JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– 22. juli-ofrene var pionerer

AUF-leder Eskil Pedersen tilegnet årets 1. mai-feiring til ofrene for terroranslagene 22. juli.

– Vi lar oss aldri knekke, lovet han de flere tusen som hadde møtte fram på Youngstorget som lå badet i strålende solskinn.

AUF-lederen sa at ofrene for 22. juli-terroren ble «pionerer for vårt moderne folkestyre».

– Dette er en helt spesiell 1. mai. Det er første gang arbeiderbevegelsen i Norge løfter våre faner siden vi ble angrepet for ni måneder siden. Angrepet minnet oss om hva som står på spill, om verdier som er mye større enn oss selv, demokrati, ytringsfrihet og toleranse. De verdiene har vi tenkt til å forsvare, sa Pedersen.

Youngstorget var tettpakket av folk som kom for å høre talene, gå i tog og feire dagen. Hele 8.250 mennesker deltok i toget, ifølge frifagbevegelse.no. Toget ble dermed det tredje største på 20 år.

Lederen i LO i Oslo, Roy Pedersen, er veldig godt fornøyd med oppslutningen og tror at godt vær kan ha trukket en del.

Mobilisert av terrorsaken

– Men jeg tror også at rettssaken som pågår mot nyfascisten kan ha mobilisert en del, sier han.

Også talene på Youngstorget bar preg av kamp og avstandtaken mot det terrortiltalte Anders Behring Breivik står for.

– På 1. mai står vi sammen om våre verdier solidaritet, likeverd og demokrati. 22. juli i fjor ble disse verdiene angrepet, og bak meg er et synlig bevis på det. Noen av dere er personlig berørt. La oss gi vår støtte til dem som ble rammet, og la oss si aldri mer 22. juli, sa LO-leder Roar Flåthen i sin 1. mai-tale.

Han viste til at internasjonal økonomisk krisetid gir grobunn for fremmedfrykt.

– Hatet som rammet i juli, rammer også andre, og i krisetider er noen mest opptatt av å finne syndebukker. Fremmedfiendtlige partier får nytt liv i Europa, høyreekstreme marsjerer i gatene og hatgrupper sprer frykt. Uskyldige utsettes for vold. Sammen med våre europeiske venner må vi danne front mot hatet og jobben må gjøres hver dag, overalt, på arbeidsplassen, i skolen, i nabolaget i venneflokken og i den offentlige debatten. Vi skal ha et samfunn som er raust og inkluderende, og vi sier ja til mangfold, men vi sier nei til rasisme og intoleranse, sa Flåthen.

– Feirer for dem

AUF-leder Eskil Pedersen viste også til at arbeiderbevegelsen er styrket etter 22. juli.

– Engasjementet vårt har aldri vært sterkere. AUF-ere over hele landet holder i dag appeller og går i tog sammen med våre venner, for vi lar oss aldri knekke. Vårt budskap etter 22. juli har vært å styrke demokratiet i tråd med de beste tradisjonene i arbeiderbevegelsen. Mange av de vi mistet 22. juli brukte ungdomstida si på nettopp det. Vi er så takknemlige for alt de var for oss og vår bevegelse. De som ble revet bort fra oss 22. juli er pionerer for vårt moderne folkestyre. Vi takker dem fra bunnen av våre hjerter. I dag feirer vi 1. mai for dere, sa Pedersen.

Til NTB sier Eskil Pedersen at han opplevde det som veldig sterkt å tale på Youngstorget under årets 1. mai-feiring.

– Det var veldig sterkt og veldig godt å bli tatt så godt imot her, sier Pedersen.

Han viser til at gjerningsmannen helt tydelig har sagt at angrepene 22. juli var et angrep på arbeiderbevegelsen.

– Men vi lar oss ikke knekke, sier han. Pedersen tror den gode oppslutningen under årets feiring er et bevis på at folk ikke vil la seg stanse av terroranslag og trusler.

Norsk industri

LO-leder Roar Flåthen kom også inn på behovet for internasjonal solidaritet med et Europa som er rammet av massearbeidsledighet.

– Men også vi har utfordringer, sa Flåthen, som viste til nedleggelse av norske arbeidsplasser.

– Det gjelder papirfabrikken på Follum, Peterson i Moss er konkurs, REC legger ned all produksjon i Norge og vi ser en todeling av norsk industri. Mens mange lever godt av oljen, så kommer andre i oljeskyggen. Vi må forhindre at framtidsnæringen blir historie gjennom en offensiv industripolitikk, sa Flåthen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse