JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ulik retorikk, samme innhold

Høyresida prøver å ligge lavt i arbeidslivsspørsmål, men politikken deres har ikke forandret seg.

torgny.hasaas@lomedia.no

I samme åndedrag som Stortinget behandlet vikarbyrådirektivet behandlet de også arbeidslivsmeldinga.

Ved stortingsvalget i 2005 var arbeidslivsspørsmål en viktig årsak til at de rødgrønne fikk vind i seilene. Bondevik-regjeringas forslag (og for den saks skyld også vedtatte) arbeidsmiljølov ble sett på som en rasering av et viktig lovverk for å beskytte vanlige folks arbeidshverdag.

Den nye arbeidsmiljøloven ga LO stor legitimitet når de kastet hele sin organisasjon inn i kampen mot den borgerlige regjeringa. Arbeidsmiljøet er en av fagbevegelsens kjerneoppgaver og når noen ønsker å ødelegge lovverket som beskytter det, er det fagbevegelsens plikt å reagere. Dette var også holdningen langt inn i YS og Unios rekker.

Og Stoltenberg leverte. Noe av det første regjeringa gjorde da de inntok regjeringskvartalet, var å endre loven etter fagbevegelsens ønske.

I august i fjor la regjeringa fram arbeidslivsmeldinga «Felles ansvar for eit godt og anstendig arbeidsliv». Det er en helhetlig gjennomgang av det norske arbeidslivet. Den ble behandlet i Stortinget for noen uker siden. Hvis en leser komitémerknadene så er det påfallende hvor lite konfliktorientert de borgerlige er.

I den generelle merknaden som de borgerlige partiene avga sammen skriver de blant annet:

– at det er mye bra i norsk arbeidsliv

– at et velfungerende trepartssamarbeid er viktig

– at faste ansettelser skal være hovedregelen i arbeidslivet

– at det er nødvendig å bevare arbeidsmiljøloven

– at de borgerlige partiene støtter flertallet av forslag mot sosial dumping

– at det er viktig å ha grenser for hvor mye overtidsarbeid som kan pålegges arbeidstakerne

Valgnederlagene i 2005 og 2009 har dels fått høyresida til å gå sammen, men også at de arbeider bevisst for å tone ned uenigheten mellom fagbevegelsen og de borgerlige partiene. De rødgrønne skal ikke få nyte godt av den samme kraften som i 2005.

Men en skal bare dukke noen få centimeter under overflaten for å finne uenigheten. når høyresida sier:

– Det er mye bra i norsk arbeidsliv, mener de også at vi trenger mer fleksibilitet

– Med et velfungerende trepartssamarbeid, mener de at LO skal ha mindre makt

– Faste ansettelser skal være hovedregelen, men det skal være lettere å ansette midlertidig

– Vi må bevare arbeidsmiljøloven, men med forsiktige oppmykninger

– De støtter flertallet av forslagene mot sosial dumping, men mener at en del av de tiltakene regjeringa har tatt i bruk, er til dels praktisk og prinsipielt betenkelige

– Det er viktig å ha grenser for hvor mye overtidsarbeid som kan pålegges arbeidstakerne, men at reglene for uttak av overtid bør gjøres noe mer fleksible

Selv om Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre prøver å sukre budskapet, har de de samme holdningene som tok fra dem flertallet i 2005.

Det bør fagbevegelsen huske på i året som kommer.

Annonse
Annonse