JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streikeklare i Bergen

Tolker vi bussjåførene i Hordaland riktig er de klare for streik. NHO og arbeidsgiverne må skjønne sin besøkelsestid og innfri kravene skal de unngå konflikt.

Saken oppsummert

vegard.holm@lomedia.no

Da Transportarbeideren var i Bergen for få dager siden møtte vi ikke én sjåfør som tvilte på at streik nytter.

Liten tro på enighet

På Tides avdeling på Mannsverk i Bergen er det stasjonert mange hundre sjåfører. Avdelingen på Mannsverk skal ut i streik fra første dag om det ikke blir en meklingsløsning.

Kenneth Sveen er Transportarbeiderforbundets klubbleder på avdelingen, og hevder at utviklingen har gått i feil retning.

- Lønna har gått ned, mens arbeidspresset har blitt større. Bussjåførene har ikke tid til å hente seg inn mellom slagene. Dermed øker misnøyen, også med lønna, sier Sveen.

Han har liten tro på enighet under meklingen, og mener det må en konflikt til.

- Jeg tror det faktisk er nødvendig med en streik. Alle jeg har snakket med sier at vi må stå opp og kjempe gjennom kravene. Arbeidsgiverne bør skjønne alvoret. Det kan ikke bare bli streik, men også flukt fra yrket om ikke lønnsnivået heves kraftig, sier klubbleder Kenneth Sveen.

Stor streikevilje

Dagfinn Haga, som er konserntillitsvalgt for NTF i Tide, er enig med den lokale klubblederen.

- Folk føler at de får lite igjen for den jobben de gjør som bussjåfør. De er drittlei av anbud og dårlige arbeidstidsordningene som kompliserer hverdagen for mange familier, sier Haga.

Han, og mange med han, føler seg lurt av at arbeidsgiverne vil gå i fra avtalen om at bussjåførene skal ligge mer på linje med industriarbeiderlønn.

- Jeg tror at streikefaren er stor, og jeg vet at streikeviljen hos bussjåførene er kjempestor. Lønna er veldig viktig for oss. Vi jobber kvelder og helger, og ellers når det er behov for oss.

Dagfinn Haga er bekymret for rekrutteringen til yrket, og sier det ikke må bli slik at bussjåføryrket er siste utvei for ungdom.

- Det er veldig hyggelig å være bussjåfør hvis man er serviceinnstilt og liker å omgås folk. Men vi må ha en lønn å leve av skal ungdom bli trukket til yrket, sier Dagfinn Haga.

Busstreik vil lamme hardt

Geir Eikenes er leder i Bergens Sporveisfunksjonærers Forening (BSF). Foreningen er med i Fagforbundet, og organiserer innenfor kollektivtrafikken.

Geir Eikenes sier det er mye å hente igjen for bussjåførene, blant annet alt det som ble tapt ved tariffoppgjøret i 2010.

- Vi kan falle helt av lasset om vi ikke får gjennom kravene våre. Det er stor enighet blant medlemmene hos oss om at vi må kjempe gjennom de økonomiske kravene, sier Eikenes.

Han synes det er en stor fordel at de fire fagforbundene står sammen, men ser utsiktene for et meklingsløsning som dårlig.

- Jeg tror det skal mye til for at det ikke blir streik. Men en streik i busstrafikken vil lamme så hardt at jeg tror den vil bli kortvarig. Den vil jo lamme det meste av kollektivtrafikken

Helgearbeid fra fredag

I Knarvik i Nordhordland har busselskapet Nobina en avdeling. Her er Jarle Skjelvik avdelingstillitsvalgt for Transportarbeiderforbundet. Han sier det var et veldig useriøst forslag arbeidsgiverne kom med under tarifforhandlingene.

- Det er første gang jeg opplever et så dårlig tilbud. Og det i en tid med så stor manko på bussjåfører. Anbud skal ikke gå ut over oss sjåførene, vi har ikke bedt om det. Det er arbeidsgiverne og myndighetene som må ta ansvaret, sier Jarle Skjelvik.

At NHO og arbeidsgiverne avviser kravet om industrigjennomsnittet har ført til at fagforeningene og bussjåførene har samlet seg til kamp. Det er bra, sier han.

- Jeg tror det blir streik, og alle bussjåførene jeg kjenner er også for streik om ikke kravene blir innfridd. Og da tenker jeg på det lønnstillegget vi skal ha, og at helgearbeid skal starte på fredag. Veldig viktige krav, understreker Jarle Skjelvik.

Provosert

Også på Bybanen i Bergen er det Bussbransjeavtalen som gjelder. Kjetil Larsen, som klubbleder i NTF-klubben på Bybanen, vil ha penger må på bordet.

- Tilbakemeldingen fra medlemmene er klar, og det er at de vil ha mye penger. Og så må vi ha på plass en reguleringsbestemmelse som sikrer oss mot å falle lønnsmessig i perioden mellom tariffoppgjørene. En slik avtale er vel så viktig som et høyt kronetillegg, sier han.

Larsen forteller at stemningen er entydig. Han mener NHO spiller kortene sine dårlig.

- Det er et rent avtalebrudd når NHO nå går fra det vi ble enige om i 2007, at bussjåførene skal ha ei lønn mer på linje med industriarbeidersnittet. Jeg ble paff, målløs, og ikke minst provosert da jeg hørte at arbeidsgiverne sa de vil gå tilbake på denne avtalen. De vil fjerne en av pilarene i Bussbransjeavtalen. Jeg er egentlig ganske sjokkert, sier Kjetil larsen.

Warning