JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber LO kjempe for varslervernet

Hadde Per-Yngve Monsen visst det han vet i dag, ville han aldri varslet i Siemens-saken. Han ber LO komme på banen, for å styrke varslervernet.

Per-Yngve Monsen entrer talerstolen på Kartellkonferansen. Kikker utover salen. Forteller at han er en varsler. Forteller om rettsaken som i disse dager pågår med Siemens. At de er tiltalt for overfakturering av Forsvaret. At det neppe hadde blitt avslørt om ikke Per-Yngve Monsen hadde varslet.

– Varsling er en stor påkjenning. Jeg kommer aldri til å gjøre det samme igjen. Jeg følte meg totalt utfryst, sier Monsen.

Han anser dagens varslervern som en vits, og mener det er sjokkerende at LO har vært passive innen varslerproblematikken.

Drittlei

Monsen tok kampen, men det har kostet. Han forteller at saken har tatt store deler av livet hans de siste årene. At det har krevd mye, personlig og økonomisk å bli en varsler. Nå venter han i spenning på resultatet av rettssaken.

- Jeg er drittlei saken. Jeg varslet første gang i 2001 og saken er enda ikke ferdig. Det tar sikkert en to til tre år til. Det sier litt. Det sier noe om hvor lange slike prosesser er, sier Monsen.

Oppfordring

Monsen får støtte av varsleren Pål Hivand. Han ber også fagbevegelsen engasjere seg i vernet for varslerne. Hivand var siste innleder på Kartellkonferansen på Gol, og han hadde en klar oppfordring til deltakerne:

- Fagbevegelsen bør bli en aktør for å styrke vernet for norske varslere. Dere har en mulighet for å påvirke utviklingen for varslerne i tida framover, sier Hivand.

Innskrenkende

Han poengterte at loven for varslere stiller så strenge krav til varslerne at den i praksis virker innskrenkende.

- Jeg kan ikke tenke meg at noen andre vil varsle, slik Per Yngve gjorde. Kritikk må være mulig å komme med i offentligheten. Jeg spådde i 2006 at vi sto i fare for å få en lov som ble uten betydning for varslerne, sier han.

Sladrehank

Hivand reiser også spørsmålet om varsleren er en helt eller en sladrehank.

- De fleste som har vært igjennom prosessen anser oss sjelden som det ene eller det andre. Det er engasjerte medlemmer som tar ansvar for firmaet vi jobber i, og mener det å si i fra er n del av jobben vår, sier han.

- Sterkt

LOs topptillitsvalgte i salen er ikke tvil. De vil ta tak. Leder i LO Stat Tone Rønoldtangen er beveget over de to varslerne.

- Dette var sterkt. Dette var tøft. Så sitter vi igjen med en betydelig mengde dårlig samvittighet, sier Rønoldtangen.

Hun var selv tillitvalgt i Forsvaret da denne saken kom opp.

- Det var mye rart i Forsvaret. Mange av oss følte at det var for mye samrøre mellom Forsvaret og leverandørene, og det ble advart mot rolleblanding, forteller Rønoldtangen

Vil ta ansvar

Hun lover at LO Stat og forbundene kommer til å gå inn i denne saken.

- Vi kommer til å gjøre en adskillelig bedre jobb i denne runden, sier Rønoldtangen.

Norsk Tjenestemannslags Anita Busch er enig.

- Det er viktig å få til en lovformulering som trøtter og passer opp de som varsler, sier hun.

Ikke minst fordi hun erkjenner at mange av varslersakene er så kompliserte, at det er begrenset hvilken kunnskap tillitsvalgte kan ha om saken.

- Ofte omhandler sakene det varsles om ting som ikke er så lett å ta som tillitsvalgte, sier Busch.

Modig

David Coyle i Norges Offisersforbund har jobbet mange år i Forsvaret. Han skryter av Monsen.

- Monsen, det du har gjort er viktig. Du er en helt.

Annonse

Flere saker

Annonse