Tobakkskamp i retten
Mandag startet rettssaken verdens største tobakksselskap har anlagt mot staten.
Torsdag holder Kreftforeningens generalsekretær Anne Lise Ryel sitt partsinnlegg i retten. Administrerende direktør i Philip Morris Norway AS, amerikanske Michael Saxon, skal holde motpartens innlegg.
– Effekten av å gå til sak i Norge er å beholde markedsandeler i andre land. Det vil vi synliggjøre. Taktikken gjør at vi kaller dette for aggressivt. Vi er ikke så bekymret over utfallet her, men mer i andre land som vil hindre tobakkens inntreden for fullt. Etter all sannsynlighet er ikke siste ord sagt i tingretten, sier Anne Lise Ryel til NTB.
Philip Morris Norway, et datterselskap av det amerikanske konsernet som i 2010 hadde en omsetning på over 27 milliarder dollar, har sett seg lei på at norske butikker og kiosker setter røyken i skammekroken.
Eksponering
Advokat Jan-Magne Juuhl-Langseth, som er engasjert av Philip Morris, holdt sitt innledningsforedrag i Oslo tingrett mandag. Tirsdag starter regjeringsadvokat Ketil Bøe Moen sin innledning. Begge baserer sine foredrag på rundt 4.000 sider med saksdokumenter.
Selskapet bestrider ikke at tobakk er helseskadelig, men viser i stedet til en EFTA-dom fra i fjor som slår fast at forbudet mot synlig tobakk kan bryte med EØS-avtalen.
Juuhl-Langseth pekte på at dette fører til konkurransevridning, særlig for nye merker som vil etablere seg, og at selskapet derfor ønsker at forbudet oppheves.
Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) mener norske myndigheter må kunne gjennomføre tiltak for å beskytte befolkningens helse.
Tingretten har innhentet en rådgivende uttalelse i saken fra EFTA-domstolen i Luxembourg. Uttalelsen gir verken staten eller Philip Morris full støtte, men begge parter finner støtte for egen sak i ulike deler av uttalelsen.
– Les også: Vil ha røykeforbud i bil
EFTA-domstolen mener forbudet mot synlig tobakk kan bryte med EØS-avtalen, men gir også staten støtte i at forbudet kan ha en helsemessig gevinst.
Forbudet mot synlige tobakksvarer i butikken trådte i kraft i januar 2010 etter å ha blitt vedtatt av Stortinget mot Høyre, Venstre og Fremskrittspartiets stemmer.
– Vi bestrider ikke at det er et legitimt mål å få ned tobakksforbruket, sier kommunikasjonsdirektør Nordan Helland i Philip Morris Norway.
I stedet velger selskapet en annen strategi - å belyse om forbudet mot synlige tobakksvarer i butikkene er egnet og nødvendig for å få ned forbruket.
– Vi samarbeider med kolleger i andre land som er blitt saksøkt av selskapet. Det skjer både på det juridiske, politisk og organisatoriske planet. Både helseministre og frivillige organisasjoner har laget nettverk. Vi mener vi kjenner til måten denne industrien arbeider på og at vi ved å samle ressursene, stadig står sterkere, sier Ryel.
Tror på frifinnelse
Til sammen 13 land er berørt i til sammen 23 rettssaker som Philip Morris har anlagt. Det er særlig i verdensdeler som Asia og Afrika konsernet har funnet nye markeder.
– Vi ser at tobakksindustrien går til rettssak i mange land nå. Det er relativt nytt at det pågår så mange saker rundt om i verden samtidig. Vi mener dette er en måte å forsinke iverksettelsen av tiltak i andre land på, sier generalsekretæren.
Hun viser til at Norge har en streng tobakkslovning, mens tobakksindustrien ser at de kan ta store markedsandeler i land i Asia og Afrika.
– Disse landene ønsker å innføre en del tiltak, som for eksempel oppstillingsforbud, men vil nå vente når de ser at det er mange rettssaker på gang. Får de en sak mot seg, har de ikke råd til å betale det den koster, mener Ryel.
Hun tror staten blir frifunnet selv om Philip Morris har argumenter på sin side.
– Et folkehelseperspektiv veier tungt. Vi snakker tross alt om at seks millioner mennesker dør av tobakksskader hvert år. I Norge dør 14 personer hver dag og av dem dør 4 til 5 av lungekreft, sier Anne Lise Ryel. (ANB-NTB)
Mest lest
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Tidligere butikksjef: – Ansatte er lojale og har jobbet ræva av seg og så får de ikke større stillinger
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
Jan-Erik Østlie
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.
Jan-Erik Østlie
– Folk bør være 1000 ganger mer bekymret for Putin enn for Acer
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
Kommentar
Bedrifter og husholdninger trenger strømhjelp fra statens side, skriver Kjell Werner.
Brian Cliff Olguin
«Strømstøtten må ikke bli så omfattende at vi alle straffes med et rentesjokk»
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Martin Guttormsen Slørdal
Gerd-Liv Valla kritiserer regjeringen: – Strøm er ikke en vare. Det har den dessverre blitt
Kommentar
Håvard Sæbø
«Velgere har grunn til å være skuffet. Strømsjokket har ført til politisk kortslutning»
Bård Hoksrud og Frp vil hasteinnkalle Stortinget for å instruere regjeringen i strømpolitikken.
Jan-Erik Østlie
Frp, Rødt og SV vil hasteinnkalle Stortinget i strømsaken
Regjeringen har presentert en «kraftfull satsning på havvind» for å øke kraftproduksjonen i Norge. Fra venstre: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).
Lise Åserud / NTB
Professor om strømstøtte til bedrifter: – Staten skal ikke være en trygdekasse for næringslivet
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal