Konsernsjefen vernes
Yara kritiseres for sviktende innsats mot korrupsjon, men styret i gjødselgiganten slår ring om konsernsjef Jørgen Ole Haslestad.
– Han har min fulle tillit. Haslestad har gjennomført en rekke gode tiltak innenfor etikk og antikorrupsjon. Utfordringen er å sørge for at alle i selskapet følger opp dette, sier styreleder Bernt Reitan i Yara.
– Selskapet har dessuten levert fantastiske resultater under Haslestads ledelse, tillegger han.
Fredag presenterte advokat Jan Fougner hovedtrekkene i granskingsrapporten som advokatfirmaet Wiersholm har utarbeidet på oppdrag fra selskapet. Den avdekker «uakseptable utbetalinger» på rundt 100 millioner kroner knyttet til virksomhet i Libya, India og Sveits.
– Les også: Enger benekter korrupsjon
Granskingsrapporten slår fast at enkelte av utbetalinger har funnet sted etter at Haslestad tiltrådte som konsernsjef i 2008, sågar etter Reitans inntreden i Yara-styret i 2009.
Yara-sjefen må også tåle kritiske spørsmål knyttet til selskapets oppfølging av en rapport som Det Norske Veritas avla i 2007. Denne omtaler korrupsjonsrisikoen i Yara og er ifølge Fougner ikke blitt tilfredsstillende fulgt opp.
Rapporten anfører også at Yara ikke hadde noe formalisert antikorrupsjonsarbeid forut for 2009 og at kontrollen med datterselskapet Balderton i Sveits var utilfredsstillende i hele den aktuelle perioden fra 2006 til 2010.
– Det er naturligvis skuffende å konstatere at det har forekommet uakseptable betalinger fra Yara, men jeg er samtidig fornøyd med måten vi har håndtert saken på, sier Haslestad, som fredag beklaget overfor de ansatte i selskapet den belastning korrupsjonssakene har skapt.
– Les også: Medvind på børsen
Hvem som mer direkte er å klandre for det som framstår som rene bestikkelser, vil verken Fougner eller Yara-ledelsen si noe om. Årsaken er at Økokrims etterforskning ikke er avsluttet.
– Det er flere personer vi ikke har fått snakket med. I tillegg har vi manglet tilgang til noe beslaglagt materiale i Sveits, forklarer Fougner, som ikke vil si hvem som har forklart seg for granskerne utover å tallfeste antallet intervjuede til 29.
Økokrim gikk inn i saken etter å ha blitt informert om mulige ulovligheter av Yara selv for et drøyt år siden.
– Mye av materialet som granskingen baserer seg på, er opplysninger som er kommet fram under Økokrims etterforskning, blant annet gjennom ransaking i Sveits, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til NTB.
Fra før er det kjent at to i Yaras konsernledelse er siktet i saken, i likhet med tidligere konsernsjef Thorleif Enger. Djupesland ønsker ikke å svare på om flere enn de tre er siktet.
– Helt fremmed
Thorleif Enger gikk av i 2008 etter å ha ledet Yara og forløperen Hydro Agri siden 1999. Han beskriver korrupsjonspåstanden som «helt fremmed».
– Siden dette også er blitt en politisak, er det vanskelig for meg å gi mine kommentarer til granskningsrapportens detaljer. Og dette er en rapport jeg heller ikke har lest, sier Enger.
Ifølge granskingsrapporten er det avdekket ureglementære forhold knyttet til selskapets virksomhet i tre land. For det første skal det ha vært foretatt en såkalt uakseptabel utbetaling på 1 million dollar til en konsulent i India i 2007. Transaksjonen skjedde i forbindelse med et joint venture-prosjekt som aldri ble realisert.
Rapporten avdekker videre at mer enn 15 millioner dollar er blitt brukt på lignende måte av det sveitsiske tradingselskapet Balderton, et selskap som for øvrig synes å ha hatt en tvilsom praksis rundt utbetalinger også forut for Yaras oppkjøp i 2006. De rundt 90 millionene gikk til personer med tilknytning til leverandører fra land i det tidligere Sovjetunionen.
Wiersholm mener også å ha brakt på det rene at uakseptable utbetalinger ble tilbudt i 2007, to år før Yara etablerte joint venture-selskapet Lifeco i Libya.
– Det er snakk om store dollarbeløp også her, sier Fougner, som ikke kan utelukke at penger faktisk ble betalt, selv om granskingen altså ikke har avdekket noe slikt. (ANB–NTB)
Mest lest
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).
Alf Ragnar Olsen
Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.
Idun Teeuwen
Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.
Stortinget
Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Iselin Nybø
NFD / Øyvinn Myge
Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.
Simen Aker Grimsrud
Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.
Jan-Erik Østlie
Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning
Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.
Jan-Erik Østlie
Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte
Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».
Jan-Erik Østlie
Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder
NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.
Tormod Ytrehus
Ti tiltak fra Fellesforbundet for å gjenreise reiselivet
Fagforbundet-leder Mette Nord
Jan-Erik Østlie