Streikeklare i Bergen
Tolker vi bussjåførene i Hordaland riktig er de klare for streik. NHO og arbeidsgiverne må skjønne sin besøkelsestid og innfri kravene skal de unngå konflikt.
vegard.holm@lomedia.no
Da Transportarbeideren var i Bergen for få dager siden møtte vi ikke én sjåfør som tvilte på at streik nytter.
Liten tro på enighet
På Tides avdeling på Mannsverk i Bergen er det stasjonert mange hundre sjåfører. Avdelingen på Mannsverk skal ut i streik fra første dag om det ikke blir en meklingsløsning.
Kenneth Sveen er Transportarbeiderforbundets klubbleder på avdelingen, og hevder at utviklingen har gått i feil retning.
- Lønna har gått ned, mens arbeidspresset har blitt større. Bussjåførene har ikke tid til å hente seg inn mellom slagene. Dermed øker misnøyen, også med lønna, sier Sveen.
Han har liten tro på enighet under meklingen, og mener det må en konflikt til.
- Jeg tror det faktisk er nødvendig med en streik. Alle jeg har snakket med sier at vi må stå opp og kjempe gjennom kravene. Arbeidsgiverne bør skjønne alvoret. Det kan ikke bare bli streik, men også flukt fra yrket om ikke lønnsnivået heves kraftig, sier klubbleder Kenneth Sveen.
Stor streikevilje
Dagfinn Haga, som er konserntillitsvalgt for NTF i Tide, er enig med den lokale klubblederen.
- Folk føler at de får lite igjen for den jobben de gjør som bussjåfør. De er drittlei av anbud og dårlige arbeidstidsordningene som kompliserer hverdagen for mange familier, sier Haga.
Han, og mange med han, føler seg lurt av at arbeidsgiverne vil gå i fra avtalen om at bussjåførene skal ligge mer på linje med industriarbeiderlønn.
- Jeg tror at streikefaren er stor, og jeg vet at streikeviljen hos bussjåførene er kjempestor. Lønna er veldig viktig for oss. Vi jobber kvelder og helger, og ellers når det er behov for oss.
Dagfinn Haga er bekymret for rekrutteringen til yrket, og sier det ikke må bli slik at bussjåføryrket er siste utvei for ungdom.
- Det er veldig hyggelig å være bussjåfør hvis man er serviceinnstilt og liker å omgås folk. Men vi må ha en lønn å leve av skal ungdom bli trukket til yrket, sier Dagfinn Haga.
Busstreik vil lamme hardt
Geir Eikenes er leder i Bergens Sporveisfunksjonærers Forening (BSF). Foreningen er med i Fagforbundet, og organiserer innenfor kollektivtrafikken.
Geir Eikenes sier det er mye å hente igjen for bussjåførene, blant annet alt det som ble tapt ved tariffoppgjøret i 2010.
- Vi kan falle helt av lasset om vi ikke får gjennom kravene våre. Det er stor enighet blant medlemmene hos oss om at vi må kjempe gjennom de økonomiske kravene, sier Eikenes.
Han synes det er en stor fordel at de fire fagforbundene står sammen, men ser utsiktene for et meklingsløsning som dårlig.
- Jeg tror det skal mye til for at det ikke blir streik. Men en streik i busstrafikken vil lamme så hardt at jeg tror den vil bli kortvarig. Den vil jo lamme det meste av kollektivtrafikken
Helgearbeid fra fredag
I Knarvik i Nordhordland har busselskapet Nobina en avdeling. Her er Jarle Skjelvik avdelingstillitsvalgt for Transportarbeiderforbundet. Han sier det var et veldig useriøst forslag arbeidsgiverne kom med under tarifforhandlingene.
- Det er første gang jeg opplever et så dårlig tilbud. Og det i en tid med så stor manko på bussjåfører. Anbud skal ikke gå ut over oss sjåførene, vi har ikke bedt om det. Det er arbeidsgiverne og myndighetene som må ta ansvaret, sier Jarle Skjelvik.
At NHO og arbeidsgiverne avviser kravet om industrigjennomsnittet har ført til at fagforeningene og bussjåførene har samlet seg til kamp. Det er bra, sier han.
- Jeg tror det blir streik, og alle bussjåførene jeg kjenner er også for streik om ikke kravene blir innfridd. Og da tenker jeg på det lønnstillegget vi skal ha, og at helgearbeid skal starte på fredag. Veldig viktige krav, understreker Jarle Skjelvik.
Provosert
Også på Bybanen i Bergen er det Bussbransjeavtalen som gjelder. Kjetil Larsen, som klubbleder i NTF-klubben på Bybanen, vil ha penger må på bordet.
- Tilbakemeldingen fra medlemmene er klar, og det er at de vil ha mye penger. Og så må vi ha på plass en reguleringsbestemmelse som sikrer oss mot å falle lønnsmessig i perioden mellom tariffoppgjørene. En slik avtale er vel så viktig som et høyt kronetillegg, sier han.
Larsen forteller at stemningen er entydig. Han mener NHO spiller kortene sine dårlig.
- Det er et rent avtalebrudd når NHO nå går fra det vi ble enige om i 2007, at bussjåførene skal ha ei lønn mer på linje med industriarbeidersnittet. Jeg ble paff, målløs, og ikke minst provosert da jeg hørte at arbeidsgiverne sa de vil gå tilbake på denne avtalen. De vil fjerne en av pilarene i Bussbransjeavtalen. Jeg er egentlig ganske sjokkert, sier Kjetil larsen.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes