JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bravida-tillitsvalgt: – Løgn fra ledelsen om IA-avtalen

De tillitsvalgte i Bravida er i harnisk etter at ledelsen skrøt av at sykefraværet har gått ned fordi bedriften har sagt opp IA-avtalen. – Ren løgn, sier konserntillitsvalgt Kai-Otto Helmersen.

simen@lomedia.no

– Hvorfor går de ut med dette når de vet det er uenighet?

Kai-Otto Helmersen, konserntillitsvalgt for EL&IT Forbundet i Bravida, er oppgitt og frustrert over to oppslag i NRK i forrige uke. Ledelsen skrøt av at sykefraværet har gått ned to prosentpoeng siden bedriften sa opp IA-avtalen (Inkluderende arbeidsliv).

– Vi ser at det er noen få som står for en stor del av sykefraværet. Vi har derfor valgt å følge opp den enkelte medarbeider som har stort fravær, ved at nærmeste leder har en samtale og diskuterer mulige tiltak for å redusere fraværet, sa HR-direktør Bjørn Erik Saga i Bravida.

– Les Sa opp IA – senket sykefraværet (NRK)

– Feil om sykefravær

Helmersen mener ledelsen kommer med feilinformasjon. Han hevder Bravida ikke var villig til å bruke verktøyene i IA-avtalen da bedriften var en del av den – og heller ikke hadde kontroll over sykefraværet.

– Folk kunne ta både seks og syv dager med egenmelding uten at bedriften sjekket det. Det ble først kontrollert når tiltakene fra sykefraværsprosjektet ble startet i mai 2012 – over et år etter IA-avtalen ble sagt opp, sier Helmersen.

Han mener grunnen til at sykefraværet har gått ned, er fordi Bravida først etter oppsigelsen av avtalen har satt fokus på det.

– Man får inntrykk av at nedgangen i sykefraværet skyldes at de kvittet seg med IA-avtalen. Men det påstår de at de ikke var meningen. Likevel har de ikke gått ut og sagt noe annet senere, sier Helmersen, som også reagerer på at ledelsen hevder sykefraværet har gått ned med to prosentpoeng siden da.

– Vi mener tallet er for høyt. Sykefraværet har tidligere ligget på rundt sju prosent, mens det i første kvartal i år var på cirka 5,6 prosent.

– Hva tenker du om at de bruker det du hevder er feil tall?

– Det er et bevis på at ledelsen ikke har hatt kontroll på sykefraværet sitt historisk sett, selv om de har det nå, mener Helmersen.

Blir beskyldt for å være latsabber

To dager etter saken i NRK, fulgte ledelsen opp med å ønske seg samme modell som i Sverige – som innebærer at arbeiderne som blir syke skal betale en del av kaka.

– Les Direktør vil ha svensk modell: – Det bør koste å sykmelde seg

Personaldirektør Bjørn-Erik Saga pekte på at sykefraværet i Bravida i Norge er nesten dobbelt så høyt som i selskapets svenske avdeling. Han tror det gjenspeiler holdninger.

– Skal jeg være litt personlig ville jeg ønsket en avtale hvor både arbeidsgiver og arbeidstaker betalte litt av regninga, sa Saga til NRK.

Regiondirektør Tore Bakke i selskapet tok samtidig til orde for at den norske modellen bør endres.

Kai Otto Helmersen har fått mange tilbakemeldinger fra ansatte og tillitsvalgte på utspillet.

– Folk lurer på hva dette er for noe, og blir provoserte når de blir beskyldt for å være latsabber og skulkere, sier Helmersen.

– Men kan det være dårligere holdninger blant unge, som det blir hevdet i NRK-saken?

– Noe har vi funnet, men her har også lederne et ansvar. Vi har blant annet sagt fra om at en del lærlinger har dårlige holdninger, men de får ikke den oppfølgingen de trenger for å endre holdningene, sier Helmersen.

– Men når det er sagt, må det være lov å være syk når man faktisk er syk. Ved å bruke egenmelding, slipper man å sykmelde seg en hel uke hvis man er forkjøla, så det er en god ordning.

Bravida har meldt seg på i debatten

Tidspunktet for utspillet er ikke tilfeldig skal vi tro Helmersen. Til høsten skal IA-avtalen reforhandles.

– Nå har ledelsen i Bravida i aller høyeste grad meldt seg på i debatten, og de vil helt klart ha endringer i retning Sverige. Selv om Bravida selv sier at de ikke skal drive med politikk, er det det de gjør nå. Derfor må vi følge på, sier Helmersen.

EL & IT Forbundet ønsker at Bravida igjen skal melde seg inn i IA-avtalen, og tror bedriften kan tjene på det.

– En av våre konkurrenter, YIT, har en godt innarbeidet IA-avtale. Der har sykefraværet gått ned, og de har flere fornøyde folk. Bravida må slutte kun å tenke økonomi, og først og fremst konsentrere seg om å få ned fraværet og få folk i jobb. Da vil økonomiske gevinster være en fin bieffekt.

Mener seg feiltolket

Når FriFagbevegelse.no konfronterer Bjørn Erik Saga, HR-direktør i Bravida, med beskyldninger om løgn, sier han at han er feiltolket av NRK.

– At sykefraværet har gått ned, har selvfølgelig ingenting med at vi sa opp IA-avtalen å gjøre, sier Saga.

Han forteller at Bravida sa opp IA-avtalen i 2010 fordi bedriften så at de ikke kunne følge opp intensjonene i avtalen med å legge til rette for eldre arbeidstakere og funksjonshemmede.

– Hvorfor kan ikke dere legge til rette for at disse gruppene kommer seg ut i arbeid?

– Vi er i en bransje med hårfine marginer, så det er ikke et område vi kan prioritere. Men vi følger opp de som blir syke, og derfor startet vi altså et sykefraværsprosjekt i 2010, sier Saga.

Rapportering og oppfølging

– Men Helmersen hevder at konkurrenten deres, YIT, har en godt fungerende IA-avtale. Hvorfor klarer de det?

– Det er farlig for meg å si noe om det. For oss går for mye av IA-avtalen bort til rapportering og oppfølging. Hvis en på jobben trenger en heve-og senkepult, tror vi at det er bedre at vi kjøper en, enn at vi søker NAV om støtte.

Saga står fast på at det er holdningsproblemer blant norske arbeidstakere som må endres, men erkjenner at ledelsen har et stort ansvar. Til høsten skal Bravida følge lærlinger nøye opp, og fortelle dem hvilke krav de har til dem. Saga ønsker en sykelønnsordning som gir økonomiske incentiver til å komme på jobb.

– Vi bør fordele byrdene , og den som blir syk bør ta noe av det økonomiske ansvaret fra dag én. Samtidig mener jeg arbeidsgiverne bør ta noe mer av ansvaret for langtidsfraværet.

Han mener han blir feiltolket når Helmersen sier at folk blir provosert over å bli kalt latsabber.

– Dette er ikke et spesielt problem for Bravida, men for hele samfunnet.

Saga mener det er trist at partene i arbeidslivet ikke vil diskutere sykelønnsordningen.

– Når de tre partene unisont sier de ikke vil diskutere sykelønnsordningen, syns jeg det er feigt.

Annonse
Annonse