JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil skvære opp

Senterpartiets kjernetropper utgjør rundt 7 prosent av velgermassen. Nå setter partiet alt inn på å vinne de frafalne tilbake.

– Våren har vært tøff for Senterpartiet. Jordbruksoppgjøret skygget for andre saker. Det er tøft å være i konflikt med egne kjernevelgere, sa Sp-leder Liv Signe Navarsete under partiets oppsummerende pressekonferanse før sommerferien.

– Men nå setter vi punktum for denne konflikten og ser framover. Vi har styrket laget på Stortinget og i regjeringen. Nå er vi skodd for den lange valgkampen.

Navarsete børster støvet av et gammelt, godt kjent tall i Sp-kretser - 7 prosent. Det er tallet som brukes internt for å angi størrelsen på grunnfjellet i Senterpartiet.

– Hvis alle som har Senterpartiet som førstevalg stemmer på oss, kommer vi lett over 7 prosent, sier Navarsete.

Til sammenligning fikk Senterpartiet 6,2 prosents oppslutning ved valget i 2009. På målingene ligger partiet langt lavere.

– Lenge igjen

Senterpartiet er kjent for å oppnå høyere valgresultater enn målingene gir uttrykk for. Og partiet er slett ikke alene om å bli oversett av velgerne. Også SV, KrF og Venstre vaker rundt sperregrensen på enkeltmålinger.

– Det er en fattig trøst, sier nestleder Ola Borten Moe til NTB.

Olje- og energiministeren slår fast at dårlige målinger skal tas på største alvor, men minner om at det er lenge til valget.

– Bare ved å mobilisere egne kjernevelgere vil vi oppnå et høyere resultat enn sist. Målinger på sommerstid ett år før valget er ingen fasit, sier Borten Moe.

Han advarer høyresiden mot å ta seieren på forskudd.

– Vi har ikke tapt ennå. Regjeringen har ikke tapt ennå. Det vil bli jevnt, sier han.

Veiaktivist

Midt blant anleggsmaskiner, gule vester og hjelmer hadde Sp-ledelsen invitert pressen til Økern i Oslo for å markere slutten på vårsesjonen. Jordbær fra Nøtterøy og fløte fra Tine sto på menyen, i likhet med nye løfter om økt satsing på vei og bane, modernisert eldreomsorg og aktiv høsting av naturen.

– Vi har mer tro på fornuftig bruk av naturen enn symbolsk og ufornuftig vern, sier Navarsete, som begjærlig grep omtalen av seg selv som en veiaktivist.

– Jeg vil alltid være levende opptatt av samferdsel. Samtidig må vi tørre å tenke nytt, uten at vi samtidig setter økonomien over styr.

Senterpartiet har gjentatte ganger foreslått en budsjettreform som innebærer å skille mellom drift og investeringer til samferdsel. Forslaget har til nå blitt blankt avvist av Arbeiderpartiet og statsminister Jens Stoltenberg. Men Navarsete gir seg ikke.

Gir ikke opp

– Vi lurer oss selv hvis vi styrer unna denne debatten før valget. Det vil være å legge veien åpen for høyresiden.

Hun varsler at temaet vil bli sentralt i den nye nasjonale transportplanen som legges fram til neste år. Dette planverket er det nyutnevnt samferdselsminister Marit Arnstad som skal holde tak i. Og med Arnstad og Borten Moe på plass rundt Kongens bord, har Navarsete begge sine to mulige utfordrere svært tett på kroppen.

– Hva som kan skje en gang i framtiden får være opp til dere i pressen å spekulere på, sier Borten Moe på spørsmålet om hennes inntreden har svekket hans muligheter for å bli Sps neste leder.

– Jeg mener det er en styrke for Senterpartiet at Marit Arnstad er inne i regjeringen. Hun vil bidra til et godt valgresultat til neste år, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse