JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil sikre Bodø

Opposisjonspartiene forsøker å hindre at Bodø legges ned som flybase.

Partiene ser for seg at Bodø kan fylle rollen som framskutt base i nord, kombinert med Ørland som hovedbase for de nye F 35-flyene.

De fire opposisjonspartiene har hatt sitt første sonderingsmøte med regjeringspartiene for å se om det kan bli et bredt forlik om langtidsplanen for Forsvaret. Basespørsmålet, kampflykjøpet og Heimevernet er blant hovedsakene i langtidsplanen.

– Vi søker en løsning for Bodø, men det er en del betingelser som må innfris. Uansett om det blir sivil eller militær flyvirksomhet framover, må det gjøres noe med rullebanen. Trolig må den flyttes 2 kilometer. Og det koster store penger, sier lederen av utenriks- og forsvarskomiteen, Ine Eriksen Søreide, til NTB.

Hun mener at Avinor, lokale interesser og særlig Samferdselsdepartementet må trekkes inn, og at ikke Forsvaret alene må bli sittende med hele regningen.

Høyre mener at NATO-forpliktelsen om et avskjæringskapasitet (QRA, Quick Reaction Alert) og øvingsvirksomhet i nord kan legges til Bodø i en framtidig baseløsning.

– Les også: Står på for hovedbase

I langtidsplanen går regjeringen inn for å legge ned all militær flyvirksomhet i Bodø i løpet av en tiårsperiode og Ørland skal være enebase for den nye flåten av F 35. For å kompensere for bortfallet av Bodø, foreslår regjeringen å bruke Evenes som en forenklet, framskutt base for noen få fly.

KrFs forsvarspolitiske talsmann, Dagfinn Høybråten, sier at kjernen i langtidsplanen er flykjøpet og basespørsmålet, særlig hva som skal skje med Bodø. Han mener det ikke uten videre er overbevisende økonomiske grunner til at det vil «lønne seg» å legge ned Bodø som flybase.

– Etter 60 års drift er det ikke bare å pakke sammen og dra, sier Høybråten. Han viser til at selve flykjøpet er avklart, det samme synes antallet fly å være. Opposisjonspartiene støtter regjeringens forslag om 52 fly, inkludert fire som skal stasjoneres i USA for opplæring av norske piloter og teknisk personell.

Formuleringen i langtidsplanen om at man først skal ta stilling til behovet for de seks siste når 42 er levert, er øyensynlig en håndsrekning til SV som egentlig er imot hele prosjektet.

– Les også: Opprør mot forsvarssjefen

– Noe må skje med rullebanen i Bodø. Det tvinger seg fram uansett hva som skjer framover. Hvis Luftforsvaret skulle forlate Bodø, kan ikke Avinor ta hele regningen. Flere instanser må inn trekkes inn i dette, sier Høybråten.

Han er usikker på hva kontakten med regjeringspartiene vil føre til, men har merket seg at de rødgrønne, i det minste utad, har sagt at de ønsker et bredt forlik. De tre regjeringspartiene skulle melde tilbake til opposisjonen i løpet av torsdag. Da vil det blir klart om det er rom for reelle forhandlinger.

Komiteen har sendt rundt 250 spørsmål til Forsvarsdepartementet under behandlingen av saken, Høyre har stått bak mange.

– Det var mye som trengte oppklaring, sier Eriksen Søreide. Fristen for komitéinnstilling er satt til 6. juni, men kan forskyves med noen dager. Langtidsplanen skal behandles i Stortinget 14. juni.

Høyre støtter regjeringens forslag om et sterkt HV, men vil skjerpe den skarpe enden. Regjeringen forslår en innsatsstyrke på 3.000 av en total på 45.000 mannskaper. Høyre vil gå lenger og dessuten ha en tydeligere rolledeling. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse