Spanias kommunistiske utpost
Mens Spania sliter med Europas høyeste arbeidsledighet, har landsbyen Marinaleda i Andalucía en ledighet på bare 3 - 4 prosent. – Ikke tilfeldig, hevder kommunens kommunistiske ordfører.
- Vi har direkte demokrati, setter arbeiderne i sentrum og tillater ikke at hus og hjem blir offer for økonomiske spekulasjoner. Marinaledas ordfører gjennom 33 år, Juan Manuel Sánchez Gordillo er selverklært kommunist, bærer alltid palestinaskjerf og slipper ikke taket i idealene.
Che framfor kongen
En av dem er den argentinske geriljalederen Che Guevara. Han pryder veggen på ordførerkontoret akkurat der bildet av spanskekongen skulle ha hengt, - sammen med det spanske flagget.
- Che har mer verdighet enn kongen, hevder Gordillo mens han kaster et blikk bort på pueblo´ens eget stripete flagg i fargene grønt, hvitt og rødt. Kommunevåpenet midt i flagget viser en hvit fredsdue som flyr over en landsby. Teksten «Una utopía hacia la paz», kan best oversettes med «En drøm om fred».
I rådhuset i den lille byen med drøyt 3.000 innbyggere står døra til ordførerkontoret stort sett åpen. Gordillo forklarer at det er for at hvem som helst kan stikke innom for å snakke med ham om problemer som de måtte ha.
Jobb til de fleste
Spanjoler flest måper når de hører om forholdene i Marinaleda: Her er det stort sett jobb til alle, boliger uten lån, billige barnehager og gode og billige idrettsanlegg.
Det aller meste av sysselsettingen i Marinaleda er knyttet til jordbruket. På store jordbruksområder 11 kilometer nord for puebloe´n råder landbrukssamvirket over store områder med oliventrær og produserer bl.a. arbeidsintensive frukter og grønnsaker som artisjokk, pimiento (pepperfrukt), brokkoli, bønner og hvete.
De aller fleste i landsbyen jobber innenfor dette samvirket.
Ifølge ordfører Gordillo er høstingen sesongbetont, og dermed er det i enkelte perioder mindre arbeid å få.
- Som akkurat nå, forklarer han: - I dag har vi en arbeidsledighet på ca. 3 - 4 prosent. I resten av Andalucía er tallet nå 33 prosent.
Eget kommunalt boligprogram
Mens mange spanjoler i dag ikke får boliglån fordi de ikke har jobb, sitter andre i gjeldsfella med allerede høye lån som de ikke klarer å håndtere og med en bolig som blir stadig mindre verdt.
I Marinaleda er all spekulasjon knyttet til boliger bannlyst. Flere hundre familieboliger i landsbyen er bygget innenfor det kommunale boligprogrammet:
Innbyggerne får tilbud om å bygge egne boliger på 90 kvadratmeter med tre-fire soverom, bad og hage/patio på 100 kvm. Tomten er gratis, og med 450 dagers egeninnsats, får du gratis og profesjonell hjelp fra arkitekter og håndverkere og byggematerialer fra delstatsregjeringen i Sevilla. Husleie: 15 euro (ca. 115 norske kroner) i måneden! Ulempen er at huseierne ikke får selge boligen fritt.
En modell for Spania?
Ordfører Gordillo er ikke i tvil om at Marinaledas samfunnsmodell også kan overføres til resten av Spania.
- Vi trenger en annen modell enn kapitalismen. Vårt system er bra. Men det mangler politisk vilje til å gjennomføre det, hevder Gordillo.
Andre kritikere mener at Marinaleda har stagnert økonomisk og at alt bare handler om å fordele elendigheten framfor å skape ny vekst og rikdom.
- Men om Marinaledas system er så bra, hvorfor er det ikke flere kommuner i området som følger etter?
- Det har vært en hard kamp for å komme dit vi er i dag, svarer Gordillo. Han forteller om hvordan innbyggerne okkuperte jord fra en av Spanias rikeste familier, aksjonerte, bl.a. gjennom sultestreiker og hvordan aksjonistene i Marinaleda ble trakassert av fascistiske grupper.
Alt ledet av Gordillo som den gang representerte landsbrukskollektivet i byen og ble valgt til ordfører i Marinaleda første gang i 1979. Siden har han blitt gjenvalgt gang på gang , hvert fjerde år, - nå som representant for Izquierda Unida («Forente venstre» – venstreradikalt parti i spansk politikk).
Jevnlige møter
Ifølge ordføreren er det «asambleas» - åpne forsamlinger der innbyggere har tale- og stemmerett - som styrer byen gjennom ca. 50 møter hvert år. Her bestemmes alt som er viktig; lønninger, skatter og avgifter, priser på kommunale tjenester, osv.
Kommunen har likelønn, i dag er den 47 euro (ca. 355 norske kroner) for et dagsverk på 6,5 timer.
Ikke all verden, men likevel godt over den spanske minimumslønna. Og når boutgiftene er minimale, de færreste har lån og barnehageprisene er 12 euro (ca. 90 norske kroner) i måneden, inkludert mat og når 60 besøk på det store, kommunale utendørsbadet koster 3 euro (ca. 23 norske kroner), ja så strekker pengene mye lenger enn de gjør andre steder i Spania.
<div align="right"> <table border="1" width="300" align="right" cellspacing="0" cellpadding="0"> <tr> <td><iframe align="right" width="300" height="300" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.com/maps?q=marinaleda,+spain&hl=no&sll=37.0625,-95.677068&sspn=52.240038,113.115234&hnear=Marinaleda,+Sevilla,+Andalusia,+Spania&t=m&ie=UTF8&hq=&ll=35.799994,-3.80127&spn=18.613921,14.150391&z=6&output=embed"></iframe> <br /><small><a href="https://maps.google.com/maps?q=marinaleda,+spain&hl=no&sll=37.0625,-95.677068&sspn=52.240038,113.115234&hnear=Marinaleda,+Sevilla,+Andalusia,+Spania&t=m&ie=UTF8&hq=&ll=35.799994,-3.80127&spn=18.613921,14.150391&z=6&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Vis større kart</a></small><br></br></td> </tr> </table> </div> Marinaleda klarer seg dessuten uten lokalt politi. På det sparer kommunekassen et par millioner norske kroner i året.
Hvem er Gordillo?
Juan Manuel Sánchez Gordillo er ikke særlig opptatt av å snakke om seg selv. Med sitt fyldige skjegg og palestina-skjerfet alltid hengende over skuldrene, skiller han seg klart ut.
- Jeg har aldri gått med slips. Skjerfet bærer jeg i solidaritet med palestinerne og deres sak, forklarer han.
Gordillo er 55 år, er født i Marinaleda og bor i byen med familien og sine tre barn. Av yrke er han utdannet historielærer, men de siste 33 årene har han vært ordfører i kommunen.
- Hva med framtiden?
- Vi tror vår modell kan overleve og fortsette som et alternativ til kapitalismen. Det er viktig å vise at det finnes andre løsninger. Det haster med å få større kontroll med kapitalen, sier Gordillo.
- Hvor lenge blir du selv sittende som ordfører?
- Så lenge folk vil ha meg. Vi har valg hvert fjerde år. Siden jeg blir gjenvalgt med absolutt flertall hver gang, må jeg jo gjøre noe riktig, avslutter Gordillo.
Mest lest
SYK: Da Jan Inge Oen jobbet nattskift offshore, gruet han seg alltid til å komme hjem igjen: – For du var så dårlig at det eneste du tenkte på var hvordan du skulle få snudd døgnet tilbake på en grei måte.
Petter Pettersen
Jan Inge ble syk av å jobbe natt: – Du føler deg helt elendig
Pensjonssystemet belønner de friske som kan jobbe til de er langt oppe i 60-åra. Men ikke alle kan det, sier Anne Skevik Grødem, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning.
Colourbox/privat
Folk som holder seg friske belønnes: – En svakhet, mener pensjonsforsker
Kommentar
Norwegian er blant flyselskapene som har måttet innstille avganger som følge av streiken blant flyteknikerne.
Atle Straume
«Flyteknikerne har mistet bakkekontakten»
Alle ansatte ved sykehusene får et lønnstillegg på 12.000 kroner.
Frøydis Falch Urbye
Ny lønn til sykehusansatte. Se hvor mye de fikk
KALDT: I vinter var det kaldt for postbudene Bård Sundberg og Joakim Melland i Dora.
Nina Hanssen
Postbudene Bård og Joakim jobber i støy og søppelstank: – Innimellom er det jævlig
– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.
Håvard Sæbø
Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie
Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.
Tormod Ytrehus
I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Stortinget har fått varsel om at det skylder arbeidsgiveravgift, mens enkeltrepresentanter får varsel om skattesmell.
Ole Palmstrøm
28 stortingspolitikere får skattesmell – partiene vil ikke si noe om hvem de er
Jan-Erik Østlie
SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder
NHO-sjef Ole Erik Almlid
Jan-Erik Østlie
Flyteknikerne blir stengt ute fra jobb. NHO varsler lockout i streiken
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
Kommentar
Varselklokkene bør ringe hos Sp-strategene, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
«Mange velgere ser nå en annen Vedum enn de så i fjor»
Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.
Erlend Angelo
Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.
Sissel M. Rasmussen
Her er en kort forklaring på hva lockout er
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Anne-Lise kan bli tvungen til å selje heimen sin. Det skulle være ein billig bustad for fagorganiserte
Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland samlet til streikemøte i Bergen i mai før meklingen. Nå er uravstemningen i havn og i foreningen avga nesten 80 prosent av medlemmene sin stemme, godt over landsgjennomsnittet.
Paul S. Amundsen