Siv med strenge krav
Et nystriglet Frp krever politiske seire og statsråder i en borgerlig regjering. Partileder Siv Jensen avviser stempelet som Høyre-light.
Fremskrittspartiets landsmøte feide klimaskepsis under teppet, utsatte spørsmålet om homoadopsjon og avviste et ultimatum om bompenger. I tillegg fikk partiet skryt av Høyre, Venstre og KrF for sitt alternativ til handlingsregelen for oljepengebruk.
– Les også: Siv Jensen gjenvalgt
– Jeg er veldig godt fornøyd. Vi viste stort samhold og en evne til å inngå kompromisser. Det er viktig for et parti som vil inn i regjering, sier Frp-leder Siv Jensen.
Krav
De mest ytterliggående forslagene under landsmøtet ble enten avvist, utsatt eller moderert kraftig. Jensen avviser likevel at partiet nå framstår som så striglet at velgerne kan få vansker med å skille Frp fra Høyre.
– Vi har ikke endret vår politikk på noe område. Jeg er trygg på at velgerne først og fremst stemmer på politikk og ikke innpakning, sier hun.
– Les også: Dårlige minner fra Bondevik
I landsmøtetalen sin slo Siv Jensen fast sju hele ganger at det er uaktuelt for Frp å støtte en regjering partiet selv ikke er del av. Hun avviste også Venstres krav om en mer liberal asylpolitikk, samtidig som landsmøtet vedtok å yppe til omkamp om datalagringsdirektivet.
Utover dette, er det vanskelig å få øye på ultimative krav fra Frp under eventuelle regjeringssamtaler.
– Vi stiller ikke ultimatum gjennom pressen. Og det er først til neste år vårt landsmøte skal vedta programmet som vi går til valg på. Men allerede nå kan jeg si at eventuelle regjeringsforhandlinger blir krevende. Vi kommer ikke til å gi ved dørene, sier hun.
Homokamp
Størst engasjement under landsmøtet skapte debatten om Fremskrittspartiet burde gå inn for å tillate at homofile får adoptere barn. Regjeringen endret loven på dette punktet allerede i 2009, men Frp har til nå vært motstandere av den nye ekteskapsloven.
– Les også: Gir Frp en kald skulder
Forslaget om å tillate homoadopsjon fikk ikke nok stemmer, men ble i stedet oversendt komiteen som skal revidere partiprogrammet foran valget til neste år.
– Forslaget trenger en sterkere og bedre forankring i partiet, sa nestleder Per Sandberg da han forklarte redaksjonskomiteens innstilling for landsmøtet søndag.
Mazyar Keshvari fra Oslo slo fast at det er galt og diskriminerende å trekke omsorgsevnen til homofile i tvil. Andre delegater påpekte at homofil adopsjon ikke er til beste for barna og gikk imot forslaget.
– Les også: Mest fram på måling
– Barn er blitt en handelsvare. Homofile menn kjøper egg og leier seg en surrogatmor. Voksne skal få leve sine liv som de vil, men ikke nekte nyfødte barn rett til en mor eller en far, sa stortingsrepresentant Vigdis Giltun fra Østfold, som mente forslaget også dreier seg om surrogati og beskrev dette som menneskehandel.
– Snusernes parti
Et resolusjonsforslag som sår kraftig tvil om menneskeskapte klimaendringer ble heller ikke realitetsbehandlet under landsmøtet, til tross for støtte fra klimapolitisk talsmann Per-Willy Amundsen.
– Sosialistene bruker klimahysteriet og ulike dommedagsbeskrivelser til å hente inn nye skatter og avgifter, sa Amundsen under landsmøtet søndag.
– Les også: - Ingen eksperimenter med Frp
Finnmark Frp måtte også finne seg i å få sitt forslag om et ultimatum mot bompenger ved eventuelle regjeringsforhandlinger, kraftig filt og redigert. Landsmøtet nøyde seg i stedet med å slå fast at Frps generelle motstand mot bompengefinansiert veibygging står ved lag.
Også på et annet punkt var Frp-politikken svært gjenkjennelig. En egen uttalelse som tar kraftig avstand fra nye vidtrekkende forslag mot tobakksbruk, ble enstemmig vedtatt.
Jøran Kallmyr fra Oslo slo fast at Frp skal bli snusernes parti og gikk kraftig ut mot EU-direktiv som skal begrense bruken av snus.
– Jeg vil ikke bli diktert av en byråkrat i Brussel som aldri har hatt en pris under leppa, sa Kallmyr, som hevdet at snus er det viktigste folkehelseproduktet siden antibiotika fordi produktet har fått så mange røykere til å slutte. (ANB-NTB)
Mest lest
For hvert delte skift får sjåførene i Unibuss et tillegg på rundt 300 kroner.
Martin Guttormsen Slørdal
Kamran går på jobb to ganger samme dag: – Jeg liker ikke å jobbe slik
Sosialstøtten og bostøtten styrkes i revidert nasjonalbudsjett. Folk med dårligst råd får dermed litt mer å rutte med.
Brian Cliff Olguin
Sliter du med økonomien? Da vil du snart få litt mer å rutte med
OPP I LØNN: De ansatte i Vinmonopolet får et lønnshopp som i alle fall forhandlernes deres er fornøyd med. Nå skal de ansatte stemme over resultatet.
Martin Guttormsen Slørdal
Polansatte har fått ny lønn
Jan-Erik Østlie
Toppledere tjener over 15 millioner. Næringsministeren truer med å kaste flere styrer
OPPRØRTE: Irene Lystad (t.v.) og Tone Aasen føler seg lite verdsatt av arbeidsplassen de har hatt i mer enn 20 år om de mister jobben sin i forbindelse med Norturas omstilling.
Alf Ragnar Olsen
Irene og Tone frykter de mister arbeidsplassen de har hatt i mer enn 20 år: – Føler oss lite verdsatt
Debatt
Hvor mange som kommer til å gå inn i pensjonisttilværelsen med ødelagt helse er det vanskelig å si, men det er grunn til å tro at det vil bli flere enn før, skriver Jorunn Folkvord.
Brian Cliff Olguin
«Det er arbeidslivet som må endres – ikke pensjonsalderen»
Kommentar
Dersom Norges Bank «tar en dobbel» i neste uke, vil arbeidstakere med lånegjeld få en dobbel smell, skriver Kjell Werner.
Brian Cliff Olguin
«Lønnstilleggene som skulle gi oss mer å rutte med, er borte»
KALDT: I vinter var det kaldt for postbudene Bård Sundberg og Joakim Melland i Dora.
Nina Hanssen
Postbudene Bård og Joakim jobber i støy og søppelstank: – Innimellom er det jævlig
Meklingsresultatet i OneCo Networks endte på 4,6 prosent lønnsøkning for telemontørene.
Illustrasjonsfoto: bigwa11/Shutterstock/NTB
Slik blir den nye lønna til telemontørene
– De som ikke kan stå lenge i jobb, vil dermed få altfor lave pensjoner om ikke noe endres, heter det i en uttalelse fra sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad.
Jan-Erik Østlie
Ingenting til sliterne i nye pensjonsforslag. LO er svært bekymret
FAST JOBB: Linas Alekna jobbet for et bemanningsbyrå i fem år. Den 1. mai i år fikk han fast jobb hos HENT, entreprenøren han var utleid til.
Tormod Ytrehus
Etter åtte år som innleid, fikk Linas Alekna en overraskende telefon
KRITISK: Natalia Zubillaga (NTL UiO) og Sturla Søpstad (NTL NTNU) forstår ikke hvordan staten og stortingsflertallet har kommet fram til den løsningen for de uorganiserte i staten som de har landet på.
Anders Hauge-Eltvik
Løsningen for lønna til de uorganiserte provoserer: – Dypt uansvarlig av staten
Regjeringen har lyttet til fagbevegelsen. Spesielt bygningsarbeidere i Oslofjordområdet har vært oppgitt over hvor mange innleide arbeidstakere som arbeidsgiverne har brukt. Nå kommer forbudet mot innleid arbeidskraft i denne delen av bransjen.
Håvard Sæbø
Regjeringen foreslår kraftige innstramminger av innleiereglene
TOGRØVERI: Ina Brustuen og de togansatte i Norsk Jernbaneforbund og Norsk Lokomotivmannsforbund kaller det togrøveri, når Regjeringen Støre deler opp togtrafikken på Østlandet i to pakker.
Morten Hansen
Stoppet togene i to timer: – Nå har vi fått nok, sier konduktør Ina
Kronikk
Hvis du er en lojal og stabil medarbeider som gjør en grei jobb, taper du på lønnsforhandlingene, skriver Vidar Jensen.
Colourbox
«Hvis du er en lojal og stabil medarbeider som gjør en grei jobb, taper du på lønnsforhandlingene»
Streiken rammer tog fra Vy, Flytoget, Go-Ahead og SJ Nord.
Eivind Olai Kristiansen
Full stans: Derfor streiker de togansatte
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Kommer det en strømstøtte til bedriftene? Slik svarer regjeringen
STREIK: Ikea Furuset i Oslo er en av butikkene som kan bli rammet av streik fra og med lørdag morgen.
André Kjernsli
1200 Ikea-ansatte vil streike for lønna til lageransatte
De ansatt i Spordrift går på jobb i dag som vanlig. Uenigheten om arbeidstid blir løst i en rettstvist.senere i år . Arkivfoto: Morten Hansen.
Morten Hansen
Streik avblåst: Jernbaneansatte får 22.000 i økt lønn
TRIVES I KRIMINALOMSORGEN: Verksbetjent Trond Vegard Bergsland (39) klamrer seg fast i arbeidsdriften, men lønnsnivået er på smerteterskelen.
Eirik Dahl Viggen