er riktig. Bedriften vil følge opp med opplæring, veiledning og øvrig tilrettelegging for å hjelpe budet til å bli tidsnok ferdig.»

Det fikk holde med 3,4 timer i følge arbeidsgiver.

Delt rett

Tingretten viser til en dom i Arbeidsretten http://www.frifagbevegelse.no/arbeidslivet/article5827195.ece

der det heter at ”arbeidsgiver ikke gjennom sin styringsrett kan fastsette rutetid når partene er uenige”.

Les også: Arbeidsgiverlogikk tapte for vettet http://www.frifagbevegelse.no/dagens_kommentar/article5831448.ece

Tingretten er heller ikke i tvil om at avisbudet faktisk bruker om lag én time mer enn den arbeidstida som hun får betalt for.

På tross av dette gir flertallet på to i tingretten Adressa Distribusjon rett i tidfestingen av ruta. Mindretallet på én derimot mener at Torbjørg Ness gjorde rett da hun protesterte på den stipulerte tidsbruken og tok nødvendig forbehold da hun startet opp med avisbudruta høsten 2009.

Ikke gratisarbeid

<img align="left" src=" http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/04268/Sissel_Karlsen_-_h_4268136a.jpg" border="0" height="300" width="199" /> Forbundssekretær Sissel Karlsen i NTF (bildet) forteller at dommen blir anket.

– Dommen bygger på feil grunnlag, nemlig at hovedmåten å avlønne avisbud er akkordarbeid. Det faktiske forholdet er at avisbud over hele landet jobber på fast timelønn, sier Karlsen.

Hun understreker at tingrettsdommen også bryter med bestemmelsene i arbeidsmiljøloven der det heter at arbeidstida er den tid arbeidstakeren står til disposisjon for arbeidsgiveren.

– Det blir flere og flere slike saker som dette fra distribusjonsselskaper, støtte fra arbeidsgiverorganisasjonen MBL får de også. Det er mulig de mener at avisbudene skal jobbe gratis, men det skal de ikke, understreker forbundssekretæren.

Mange saker til retten?

Sissel Karlsen viser til et samarbeidsprosjekt mellom Transportarbeiderforbundet og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) som Sintef driver. Prosjektet har som mål å finne et system som forenkler oppmålingen av budruter.

– Prosjektet er langt fra ferdig, men det kan virke som distribusjonsselskapene har tatt i bruk enkelt-deler som vi langt fra er enige om. Blant annet hevder MBL at det er enighet mellom arbeidsgiverne at avisbudene skal gå i et tempo som tilsvarer fem kilometer i timen uansett vær- og føreforhold. Og uansett hva som ligger i tralla, eller hvor kupert terrenget man går i er.

Forbundssekretær Sissel Karlsen er ikke fornøyd med hvordan arbeidsgiverne i bransjen agerer om dagen.

– Det blir mange saker til retten hvis selskapene fortsetter i samme spor, sier hun.

Daglig kamp

Klubbleder i Adressa Distribusjon er Helge Bjerkan. Han er også medlem av konsernutvalget for ansatte i Polaris Media, og nyvalgt leder i bransjerådet for avisbud i NTF.

Avisbudene i Adresseavisen i Trondheim kom under den landsomfattende tariffavtalen for avisbud i 2002 da 10 prosent av avisbudene ble organisert i Transportarbeiderforbundet.

– Vi har måttet kjempe for alle forbedringer i de ti årene vi nå har hatt tariffavtale. Bedriften har aldri gitt oss tilbud om bedre vilkår, sier Bjerkan.

Handler om penger

I følge klubbleder Bjerkan ble budrutene omorganisert og utvidet etter at tariffavtalen ble innført. Over en tid ble både antall bud og budruter redusert fra om lag 1000 til noe i overkant av 300. Etter innføring av tariffavtalen gikk lønna opp, i tillegg til at den ga bedre vilkår som vintertillegg og mertidstillegg.

– I bunnen for alle konfliktene hos oss er økonomi. Jeg har derfor ikke problemer med å skjønne hvorfor bedriften holder på som de gjør. Men det må gjøres noe mer grunnleggende for å bedre økonomien i avisa, sier han.

– Det vil koste mellom fire og fem millioner kroner i året mer hvis bedriften skal betale det det egentlig koster å få ut avisene, mener klubblederen.

Bjerkan hevder at klubben har ført en sammenhengende kamp for å forsvare seg mot lønnsnedslag de to siste årene.

– Bedriften skaper problemer for oss fagorganiserte nærmest kontinuerlig, sier han.

Avisbudene kommer ikke alltid til enighet med bedriften hvor lang tid en budrute skal ta.

Arbeidsretten avsa i desember 2011 en dom som stadfester tariffavtalens bestemmelser om at avisbud og arbeidsgiver i felleskap må være enig i lengden på en avisbudrute. Arbeidsgiver har ikke styringsrett i dette spørsmålet.

I påvente av Arbeidsrettsdommen lå det flere saker på vent til domstolsbehandling, de fleste av dem gjelder avisbud i Adressa Distribusjon.

I Edda Distribusjon i Vestfold og Telemark ble det raskt etter Arbeidsrettsdommen inngått en avtale om tidsbruken på en budrute, og bedriften måtte ut med 90 000 kroner i erstatning til et avisbud.

Første dom er falt i Sør-Trøndelag tingrett, og ga arbeidsgiver medhold NTF har anket dommen.

Flere rettsaker venter i Adressa Distribusjon, pluss en sak i Lillehammer Distribusjon.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.04.2012
13:16
16.12.2013 18:57Mest lest

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

Yngvil Mortensen

Alenemamma Linn (32) føler Nav ikke tror henne: – Jeg har aldri følt meg dårligere

Colourbox

Hotell-tilsette gjekk på tips-tap: Arbeidsgivarar kan ta delar av pengane, slår tingretten fast

Sp og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum fosser fram på ny måling etter to målinger på rad med tilbakegang.

Sp og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum fosser fram på ny måling etter to målinger på rad med tilbakegang.

Jan-Erik Østlie

Sp slår tilbake på ny måling. Nå merker partiet Vedum-effekten igjen

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Stein Inge Stølen

IKEA renvasker dumping-anklaget transportbedrift

Ble permitterte da koronaen traff:

Ole Palmstrøm/Teknisk museum/Katharina Dale Haakonsen

For én er «ha-det-gøy-kontoen» helt tom. En annen har funnet drømmejobben

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

David Engmo

De to arbeidskameratene vil bli vernepleiere, men kan ikke med dagens utdanningsløp

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

Jan-Erik Østlie

Rødt og SV fikk ikke flertall for tannhelsereform: – De andre har det i kjeften, sier Bjørnar Moxnes

– Det er alvorlig av en arbeidsminister som selv unnlater å fortelle hele sannheten, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

– Det er alvorlig av en arbeidsminister som selv unnlater å fortelle hele sannheten, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

Jan-Erik Østlie

Du kan tape opptil 70.000 kroner årlig i pensjon når regjeringen endrer særaldersgrensa, ifølge Fagforbundet

ØVELSE: Her fra en samøvelse mellom politi og fengselsbetjenter i Trondheim fengsel i 2017: Politifolkene kledd i rosa vester spiller oppviglere og gyver løs på fengsels- og politibetjenter med kraftige spark. De skriker og kaster tennisballer mot veggen av skjold som kommer mot dem. Betjentene bak skjoldene er bevæpnet med øvelseskøller. Kommer oppviglerne nærme nok, slår de til. Ingen kom til skade.

ØVELSE: Her fra en samøvelse mellom politi og fengselsbetjenter i Trondheim fengsel i 2017: Politifolkene kledd i rosa vester spiller oppviglere og gyver løs på fengsels- og politibetjenter med kraftige spark. De skriker og kaster tennisballer mot veggen av skjold som kommer mot dem. Betjentene bak skjoldene er bevæpnet med øvelseskøller. Kommer oppviglerne nærme nok, slår de til. Ingen kom til skade.

Ole Palmstrøm

Lovfester forskjellsbehandling ved yrkesskade: – Skammelig, sier NFF-leder Asle Aase

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Eivind Olai Kristiansen

De rødgrønne vil la Vy kjøre tog i Oslo-området

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

Jysk

Jysk oppfordrer kundene til å evaluere enkeltansatte: – Alt står og faller på kundens dagsform, sier HKs nestleder

Bakgrunn: Ole Palmstrøm

Unge har fått dårligere oppfølging etter at Nav-reformen ble innført, konkluderer forskere

Senterpartiet og leder Trygve Slagsvold Vedum har vedtatt nytt partiprogram for stortingsperioden 2021-2025.

Senterpartiet og leder Trygve Slagsvold Vedum har vedtatt nytt partiprogram for stortingsperioden 2021-2025.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste sakene fra Sps landsmøte

KRITISK TIL LOVENDRING: Gustav Landsverk har jobbet som kokk på sjøen siden han var 16 år. Som ansatt i Kystverket har han rett og plikt til å gå av med pensjon når han er 60 år, etter dagens regelverk.

KRITISK TIL LOVENDRING: Gustav Landsverk har jobbet som kokk på sjøen siden han var 16 år. Som ansatt i Kystverket har han rett og plikt til å gå av med pensjon når han er 60 år, etter dagens regelverk.

Tri Nguyen Dinh

Skipskokken er opprørt etter at Stortinget stemte for endring av særalder-reglene: – Kan bli starten på slutten

PROTEST: Jørn Davidsen og Glenn Lauvik (t.h.) reiste fra Bergen til dagens markering foran Stortinget. De kaller gavepakken fra regjeringen for glanspapir uten innhold.

PROTEST: Jørn Davidsen og Glenn Lauvik (t.h.) reiste fra Bergen til dagens markering foran Stortinget. De kaller gavepakken fra regjeringen for glanspapir uten innhold.

Fagforbundet

Snart kan røykdykkere jobbe til de er 70, etter at krav om tidligpensjon fjernes

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

Brian Cliff Olguin

Butikkansatt Linda (53) mistet jobben under pandemien. Nå er hun lei og vurderer å bytte bransje

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

Sissel M. Rasmussen

At Norge er et samfunn med små forskjeller, er langt på vei en myte, hevder professorer

JAKT: Demonstrantar jaktar på kontraktarbeidarar som har gøymd seg på Menstad laste- og losseplass.

JAKT: Demonstrantar jaktar på kontraktarbeidarar som har gøymd seg på Menstad laste- og losseplass.

Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

90 år sidan Menstadslaget: Her er historia om eit vendepunkt i norsk arbeidsliv

Brannfare ved et avfallsanlegg i Fredrikstad førte til at arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (bildet) grep inn mot Unios streik i kommunesektoren. Mandag ble også Unios streik i Oslo stanset. (Arkivfoto)

Brannfare ved et avfallsanlegg i Fredrikstad førte til at arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (bildet) grep inn mot Unios streik i kommunesektoren. Mandag ble også Unios streik i Oslo stanset. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

Uklart om regjeringen får flertall for streikestans

VALGKAMP: Vi har et valg å vinne, var LO-leder Peggy Hessen Følsvik til LOs representantskapsmøte. Her sammen med sin statsministerkandidat, Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre.

VALGKAMP: Vi har et valg å vinne, var LO-leder Peggy Hessen Følsvik til LOs representantskapsmøte. Her sammen med sin statsministerkandidat, Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre.

Erlend Angelo

LO-lederen: – Erna Solberg har klart å få fram skillet mellom høyre og venstre i politikken


Flere saker