JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Langsiktige reformer virker

En undersøkelse av arbeidsmarkedsreformer i fire av våre naboland viser at de må være brede, varige, konsekvente og troverdige for å ha ønsket virkning.

nina.sandaas@lomedia.no

I undersøkelsen, som er gjort på oppdrag av det finske arbeidsdepartementet, analyseres alle reformer av arbeidsmarkedet som er gjennomført i de fire landene mellom år 2000 og 2010. Rapporten er skrevet av forskere med god innsikt i forholdene både hva gjelder reformene og deres administrering.

Fire land

Hvert land – Danmark, Finland, Sverige og Tyskland – har fått en egen omtale i rapporten. Der beskrives de sentrale reformene, grunnen til at de er satt i verk og virkningene.

I alle de undersøkte landene er betydelige reformer av arbeidsmarkedet satt ut i livet i den aktuelle perioden. Arbeidsledighetsnivået ligger da også under det gjennomsnittlige EU-nivået.

Ymse reformer

Reformene gjelder både strengere bestemmelser i loven om dagpenger for arbeidsledige, og oppgavene og organiseringen til de nasjonale arbeidskraftsmyndighetene. Reformene handler også om aktive arbeidsmarkedstiltak og deres innhold.

Dessuten er situasjonen for visse spesialgrupper behandlet. Alle disse bestandsdelene inngår i framgangsrike arbeidsmarkedsreformer.

Alle kan lære

– I Danmark ligger de innovative trekkene i en kombinasjon av omfattende aktiveringstiltak, et godt nivå på dagpengene og et løst ansettelsesvern – ofte kalt flexicurity.

– I Finland betraktes sikkerheten ved omstilling og den frivillige etterutdanningen for arbeidsledige som innovative reformer.

– I Sverige trekker undersøkelsen fram en langsiktig økning i arbeidsstyrken og en effektiv integrering av vanskelige arbeidstakergrupper som en styrke.

– I Tyskland har man kontinuerlig gjennomført systematiske arbeidsmarkedsreformer i det aktuelle tiåret.

Troen det viktigste

En rød tråd som går igjen i rapporten, er at både arbeidsgivere og arbeidstakere må ha tiltro til at reformene er varige - og at de tilpasser sine aktiviteter til dette.

Hvis de ikke tror endringene vil vare, skjer det ingen utvikling. Derfor er lærdommen at flere regjeringer på rad aktivt følger opp reformene som er innført.

HELE RAPPORTEN: Labour Market Reforms and Performance in Denmark, Germany, Sweden and Finland

Annonse
Annonse