JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ikke jobbe gratis

Avisbud Torbjørg Ness jobber minst en time gratis for Adresseavisen hver eneste dag. Sjefene har fått medhold i Sør-Trøndelag tingrett at de har rett å gjøre det slik. Tapet i tingretten ankes.20.04.2012
13:16
16.12.2013 18:57

vegard.holm@lomedia.no

For kort tid siden avsa Sør-Trøndelag tingrett en dom som ga Adressa Distribusjon AS medhold i at det er bedriftens rett å bestemme hvor lang tid et avisbud skal bruke på en budrute.

Torbjørg Ness, som er avisbud på sekstende året, tapte. Retten aksepterte at hun fortsatt skal jobbe mer enn en time gratis for Adressa Distribusjon hver eneste dag. Det har hun gjort siden november 2009.

Jobber gratis

Transportarbeideren treffer Torbjørg Ness en kald og sur natt midt i mars måned. Veiene er islagte og snøen laver ned, arbeidsforholdene er ufyselige.

Hun forteller at tidligere ruteomlegginger har gått greit, og at bedriften har betalt det det koster å få ut abonnementsavisene. Men det har endret seg.

– Jeg føler at Adressa har snudd vrangsida til, så dette er veldig alvorlig for meg. Jeg jobber jo gratis minst en time hver eneste dag. Det tar på å ikke få betalt for jobben jeg faktisk gjør, sier Torbjørg Ness.

Hun går i sitt sekstende år som avisbud.

Kontrollmåling

Denne saken startet i september 2009 da Torbjørg Ness fikk en endringsoppsigelse, samtidig som hun fikk tilbud om en ny budrute. Ness aksepterte rutetilbudet under forutsetning av at det ble foretatt en kontrollmåling. Bedriften hadde satt den daglige arbeidstida til 3,4 timer på denne budruta. Det mente Torbjørg Ness var for lite.

Kontrollmålingen som ble foretatt i desember samme året av en representant for avisa og klubblederen i fellesskap viste at budruta tar 4,44 timer. Dette tidsbruket ble underkjent av Adressa Distribusjon som altså mente, og fortsatt mener, at 3,4 timer er passende arbeidstid for nevnte budrute.

Riktig oppmåling, men gal

Adressa Distribusjon underkjente kontrollmålingen «på grunn av for lavt effektivitetsnivå.» Konklusjonen deres er tatt inn i dommen i sin helhet og lyder:

«Gangtempoet til budet er ikke tilstrekkelig høyt. Tempoet som budet bruker tilsvarer ikke det som forventes av Adresseavisens avisbud. Operasjonen med å ta skuldervesken av og på mange ganger, er heller ikke effektivt og er med på å bidra til at det tar lengre tid. Bedriften står ved at den beregnede rutetiden er riktig. Bedriften vil følge opp med opplæring, veiledning og øvrig tilrettelegging for å hjelpe budet til å bli tidsnok ferdig.»

Det fikk holde med 3,4 timer i følge arbeidsgiver.

Delt rett

Tingretten viser til en dom i Arbeidsretten http://www.frifagbevegelse.no/arbeidslivet/article5827195.ece

der det heter at ”arbeidsgiver ikke gjennom sin styringsrett kan fastsette rutetid når partene er uenige”.

Les også: Arbeidsgiverlogikk tapte for vettet http://www.frifagbevegelse.no/dagens_kommentar/article5831448.ece

Tingretten er heller ikke i tvil om at avisbudet faktisk bruker om lag én time mer enn den arbeidstida som hun får betalt for.

På tross av dette gir flertallet på to i tingretten Adressa Distribusjon rett i tidfestingen av ruta. Mindretallet på én derimot mener at Torbjørg Ness gjorde rett da hun protesterte på den stipulerte tidsbruken og tok nødvendig forbehold da hun startet opp med avisbudruta høsten 2009.

Ikke gratisarbeid

<img align="left" src=" http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/04268/Sissel_Karlsen_-_h_4268136a.jpg" border="0" height="300" width="199" /> Forbundssekretær Sissel Karlsen i NTF (bildet) forteller at dommen blir anket.

– Dommen bygger på feil grunnlag, nemlig at hovedmåten å avlønne avisbud er akkordarbeid. Det faktiske forholdet er at avisbud over hele landet jobber på fast timelønn, sier Karlsen.

Hun understreker at tingrettsdommen også bryter med bestemmelsene i arbeidsmiljøloven der det heter at arbeidstida er den tid arbeidstakeren står til disposisjon for arbeidsgiveren.

– Det blir flere og flere slike saker som dette fra distribusjonsselskaper, støtte fra arbeidsgiverorganisasjonen MBL får de også. Det er mulig de mener at avisbudene skal jobbe gratis, men det skal de ikke, understreker forbundssekretæren.

Mange saker til retten?

Sissel Karlsen viser til et samarbeidsprosjekt mellom Transportarbeiderforbundet og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) som Sintef driver. Prosjektet har som mål å finne et system som forenkler oppmålingen av budruter.

– Prosjektet er langt fra ferdig, men det kan virke som distribusjonsselskapene har tatt i bruk enkelt-deler som vi langt fra er enige om. Blant annet hevder MBL at det er enighet mellom arbeidsgiverne at avisbudene skal gå i et tempo som tilsvarer fem kilometer i timen uansett vær- og føreforhold. Og uansett hva som ligger i tralla, eller hvor kupert terrenget man går i er.

Forbundssekretær Sissel Karlsen er ikke fornøyd med hvordan arbeidsgiverne i bransjen agerer om dagen.

– Det blir mange saker til retten hvis selskapene fortsetter i samme spor, sier hun.

Daglig kamp

Klubbleder i Adressa Distribusjon er Helge Bjerkan. Han er også medlem av konsernutvalget for ansatte i Polaris Media, og nyvalgt leder i bransjerådet for avisbud i NTF.

Avisbudene i Adresseavisen i Trondheim kom under den landsomfattende tariffavtalen for avisbud i 2002 da 10 prosent av avisbudene ble organisert i Transportarbeiderforbundet.

– Vi har måttet kjempe for alle forbedringer i de ti årene vi nå har hatt tariffavtale. Bedriften har aldri gitt oss tilbud om bedre vilkår, sier Bjerkan.

Handler om penger

I følge klubbleder Bjerkan ble budrutene omorganisert og utvidet etter at tariffavtalen ble innført. Over en tid ble både antall bud og budruter redusert fra om lag 1000 til noe i overkant av 300. Etter innføring av tariffavtalen gikk lønna opp, i tillegg til at den ga bedre vilkår som vintertillegg og mertidstillegg.

– I bunnen for alle konfliktene hos oss er økonomi. Jeg har derfor ikke problemer med å skjønne hvorfor bedriften holder på som de gjør. Men det må gjøres noe mer grunnleggende for å bedre økonomien i avisa, sier han.

– Det vil koste mellom fire og fem millioner kroner i året mer hvis bedriften skal betale det det egentlig koster å få ut avisene, mener klubblederen.

Bjerkan hevder at klubben har ført en sammenhengende kamp for å forsvare seg mot lønnsnedslag de to siste årene.

– Bedriften skaper problemer for oss fagorganiserte nærmest kontinuerlig, sier han.

Avisbudene kommer ikke alltid til enighet med bedriften hvor lang tid en budrute skal ta.

Arbeidsretten avsa i desember 2011 en dom som stadfester tariffavtalens bestemmelser om at avisbud og arbeidsgiver i felleskap må være enig i lengden på en avisbudrute. Arbeidsgiver har ikke styringsrett i dette spørsmålet.

I påvente av Arbeidsrettsdommen lå det flere saker på vent til domstolsbehandling, de fleste av dem gjelder avisbud i Adressa Distribusjon.

I Edda Distribusjon i Vestfold og Telemark ble det raskt etter Arbeidsrettsdommen inngått en avtale om tidsbruken på en budrute, og bedriften måtte ut med 90 000 kroner i erstatning til et avisbud.

Første dom er falt i Sør-Trøndelag tingrett, og ga arbeidsgiver medhold NTF har anket dommen.

Flere rettsaker venter i Adressa Distribusjon, pluss en sak i Lillehammer Distribusjon.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.04.2012
13:16
16.12.2013 18:57Mest lest

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

Strandbuen/Stine Serigstad

Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Debatt

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Høgskolen i Lillehammer (HiL)

«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)

Thomas Brun / NTB

Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder

Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.

Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.

Colourbox

Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister

Bjørn Inge Bergestuen/Frp

Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere

Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.

Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.

Bente Owren/FO

Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

Privat

Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør


Flere saker