JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Bygger relasjoner

De borgerlige partiene er inne i en fase der de skal lære å like og stole på hverandre.

Slik leser valgforsker Bernt Aardal det som utspiller seg på landsmøtene i disse vårukene.

Han betegner denne sosiale prosessen som en forutsetning for senere regjeringssamarbeid, men at den på et eller annet tidspunkt må erstattes av noe konkret for å virke troverdig.

– Ethvert samarbeidsprosjekt eller en koalisjonsregjering begynner med bygging av personlige og psykologiske relasjoner. Både Venstres uttalelser om framtidig regjeringssamarbeid og Frps nedtoning av de mest provoserende deler av sitt program må ses i dette perspektivet, sier Aardal til NTB.

Men til tross for hygge og gode relasjoner på overflaten er det stadig mye realpolitisk uenighet like under, tunge saker som partiene neppe vil klare å enes om før valgresultatet foreligger i september 2013.

Dessuten er Siv Jensen klokkeklar på at det ikke blir gitt ved dørene hvis de borgerlige prøver seg på regjeringsdannelse uten Frp. Hun er ikke med på at dette er samme type blokkering som den Lars Sponheim hogde i stein før valget i 2009, og som effektivt stanset borgerlige muligheter til regjeringsmakt.

– Les også: Frp kritiserer LO-lederen

– Den sosiale prosessen har allerede pågått i Stortinget lenge, gjennom det daglige komitéarbeidet. Men det er merkbart at alle har lært av 2009 og den uforsonlige perioden som gikk forut for valget, sier Aardal.

En hyggelig og omgjengelig tone er imidlertid ikke nok til å bygge bro over ganske så motstridende oppfatninger om økonomisk politisk, handlingsregel, klimastandpunkter og holdningen til innvandring.

Det er ikke nok for Høyre og de to sentrumspartiene KrF og V at Frp kjører fram moderate lederskikkelser som Anders Anundsen og Ketil Solvik-Olsen og skyver kraftpopulistene litt ut til siden.

– Politisk vilje blir avgjørende. Det er ikke nok å skape god atmosfære. Partiene må ville det sterkt nok til å nærme seg hverandre i realpolitikken. Det vi ser nå om dagen, er den forberedende fasen, sier Aardal, til daglig valgforsker og professor ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo.

– Les også: – Vil ikke stå i veien for Frp

Han påpeker at det er en utfordring for ethvert parti å flytte posisjoner, om enn det bare er kosmetisk. Alle de øvrige partiene på borgerlig side, de rødgrønne regjeringspartiene og medienes kommentatorer kaster seg straks over alle kursjusteringer.

– Det er også en utfordring overfor velgerne, ettersom det ikke bare er snakk om én mulig koalisjon på borgerlig side, men flere. Derfor blir det vanskelig å operere med et slags felles programerklæring slik de rødgrønne gjorde før valget i 2005, da de sa til velgerne at vi danner regjering, hvis dere gir oss flertall, sier Aardal.

Men han tror presset for å si noe – før valget – om hvilke intensjoner de forskjellige har, vil bli stadig større. Hvordan dette eventuelt skal formuleres, vil meningsmålingene og styrkeforholdet framover avgjøre.

KrF-leder Knut Arild Hareide har varslet at partiets kursvalg vil bli kunngjort i september, ett år før valget, slik at velgerne skal vite hva de kan vente av borgerlig fellesskap. Aardal venter ikke at partiet binder seg til noen mast og at den varslede avklaringen kan bli tvetydig.

– KrF vil nok ha regjeringsskifte, men holder alle muligheter åpne, særlig hvis målingene skulle tilsi at partiet kommer i vippeposisjon, sier Aardal. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse