Kamp for likelønn
Fagorganiserte over hele Tyskland deltok torsdag i demonstrasjoner og møter med krav om slutt på bruk av midlertidige arbeidskontrakter og lik lønn for likt arbeid.
Nøyaktig hvor mange arrangementer som ble gjennomført på aksjonsdagen til den tyske landsorganisasjonen DGB i går, foreligger det ingen oversikt over, men DGB anslår at det dreier seg om flere hundre enkeltaksjoner. Bare innenfor IG Metall-området deltok rundt 210.000 fagorganiserte fra 1.360 bedrifter i ulike aksjoner under mottoet «Arbeit – sicher und fair» (Arbeid – trygt og fair).
Tilsvarende aksjoner ble arrangert innen DGBs største forbundsområder som Ver.di (privat og offentlig tjenesteytende sektor), EVG (Jernbane- og samferdselsforbundet), IG BCE (gruvedrift, kjemi og energi) og NGG (nærings-, nytelse og hotell/restaurant).
Nei til flere vikarer
På et protestmøte i regi av Ver.di på Potsdamer Platz midt i Berlin torsdag ettermiddag gjentok DGB-leder Michael Sommer og lederen for DGB i Berlin og Brandenburg, Doro Zinke, hovedkravene om slutt på misbruk av midlertidige kontrakter, og innføring av likelønn og minstelønn. Sommer er også leder for Den internasjonale faglige samorganisasjonen IFS (ITUC).
– Midlertidig ansatte og utstrakt vikarbruk er i ferd med å ta fullstendig overhånd i arbeidslivet, men slik kan vi ikke ha det. Som hovedregel tjener de midlertidige rundt 30 prosent mindre enn deres fastansatte kolleger. Vi krever at arbeidere som utfører likt arbeid også får likt betalt, slik det er vanlig i siviliserte samfunn, sier Michael Sommer.
Og DGB-lederen i Berlin-Brandenburg, Doro Zinke, understreker betydningen av at Tyskland innfører en lovfestet minstelønn, slik at vanlige arbeidstakere kan leve av lønningene sine uten å måtte gå veien til sosialkontoret for å kunne betale regningene.
– Vi kan ikke fortsette å ha det slik at folk i fullt arbeid tjener så dårlig at de er berettiget til sosialstønad, sier Zinke.
Tysk LO anslår at rundt ti prosent av arbeidsstyrken, eller nær en million arbeidstakere, i dag er midlertidig ansatte via vikarbyråer og utleiefirmaer. Mens regjeringen skryter av at det er skapt hundretusener nye jobber, fastslår DGB at hver andre ny jobb er midlertidig via et vikarbyrå.
To av tre bedrifter bruker midlertidige
En fersk undersøkelse blant bedriftsrådsledere innenfor IG Metall-området viser at to av tre bedrifter benytter seg av innleid arbeidskraft. Bare i en femdel av tilfellene tilbyr bedriftene fast ansettelse på normale vilkår med bakgrunn i tariffavtale. På Daimler-verkene har man for eksempel cirka 3.000 innleide ansatte. Der har fagforeningen fått gjennomslag for at de midlertidige skal ha samme lønn som fast ansatte, men de midlertidige får ikke skifttillegg og ligger dermed langt under i lønn.
Antallet midlertidige har eksplodert de siste to årene. Nå frykter DGB at forholdene vil bli enda verre fra 1. mai, da vikarbyråene kan operere nesten uten begrensninger i hele EU-området.
For tysk LO er kampen mot midlertidige ansettelser, mot lønnsdumping og for likelønn og lovfestet minstelønn på 8,50 Euro i timen en og samme sak. Siden DGB-kongressen i 2006 har DGB kjempet for innføring av lovfestet minstelønn. Nå er dette utvidet til å gjelde kamp mot lønnsdumping og midlertidige.
Langer ut mot regjeringen
Etter at sosialdemokratene høsten 2009 kom seg ut av regjeringssamarbeidet med det kristlig-demokratiske partiet CDU, har SPD orientert seg mer og mer i retning av DGBs krav. For DGB blir dermed den konservative koalisjonsregjering hovedmotstanderen. DGB-sjef Michael Sommer rettet torsdag skytset mot det liberale juniorpartiet FDP i regjeringen, som i stor utstrekning minner mer om FrP her hjemme enn et liberalt parti.
– Det er nå møkka-partiet FDP som blokkerer en løsning i regjeringen når det gjelder midlertidig ansatte, sa Sommer på Potsdamer Platz i går. Det er sterkt kost fra en DGB-leder som normalt legger meget stor vekt på ikke å rote seg inn i partipolitisk krangel.
Likelønnskravet fra DGB har for øvrig bred støtte også i befolkningen. En representativ måling utført av TNT Infratest for IG Metall viser at 80 prosent er for lik lønn for midlertidige og fast ansatte. En tilsvarende Allensbach-undersøkelse på oppdrag for storavisen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung viste at 87 prosent mener at lønnsforskjellene mellom midlertidige og fast ansatte er urettferdig.
Mest lest
Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.
Privat
Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde
136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.
Hanna Skotheim
Tre viktige endringer i reglene for AAP
1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.
Tormod Ytrehus
1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet
Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.
Sissel M. Rasmussen
Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid
HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.
Brian Cliff Olguin
Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda
Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.
Erlend Angelo
Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?
Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.
colourbox.com
Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite
Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.
Jan Inge Haga
Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt
Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.
Privat
Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest
Hanna Skotheim
Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd
Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen.
Jan-Erik Østlie
Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene
Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.
Kai Hovden
Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.
Ida Bing
Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn
Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.
3F Lolland
Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar
Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.
Maersk Drilling
Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her
Kommentar
Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.
Beate Oma Dahle / NTB
«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon
STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)
nyebilder.no
Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka
Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.
Jan Inge Haga